Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Car audio

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Słuchajcie może ktoś spotkał się z takim problemem w unie smile.gif

podłączyłem dziś wzmacniacz i skrzynie... ale gdy podgłoszę to światła dość mocno przygasają... i po chwili wzmacniacz się wyłącza... Czy kondensator 1F załatwi sprawę ? czy to jakieś uszkodzenie altelnatora?

Dziękuję za każdą odp. biglaugh.gif

Napisano

kondek załatwi sprawę waytogo.gif

u mnie przed założeniem kondensatora światła mrugały w rytm muzyki zlosnik.gif

sprawdź jeszcze szczotki, bo może być też uszkodzony regulator napięcia wink.gif

Napisano

U mnie było to samo, kondzior powinien załatwić, tylko ma być zamontowany jak najbliżej wzmacniacza.

Jak u siebie podłączyłem pakę 500W prowizorycznie do podświetlenia bagażnika (zasilanie) to po jednej piosence przewody (1,5mm2) były ciepłe grinser006.gif

Napisano

a ty sprawdzasz sprzet przy wylaczonym silniku?

zacznij od wymiany akumulatora na jakis odpowiedniejszy

u ciebie probleme jest to ze spada napiecie na akumulatorze a kondensator nie poidnosi go lecz zapewnia wygladzenie chwilowe prady w przypadku wysokiego poboru pradu

u mnie wzmacniacz o mocy realnej 300w rms moze naporawde dajac czadu pracowac jakies 20 min wiec najpierw zacznij od przemyslenia instalacji i moze opisz to wiecej bo kond nie pomoze ci w tym

Napisano

Hmm, no właśnie może aku ma słaby hmm.gif Ja mam u siebie wzmak 200W rms i głośnik pod to dobrany, do tego 4 głośniki od radia też dość mocne a nic mnie nie mruga i dłuuugo mogę słuchać, kondensatora nie mam grinser006.gif

Napisano

kondensator w zasadzie nie ma potrzby sotosowania przy wzmacniaczach o mocach do 300-400 W

Napisano
  • Autor

mam wzmacniacz magnat classic 360 sprawdzałem to na odpalonym silniku... przy mocniejszym basie spadają aż obroty...

Apropo jak sprawdzić ten cały regulator?

Napisano

regulator masz razem ze szczotkami ok.gif

najlepiej wymienić szczotki i po kłopocie, a koszt niewielki wink.gif

Napisano

> mam wzmacniacz magnat classic 360 sprawdzałem to na odpalonym

> silniku... przy mocniejszym basie spadają aż obroty...

> Apropo jak sprawdzić ten cały regulator?

daj jaki konkretny link doo tegpo wzmacnizaca ale nie sadze by sumaryczna moc wszytkich kanałow przekraczala 180 W

wiec konkdensator jest nbie potrzebny

Napisano
  • Autor

hehe opowiem sprawę dokładniej smile.gif

Wtedy co pisałem to wyglądało to tak że podłączyłem głośnik kolegi ale.... nie chciało mu się odłączać od wzmacniacza... czyli dokręcił do swojego wzmaka... może to tak bardzo obciążyło, nie wiem ;p a teraz kupiłem sobie ten głośnik :

http://allegro.pl/item304672784_pioneer_ts_w256dvc_mocny_subwoofer_350_watt_rms.html

zasilane jest to tym wzmacniaczem :

http://ampguts.realmofexcursion.com/Magnat_Classic_360/

i na razie gra to na 2 końcówkach bo nie mam rozdzielacza sygnału... żeby odpalić wszystkie 4 i zmostkować ... biglaugh.gif270635636-JUMP2.gifbananaevil.gif

ale i tak już nieźle wali biglaugh.gif całe auto chodzi haha ;p 280305678-%21%21disco.gif

post-74859-14352490700229_thumb.gif

Napisano

.z tego co widze po tym wzmacniaczu to mozesz osignac

jedynie 2 x 180 W nie mozna tego mostkowac w jeden

wzmacniac ma 2 x 25 A bezpieczniki

jaki ze wiekszosc wzmacnziaczy pracuje w klasie Ab oznacza to ze polowa mocy idzie w postaci ciepla

jezli wemiemy ze maxymalny prad jaki moze pobierac wzmak to 50A x 12 V = 600 dzilimy to na 4 kanaly = 150W

idac dalej polowa mocy idzie w postaci ciepla daje jakies 75 W

zwykle bezpieczniki we wzmacniaczu dawane sa na wyrost moze okazac sie ze twoja koncowka mocy ma jakies 45W@ czyetej mocy RMS przy 1000hz pamietajac ze sprawnosc wzmacniacza przy mniejszej f jest mniejsza daje to naprawde nieduzo mocy na dole

niech ma po zmostkowaniu te 100w na kanał przy 4 ohm to nie zle

szkoda tylko ze wybrales taki glosnik o bardzo małym SPLu bedziesz msuial pompowaac potezne dawaki mocy zeby zagralo glosno

pozatym QTS na poiomie 0,5 w zasadzie kieruje go do budy BR jednak male vas go ratuje

wg mnie lepszym rozwiazaniem bylo by zastosowanie dwoch mneijszych glosnikow wzmacniacz lepiej by nad nimi panowal impuls zszedl by w dol troche ale coz jak masz

jednak wracajac do temutu troche sie rozpisalem audiofilizm robi swoje

jezli w samochodzie wystepuje problem z przygasajacymi swiatlami powodow moze byc kilka

akumulator,alternator,przewody

sprwadz to tak :

zmierz napiecie jakie utrzymuje sie na klemach przy wlaczonym silniku i obrotach jakichs 2000 potem wlacz wzmacnziacz hi fi

i sprawdzaj w jakichs granicach oscyluje napiecie jezli spada do jakichs 13V jest nie zle zapal wszytki mozliwe odbiorniki swiatla w autku dlugie p/mgielne itd sprawdz wtedy jak duze sa spadki pozniej to samo powtorz na zaciskach zasilajacych wzmacniacz i okresl spadki na kablu powstanieci kilka wartoisci jakie mozesz porownac

testowanie car audio na samym akumulatorze miaj sie z celem bo wzmacniacze maja moc uzalezniona od napiecia zasilania wiec wszytki pomiary przeprowadza sie na wlaczonym silniku

kondensator raczej nie ma zastosowania z tak malym wzmacnaiczem jaki ty masz wink.gif

nie powinno wystepowac przygasanie az tak wielkie

Napisano
  • Autor

hehe wiem że niemożna smile.gif ale tutaj wielkiej krzywdy niema ponieważ głośnik ma 2 cewki smile.gif jak dla mnie na razie wystarcza hehe 270751858-jezyk.gif jak będę miał chwilkę to sprawdzę jak to sie ma z napięciami smile.gif

Napisano

Audiofilizm to jest to.Aż przyjemnie kolegi posłuchac tzn poczytac. Moim zdaniem trzeba położyc nacisk na odpowiedni przewód do wzmaka. Przy 12 V spadki napięcia są gwarantowane na lichym kabelku.

Napisano

tak przy wzmaczniaczach powyzej 100 W kabelek pozadny to jest podstawa tu jednak ida dosyc spore prady a przy 12 voltach kazdy volt jest na wage zlota

Napisano
  • Autor

echhh na razie muszę poczekać bo już skończyły mi się środki... najwyżej z czasem kupię drugi kabelek 10mm smile.gif

Napisano

kabelek 10 mm kwadrat w zupelnosci pownien starczyc do instalacji o takim wzmacniaczu ja zaczal szukac bym przyczyny w akumulatorze

mlodzi adepci car audi zapominaja ze to on i alternator w glownej mierze odpowaidaja za maxymalnam oc naszego sprzetu grajacego jezeli kryterium jest moc te dwa parametry powinny byc powaznie potraktowane

Napisano
  • Autor

> kabelek 10 mm kwadrat w zupelnosci pownien starczyc do instalacji o

> takim wzmacniaczu ja zaczal szukac bym przyczyny w akumulatorze

> mlodzi adepci car audi zapominaja ze to on i alternator w glownej

> mierze odpowaidaja za maxymalnam oc naszego sprzetu grajacego

> jezeli kryterium jest moc te dwa parametry powinny byc powaznie

> potraktowane

hehe ;p ja pamiętam o tym smile.gif ale na razie na tym głośniku co mam działa dobrze smile.gif nic nie przygasa nawet przy prawie pełnej mocy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.