Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie miala baba klopotu (BRC Blitz) ...

Featured Replies

Napisano

... zrobila sobie Diagnostic Box. No i zaczelo sie - lapy swierzbia zeby pokrecic zlosnik.gif Tylko czym sie to skonczy??

W tej chwili jest tak:

- na biegu jalowym mieszanka jest stale bogata (ostatni LED na wskazniku lambby jest zapalony, attuator na 0)

- podczas ruszania mieszanka schodzi na chwile na uboga

- przy wzroscie obrotow uklad zaczyna regulowac. Od ok 1500obr/min jest juz prawidlowa oscylacja sygnalu sondy lambda

- podczas jazdy ze stala predkoscia attuator ma wychylenie 4-6 LEDow

- przy lekkim przyspieszaniu oscylacja lambda jest dalej prawidlowa, przy mocniejszym mieszanka przechodzi na bogata (to akurat dobrze) natomiast wysterowanie attuatora spada do zera Znajomy gazownik mowil mi ze to dlatego ze attuator w Blitzu ma taka wlasciwosc ze jak silnik "ssie" wiecej gazu to on sie sam na maxa otwiera

wedlug tego co jest napisanetutaj nalezaloby przykrecic nieco reduktor otwierajac jednocesnie register. Klopot w tym ze jak przykrecam to dochodze do momentu gdzie mieszanka na biegu jalowym zaczyna byc prawidlowa ale silnik wtedy ledwo co pracuje (wolniej i nierowno). A na bogatej pracuje rowno - tak wiec zostawilem. Aha, obok sruby reduktora jest tez druga moletowana nakretka (to zdaje sie wzbogacenie na beigu jalowym) ale jest zakrecona nie moge jej ruszyc tym bardziej ze jest goraca zlosnik.gif

Tak ma byc czy mam grzebac dalej? Przyznam ze dzialanie auta jest dobre ale za to spalanie (zawsze takie bylo) to juz niekoniecznie - w miescie wciaga 11-12L/100

Napisano

> przykrecam to dochodze do momentu gdzie mieszanka na biegu

> jalowym zaczyna byc prawidlowa ale silnik wtedy ledwo co pracuje

> (wolniej i nierowno). A na bogatej pracuje rowno - tak wiec

> zostawilem.

Niektóre silniki tak mają, że na wolnych obrotach lepiej pracują z bogatą mieszanką.

W Twoim przypadku akurat tym bym się nie przejmowal, bo ważne jest jaką masz mieszankę w przedziale użytecznym tak od 2000 do 5000 rpm. Jeżeli przy 2000 rpm masz ubogo wtedy odkręcasz trochę śrubę od czułości reduktora (można wtedy trochę zakręcić od czułości minimum). Jeżeli przy 4500 masz dobrze to nie ruszaj śruby. Ale jak pali Ci 11-12 to przykręć trochę śrubę na registrze, tak o 1/8 obrotu, powiino trochę spaść spalanie bez zauważalnego obniżenia osiągów.

Tak ogólnie to ciężko zestroić blitza, bo on żyje własnym zyciem i tak np. zauważyłem, że jak kończy sie gaz to mieszanka robi się uboga (15-20 km do końca butli). Zleży też od temperatury reduktora. Rano jak reduktor zimny (odpalam na gazie) to mieszanka przez 1-2 km jest bogata, potem się normuje.

Napisano
  • Autor

> Niektóre silniki tak mają, że na wolnych obrotach lepiej pracują z

> bogatą mieszanką.

> W Twoim przypadku akurat tym bym się nie przejmowal, bo ważne jest

> jaką masz mieszankę w przedziale użytecznym tak od 2000 do 5000

> rpm.

fakt, przerabialem ten problem na poczatku. auto jak mialo chumor jezdzilo ok a jak nie to lapalo straszna niemoc tak ok 4500-5000

> Ale jak pali Ci 11-12 to przykręć trochę śrubę na

> registrze, tak o 1/8 obrotu, powiino trochę spaść spalanie bez

> zauważalnego obniżenia osiągów.

ok, tak zrobie

> Tak ogólnie to ciężko zestroić blitza, bo on żyje własnym zyciem i

> tak np. zauważyłem, że jak kończy sie gaz to mieszanka robi się

> uboga (15-20 km do końca butli). Zleży też od temperatury

> reduktora. Rano jak reduktor zimny (odpalam na gazie) to

> mieszanka przez 1-2 km jest bogata, potem się normuje.

ano zgadza sie, TTTM. Niestety attuator w Blitzu ma dosc wyraznie ograniczony zakres dzialania i to juz tak musi dzialac ...

Napisano

Żeby zestroić idealnie blitza trzeba mieć anielską cierpliwość. Ja mam śrubę od czułości prawie na minimum, a ten od wolnych obrotów mam sporo wykręcony (reduktor BRC Tecno). Register mam otwarty na full. Zobacze jak tam ze spalaniem, bo wlasnie ostatnio to przeregulowałem.

Udało mi się, że na jałowym sonda "lata" i przy średnim obciążeniu w całym zakresie obr. tez jest ok. Tylko przy max

obciążeniu jest za bogato.

Najchętniej wywaliłbym blitza i dał sobie sekwencję. Wtedy silnik by pewnie odetchnął z ulgą, ale to za droga impreza niestety... frown.gif

Ostatnio wyciągnąłem mikser z dolotu i..... byłem w szoku!

Autko śmigało jak głupie.

W sumie ten reduktor ma zapas "czułości" i zastanawiam się nad rozwierceniem miksera (mam 28mm na przepustnicę).

Pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.