Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam i pytam (podłączenie radia)

Featured Replies

Napisano

Witam po raz pierwszy wszystkich:)

Czytuje kącik od jakiegoś czasu ale od kilku dni zaledwie jestem posiadaczem fajniutkiego Varianta B5 doposażonego w turbawke i zalanego ON.

A teraz mój problem:)

Bedac laikiem kompletnym postanowiłem poprawic podłączenie radia w samochodzie.

W tej chwili radio działa tylko po właczeniu zapłonu, natomiast po wyłaczeniu silnika grac przestaje i niema szansy zeby je właczyć.

Zapewne brak zasilania stałego ale......

grzebiac w necie znalazłem schemat podłaczenia radia (ISO - radio blaupunkt) i wszystko wskazuje na to ze powinienem zwrocic uwage na dwa piny - numer

7 - zasilanie i numer 4 - podtrzymanie, no ok.

W obu tych pinach sa przewody - na pin 4 idzie czerwony kabelek z okolic stacyjki, na pin 7 idzie poprzez kostke czerwono niebieski kabelek z grubej fabrycznej wiazki.

Nie majac miernika pod reka nic bym nie wskórał z

szukaniem zasilania, ale do tego kabelka podlaczonego do zasilania (7) do kostki/rozgałęźnika przed złączką ISO podłączony jest kabel od automatycznej anteny - i napiecie byc tam musi bo antena działa - oczywiscie po wyjeciu kluczyka kontynuuje chowanie.

Co powienem zrobic zeby uzyskac którys z poniższych efektów? :

- radio działa do momentu wyjecia kluczyka ze stacyjki (po wczesniejszym wyaczeniu silnika)

- radio po zgaszeniu silnika przestaje grac, ale mozna je recznie właczyc i słuchac bez koniecznosci właczenia zapłonu.

Pozdrawiam

Napisano

Wypnij z radia kabelek idacy ze stacyjki a na jego miejsce podepnij zasilanie (oczywiscie tam gdzie teraz podlaczone jest zasilanie kabel musi zostac)

Napisano
  • Autor

No tak, ale czy w takiej sytuacji jezeli i 4ke (podtrzymanie) i 7mke (zasialnie) podepne do aku radio bedzie grało zawsze niezależnie od tego czy wyjme kluczyk czy nie?

Mnie zalezy, zeby wyjecie kluczyka spowodowało wyłaczenie radia.

Pozdrawiam

Napisano

Hm, dużo zależy też od samego radia. Ja w Ibizce (96) miałem kiedyś Blaupunkta Paris RCM104 (takie trochę starsze - na kartę kodową) i musiałem zamienić (zrobiłem to w radiu - nie "ruszałem" instalacji autka) ze sobą miejscami przewody ze stałym napięciem i "po kluczu", bo inaczej nie mogłem włączyć radyjka bez kluczyka w stacyjce. Po zamianie - full wypas, tzn. gaszę silnik - gaśnie radio. Jak chcę - załączam radio bez kluczyka. Jak zgaszę silnik (radio się wyłącza) a na drugi dzień przekręcę kluczyk w stacyjce - radyjko się załącza. Jak WYŁĄCZĘ radyjko przyciskiem ON/OFF, to przekręcanie kluczem w stacyjce nie załączy radia - muszę je załączyć ponownie przyciskiem ON/OFF.

Teraz mam Grundiga SCD5370 i już nie potrzebowałem przerabiać radyjka żeby uzyskać taki efekt a dodatkowo jest regulacja głośności w zależności od prędkości jazdy (fajny bajer)

Moje sugestie:

- nie musisz specjalnie kupować miernika - wystarczy żarówka postojowa z przewodami. Jednym końcem dotykasz masy autka i masz "wskaźnik istnienia napięcia"

- do radia MUSZĄ dochodzić 2 przewody zasilania :

1. Jest STALE napięcie 12v bez względu na położenie kluczyka

2. Po przekręceniu (w niektórych autach po włożeniu) kluczyka POJAWIA się napięcie 12v.

Napięcie do sterowania anteny elektrycznej podawane jest przez radio a nie instalację samochodu (włączasz radio - antena się wysuwa, wyłączasz radio - antena się chowa).

Jak upewnisz się co do tych dwóch przewodów - to wystarczy je tylko ODPOWIEDNIO podłączyć do radyjka przez kostkę ISO której schemat masz.

Jest jeszcze możliwość, że radio które posiadasz nie ma LOGIKI ZASILANIA (bo tak się to nazywa) lub trzeba ją odpowiednio ustawić/uaktywnić w menu radia.

Blaupunkty zaś mają taką zaletę, że nawet po odłączeniu zasilania - pamiętają zaprogramowane stacje i ustawienia (hm - teoretycznie powinien wołać o kod przy każdym załączeniu).

Zamień więc miejscami te 2 kabelki i powinno być OK.

Jak chcesz mieć antenę sterowaną radiem a nie kluczem w stacyjce - musiałbyś też podłączyć ją w odpowiednie miejsce w kostce ISO radia.

Mam nadzieję że nie zaciemniłem sprawy...

Napisano
  • Autor

Dzieki, nie - nie scimniłes a wrecz przeciwnie:)

Kabelki zamienilem i gra tak jak chciałem, sterownia automatu mam tylko nie podłączone bo antena automatyczna która poprzedni właściciel założył nie działa poprawnie (brudu wszelkiej masci tam zastygło - trzeba doprowadzić do stanu używalności)

Antena działa tylko ma problemy z wysuwaniem, no ale to inna bajka.....

Wielkie dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.