Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Xsara 1,8 ? Opinie ?

Featured Replies

Napisano

Zaproponowano mi sprzedaż takiego. SIlnik 1,8, rocznik 1998. Czy ktoś może podzielić się opiniami ?

Silnik z jednopunktowym wtryskiem.

Interesuje mnie komfort użytkowania, zużycie paliwa, cena części do niego. Proszę o opinie.

Napisano

poszukaj czegoś po FL, mnie awaryjne są... 1.8 to jużdosć stara konstrukcja smirk.gif

Napisano

> poszukaj czegoś po FL, mnie awaryjne są... 1.8 to jużdosć stara

> konstrukcja

i może właśnie dlatego mniej problemowa i sprawdzona wink.gif

Napisano
  • Autor

> poszukaj czegoś po FL, mnie awaryjne są... 1.8 to jużdosć stara

> konstrukcja

Może i stara, ale ... za 10 tys nei kupię C3 zeby.GIF

Napisano

> Zaproponowano mi sprzedaż takiego. SIlnik 1,8, rocznik 1998. Czy ktoś

> może podzielić się opiniami ?

> Silnik z jednopunktowym wtryskiem.

> Interesuje mnie komfort użytkowania, zużycie paliwa, cena części do

> niego. Proszę o opinie.

Najlepiej popytaj tutaj -> KLIK <- ale uprzedzam, że strona jest w trakcie przebudowy więc moga być pewne techniczne problemy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Zaproponowano mi sprzedaż takiego. SIlnik 1,8, rocznik 1998. Czy ktoś

> może podzielić się opiniami ?

> Silnik z jednopunktowym wtryskiem.

> Interesuje mnie komfort użytkowania, zużycie paliwa, cena części do

> niego. Proszę o opinie.

Witam,

od 7 miesięcy jestem szczęśliwym (podkreślam SZCZęśLIWYM) posiadaczem XSARy 1.8, r. prod. 2000.

Auto to kupiłem w bardzo dużym pośpiechu, ale jak dotychczas są to najlepiej wydane pieniądze w całym moim życiu.

Być może wynika to z faktu, że trafił mi się bardzo zadbany egzemplarz, i to o stosunkowo bogatym wyposażeniu.

Kilka razy spotkałem się z tezą, że XSARA to jeden z najbardziej niedocenionych samochodów. I tak właśnie jest!

Autko niepozorne, a jednak tak wiele daje:

Silnik 1.8 - uważam, że jego największą zaletą jest właśnie nieco już leciwa konstrukcja czyli ośmiozaworowa głowica. Świetna elastyczność tego silnika powoduje, że w codziennej jeździe nie przekracza się 3000 obr/min. Przyznam, że kilka razy zdarzyło mi się jechać ok. 40 km/h na V biegu i mieć przekonanie, że jest to bieg III (po prostu zapomniałem zredukować bieg smile.gif ) a auto radziło sobie całkiem swobodnie.

Spalanie silnika 1.8 - tu trzeba liczyć się ze średnią ok. 8 litrów. Minimalne to 6,3 l (autostrada przy prędkościach 120-150 km/h), maksymalne 11 l (miasto, temp. poniżej 0st, bardzo krótkie odcinki). Co miłe silnik ten dość szybko się nagrzewa, zazwyczaj po ok 3-4 km, wskaźnik temperatury podnosi się do ok. 60 st.

Auto jest bardzo komfortowe, niech za rekomendację posłuży fakt, że pojechałem nim z żoną w 6-tym miesiącu ciąży do HR i nie było żadnych narzekań.

Skoro jestem już przy stanie błogosławionym - urodzenie dziecka ujawniło praktycznie jedyny dla mnie mankament XSARy 5d - zbyt mały bagażnik jak na wózek. Jest to jednak mankament, który wystąpiłby w każdym hachtbacku tej klasy. Przyznam, że pozostałe zalety XSARy powodują, że całkiem poważnie zacząłem rozglądać się za wersją kombi (break).

Jak wspomniałem wcześniej, moja XSARAa jest dość dobrze wyposażona: 4xairbag, ABS, el. szyby, radio CD sterowane z kierownicy (bajer, ale bardzo przyjemny), WEBASTO (to już całkiem sympatyczny i przydatny dodatek), welur.

Muszę przyznać - i jest to bardzo subiektywna ocena - że pomimo, iż mam XSARę już jakiś czas i teoretycznie powinna mi się już nieco znudzić, to zawsze wczesnym rankiem gdy szykuję sobie śniadanie, to gęba mi się cieszy na całego, gdy patrzę na mojego Citroena i wiem, ze zaraz będę nim jechał.

Wiem, że to zabrzmiało dość banalnie, ale tak właśnie jest, to auto użytkuje się niezwykle przyjemnie.

Podsumowując: rękami i nogami polecam XSARę 1.8!

P.S. Austria, moja Xsara i oczywiście moja serce.gif podczas wspomnianej podróży do HR na chwilę przed wjazdem na przełęcz położoną ok. 2000 m.n.p.m.

xsaraaustriafv1.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

A jak z zawieszeniem w tych autach ?? słyszałem że citroeny mają hydrauliczne zawieszenie i ewentualne naprawy są kosmicznie drogie - w xsarach też tak jest ??

Napisano

> A jak z zawieszeniem w tych autach ?? słyszałem że citroeny mają

> hydrauliczne zawieszenie i ewentualne naprawy są kosmicznie

> drogie

To taki mit rozpowszechniany przez tych co nigdy nie mieli Cytryny z hydro.

> - w xsarach też tak jest ??

Nie, w Xsarach nie ma hydro. Trzeba tylko pilnowac stanu tylnej belki bo uszczelniacze w wahaczach padaja i sypia sie lozyska a regeneracja to pare stow jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.