Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z jezdzeniem na noPb?

Featured Replies

Napisano

Witam

Chcialbym sie zapytac jak trzeba jezdzic na noPb ( z jaka czestotliwoscia ) przy instalacji gazowej sekwencyjnej i fazy cieklej? Bo slyszalem rozne opinie i teraz juz nie wiem.

Napisano

> Witam

> Chcialbym sie zapytac jak trzeba jezdzic na noPb ( z jaka

> czestotliwoscia ) przy instalacji gazowej sekwencyjnej i fazy

> cieklej? Bo slyszalem rozne opinie i teraz juz nie wiem.

O ile się nie mylę: FAQ

a w skrócie: do rozgrzania reduktora (zalecana temperatura pracy od 40*C ale tylko sekwencja i niższe, wtrysk w fazie ciekłej reduktora już raczej nie posiada smile.gif)

Napisano
  • Autor

> O ile się nie mylę: FAQ

ups , sorki juz czytam

> a w skrócie: do rozgrzania reduktora (zalecana temperatura pracy od

> 40*C ale tylko sekwencja i niższe, wtrysk w fazie ciekłej

> reduktora już raczej nie posiada )

nie o to mi chodzi,

chodzi mi o przebiegi na noPb miedzy tankowaniami LPG np u mnie ( II gen) wg gwarancji mam jezdzic co 3-4 tankowania ok 100km na no Pb

a jak to jest w wyzszych generacjach ?

Napisano

> chodzi mi o przebiegi na noPb miedzy tankowaniami LPG np u mnie ( II

> gen) wg gwarancji mam jezdzic co 3-4 tankowania ok 100km na no

> Pb

> a jak to jest w wyzszych generacjach ?

ups , sorrki - teraz dopiero jest to zrozumiałe smile.gif

Ja nic takiego nie mam w kartach gwarancyjnych i zastrzeżeń nie było. w starszej Astrze jest to Lovato w nowszej BRC - obie II generacji (sterowniki: voila+ i just). Zachodzę w głowę, kto na takie genialne pomysły wpada, żeby jeździć na noPB bo inaczej instalację LPG coś trafi. Co najmniej dziwne, nieprawdaż?

Napisano

> a jak to jest w wyzszych generacjach ?

Tego nie wiem, ja mam ustawiony przełącznik na jazdę na gaz i tak więc w ogóle nie jeżdżę na benzynie.

Napisano
  • Autor

> ups , sorrki - teraz dopiero jest to zrozumiałe

> Ja nic takiego nie mam w kartach gwarancyjnych i zastrzeżeń nie było.

> w starszej Astrze jest to Lovato w nowszej BRC - obie II

> generacji (sterowniki: voila+ i just). Zachodzę w głowę, kto na

> takie genialne pomysły wpada, żeby jeździć na noPB bo inaczej

> instalację LPG coś trafi. Co najmniej dziwne, nieprawdaż?

Podobno chodzi o to zeby wtryski sie nie zapiekly i tu sie chyba zgodze z tym, poniewaz jak po 4 tankowaniach LPG zaczynam jezdzic na noPb to auto jezdzi jakby bylo na recznym . Dopiero po kilkudziesieciu kilometrach wszystko mniej wiecej wraca do normy...

Napisano

> Podobno chodzi o to zeby wtryski sie nie zapiekly i tu sie chyba

> zgodze z tym, poniewaz jak po 4 tankowaniach LPG zaczynam

> jezdzic na noPb to auto jezdzi jakby bylo na recznym . Dopiero

> po kilkudziesieciu kilometrach wszystko mniej wiecej wraca do

> normy...

niewiem.gif Cholera wie jak jest z tymi Pandami - u mnie wtryskiwacze są po prostu odłączane i nie pracują na sucho. Jeśli Twoja instalacja nie odłącza wtryskiwaczy to faktycznie może być problem. Pozostaje pytanie, dlaczego? To nie logiczne. Mam znajomych, którzy noPB prawie wogóle nie używają a wtryskiwacze pracują im ciągle dobrze. Ja zawsze (prawie) na benzynie uruchamiam, rozgrzewam troszkę i przełączam na LPG. Przez ten czas wtryskiwacze sobie troszkę popracują i szans na zapieczenie nie mają.

To jaką masz instalację LPG, bo nie zauważyłem (ale dzisiaj coś niekumaty jestem sleeping_2.gif)

Napisano
  • Autor

> Cholera wie jak jest z tymi Pandami - u mnie wtryskiwacze są po

> prostu odłączane i nie pracują na sucho. Jeśli Twoja instalacja

> nie odłącza wtryskiwaczy to faktycznie może być problem.

> Pozostaje pytanie, dlaczego? To nie logiczne. Mam znajomych,

> którzy noPB prawie wogóle nie używają a wtryskiwacze pracują im

> ciągle dobrze. Ja zawsze (prawie) na benzynie uruchamiam,

> rozgrzewam troszkę i przełączam na LPG. Przez ten czas

> wtryskiwacze sobie troszkę popracują i szans na zapieczenie nie

> mają.

> To jaką masz instalację LPG, bo nie zauważyłem (ale dzisiaj coś

> niekumaty jestem )

Tartarini II gen z kompem TEC99...

Napisano

> Podobno chodzi o to zeby wtryski sie nie zapiekly i tu sie chyba

> zgodze z tym, poniewaz jak po 4 tankowaniach LPG zaczynam

> jezdzic na noPb to auto jezdzi jakby bylo na recznym . Dopiero

> po kilkudziesieciu kilometrach wszystko mniej wiecej wraca do

> normy...

wynika to z niedopasowanej emulacji sondy a nie z zapiekania wtrysków

Napisano

> wynika to z niedopasowanej emulacji sondy a nie z zapiekania wtrysków

a jak to można dopasować ? Coś się reguluje, albo wymienić emulator ?

Napisano

> Witam

> Chcialbym sie zapytac jak trzeba jezdzic na noPb ( z jaka

> czestotliwoscia ) przy instalacji gazowej sekwencyjnej i fazy

> cieklej? Bo slyszalem rozne opinie i teraz juz nie wiem.

Wogole

Odpalasz na benzynie i tak niejako "z automatu" - i wystarczy. A nawet jezeli - kompletna listwa wtryskowa do pandzi kosztuje na allegro 50 zl zlosnik.gif A jak zatrzesz wtryski do przebiegu powiedzmy 100kkm, to sam Ci ja kupie zlosnik.gif

Napisano

> Tartarini II gen z kompem TEC99...

To czemu pytasz o IV ? wink.gif

ale i tak sobie odpusc jazdy na /PB. Tylko odpalaj na benzynce "jak instrukcja przykazala".

Napisano

> a jak to można dopasować ? Coś się reguluje, albo wymienić emulator ?

Tak ustawia się, różnie do różnych silników a konkretnie do ich ECU. Wszystko zależy od możliwości emulatora (jeżeli jest osobny) lub możliwości zmian emulacji w komputerku gazowym. Nie jest to sprawa prosta i gazowanicy bardzo często tego nie potrafią dobrać i stąd biorą się takie bzdety, że każą jeździć iles tam km na benzynie screwy.gif. Niektóre proste komputerki mają zbyt słabe możliwości regulacji, albo żadne to wtedy pad.gif

Napisano

> Tak ustawia się, różnie do różnych silników a konkretnie do ich ECU.

No i dlatego lubię Astruńkę yay.gif

Napisano
  • Autor

> To czemu pytasz o IV ?

> ale i tak sobie odpusc jazdy na /PB. Tylko odpalaj na benzynce "jak

> instrukcja przykazala".

mysle przyszlosciowo o nastepnym aucie ale z gazownia IV lub V generacji i chcialbym wlasnie wiedziec czy trzeba cos jezdzic na noPB takze na tych bardziej zaawansowanych instalacjach...

Napisano
  • Autor

> Tak ustawia się, różnie do różnych silników a konkretnie do ich ECU.

> Wszystko zależy od możliwości emulatora (jeżeli jest osobny) lub

> możliwości zmian emulacji w komputerku gazowym. Nie jest to

> sprawa prosta i gazowanicy bardzo często tego nie potrafią

> dobrać i stąd biorą się takie bzdety, że każą jeździć iles tam

> km na benzynie . Niektóre proste komputerki mają zbyt słabe

> możliwości regulacji, albo żadne to wtedy

tylko ze to nie wymysl gazownikow tyko zapis w ksiazce gwarancynej... a ze juz mam po gwarancji wiec chyba poszukam jakis madrych gazownikow i wtedy sie zobaczy...

Napisano

> generacji i chcialbym wlasnie wiedziec czy trzeba cos jezdzic na

> noPB takze na tych bardziej zaawansowanych instalacjach...

Nie, nie trzeba - choć dalej upieram się na rozgrzewaniu parownika (co prawda membrany nie są drogie, ale...)

Napisano
  • Autor

> Nie, nie trzeba - choć dalej upieram się na rozgrzewaniu parownika

> (co prawda membrany nie są drogie, ale...)

Niestety w mojej inst. nie ma mozliwosci zalozenia czujnika temp i jesli bym chcial czekac do rozgrzania parownika to musialbym manualnie przelaczac ( w sumie tak robie ale tylko w zimie )

Napisano

> Niestety w mojej inst. nie ma mozliwosci zalozenia czujnika temp i

> jesli bym chcial czekac do rozgrzania parownika to musialbym

> manualnie przelaczac ( w sumie tak robie ale tylko w zimie )

bow.gif dzięki za podrzucenie pomysła bow.gif

W sumie mój just też nie ma czujnika temperatury i jak na razie to robię ręcznie. Ale to jest bardzo proste do realizacji. Prościutki układ logiczny wyręczający użytkownika w manipulacji przełącznikiem. Jakby to mogło wyglądać? Albo podłączyć się pod oryginalny termistor, albo (lepiej) użyć prościutkiego układu porównującego temperaturę (np. termistor lub tranzystor spełniający funkcję czujnika temperatury montowany na reduktorze i komparator przełączający stany LO/Hi w zależności od ustalonego progu temperatury), stan silnika (ON/OFF)

1. silnik zimny (poniżej np. 40*C) -> przekaźnik sterujący na pozycji "benzyna" (uruchomienie na benzynie, zagrzanie silnika i automatyczne przejście na gaz po przekroczeniu ustalonej temperatury)

2. silnik ciepły -> przekaźnik sterujący na pozycji "benzyna/gaz" (uruchamiamy na benzynie i po przekroczeniu progu obrotów regulator przełącza paliwo)

3. manualne przełączenie na gaz i ominięcie układu sprawdzania temperatury. Jednak włączanie "tylko gaz" może mieć swoje konsekwencje. Wiem, wiem - sporo użytkowników używa tylko gazu (również do odpalania), ale po pierwsze brak wtedy konserwacji wtryskiwaczy, po drugie w przypadku "braku" benzyny możliwość zatarcia pompy paliwa (sugerowany jest przekaźnik wyłączający benzynową pompę paliwa połączony z elektrozaworem gazu - włączenie gazu wyłącza zasilanie pompy), po trzecie producenci instalacji LPG chyba nie od parady zastrzegają, że uruchamianie na gazie może odbywać się tylko w wyjątkowych przypadkach (np. w przypadku instalacji z sekwencyjnym wtryskiem BRC Sequent nie jest to w ogóle możliwe).

Napisano

Właściwie w najprostszym wykonaniu to wystarczy super prosty układ: praktycznie 1 tranzystor (bc108c/bc109c) jako czujnik temperatury, jeden tranzystorek przełączający przekaźniczek (może być kontrakonowy, z uwagi na małe prądy przełączenia) , no i kilka elementów biernych.

Praktycznie zastąpi toto pozycje przełącznika "B/G". Wyeliminowanie pozycji "B"(enzyna) jest niewskazane. Może ktoś będzie mial kaprycho (lub awarię gazu) - musi byc możliwość przełączenia ręcznego pozycji "B" oraz "G". Czyli praktycznie nastąpi wymuszenie pozycji "B" w temperaturach reduktora niższych niż ileś tam stopni (sugerowane min. 30*C) a po przekroczeniu przełączenie na "B/G". Proste, dziwne, że tylko droższe regulatory to mają.

Wersja bardziej skomplikowana to dyskryminator okienkowy (np. TCA965), gdzie możemy określić dokładny zakres temperatur pracy układu. Czujnikiem temperatury jest w tym przypadku termistor.

Podobny układ chcę wykorzystać do sterowania klimatyzacją manualną. Tzn. określić zakres temperatur, które są dopuszczalne w samochodzie (np. 22 - 26 *C) po przekroczeniu włącza się przekaźnik uruchamiający sprężarkę klimatyzacji (pod warunkiem włączenia ręcznego uruchamiania klimy), schładza do poziomu minimalnego i wyłącza przekaźnik. To chyba optymalne rozwiązanie. Sprężarka nie musi non stop pracować, a tylko schładza powietrze do określonej temperatury. Oczywiście, można można wyskalować rezystor(y) regulujące i mieć możliwość ręcznego "w jeździe" ustalania progów przełączających przekaźnik włączania sprężarki tak jak i sprężenie z układem termometru wewnętrznego. Jednak nie sądzę, żeby było to niezbędne. W niektórych przypadkach wolę układy typu "plug and forget" - czyli włącz i zapomnij, że to jest - po prostu ma działać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Właściwie w najprostszym wykonaniu to wystarczy super prosty układ:

> praktycznie 1 tranzystor (bc108c/bc109c) jako czujnik

> temperatury, jeden tranzystorek przełączający przekaźniczek

> (może być kontrakonowy, z uwagi na małe prądy przełączenia) , no

> i kilka elementów biernych.

> Praktycznie zastąpi toto pozycje przełącznika "B/G". Wyeliminowanie [ciach]

...wszystko fajnie ale zapominasz ze to druga generacja i przy przelaczaniu wg Twojego pomyslu bedzie ci szarpalo autem bo nie bedziesz wiedzial kiedy nastapi to przelaczenie - w tej instalce przelacza sie tak zeby silnik nie byl obciazony...

Napisano

> ...wszystko fajnie ale zapominasz ze to druga generacja i przy

> przelaczaniu wg Twojego pomyslu bedzie ci szarpalo autem bo nie

> bedziesz wiedzial kiedy nastapi to przelaczenie - w tej instalce

> przelacza sie tak zeby silnik nie byl obciazony...

Nie, ponieważ przekaźnik jest podłączony bezpośrednio pod przełącznik rodzaju paliwa - żadnego szarpania nie ma (chyba, że w jakiś starych instalacjach, może w Blitzie) bo przełączenie w II z porządnym sterownikiem następuje płynnie. Przynajmniej powinno - u mnie np. na Just przełączenie następuje w sposób następujący:

- po zwiększeniu obrotów powyżej 2 tys (tak ustawiłem) sterownik jest gotowy do przełączenia (żółta dioda)

- zmniejszenie ilości obrotów (puszczenie gazu, do tego czasu jedzie na benzynie - nawet jesli jest to 5 tys obr) - następuje przełączenie na gaz z zachodzącą fazą obu paliw (u mnie 0,9 sekundy).

Szarpać nie ma prawa. Zresztą sprawdź u siebie jak to się odbywa - jadąc na benzynie, przełącz na pozycję "B/G". Jeśli będzie to płynne to modyfikację można śmiało zastosować. Myślę, że bez problemu, ale np. taki Blitz jest raczej łopatologia: dla niego 2,5 tys obr to trzeba zmić paliwo. I zmienia. No i oczywiście szarpania nie ma, jest wyraźnie wyczuwalny moment zmiany. Ale bez szarpania!

Jeszcze raz podkreślam - to nie czujnik temperatury zmienia rodzaj paliwa tylko regulator, który otrzymuje pozwolenie na zmianę w określonych warunkach temperaturowych. Tak jak mówiłem - zrób sobie symulację "ręczną" i przekonasz się o czym piszę.

Napisano
  • Autor

> Nie, ponieważ przekaźnik jest podłączony bezpośrednio pod przełącznik

> rodzaju paliwa - żadnego szarpania nie ma (chyba, że w jakiś

> starych instalacjach, może w Blitzie) bo przełączenie w II z

> porządnym sterownikiem następuje płynnie. Przynajmniej powinno -

> u mnie np. na Just przełączenie następuje w sposób następujący:

> - po zwiększeniu obrotów powyżej 2 tys (tak ustawiłem) sterownik jest

> gotowy do przełączenia (żółta dioda)

> - zmniejszenie ilości obrotów (puszczenie gazu, do tego czasu jedzie

> na benzynie - nawet jesli jest to 5 tys obr) - następuje

> przełączenie na gaz z zachodzącą fazą obu paliw (u mnie 0,9

> sekundy).

> Szarpać nie ma prawa. Zresztą sprawdź u siebie jak to się odbywa -

> jadąc na benzynie, przełącz na pozycję "B/G". Jeśli będzie to

> płynne to modyfikację można śmiało zastosować. Myślę, że bez

> problemu, ale np. taki Blitz jest raczej łopatologia: dla niego

> 2,5 tys obr to trzeba zmić paliwo. I zmienia. No i oczywiście

> szarpania nie ma, jest wyraźnie wyczuwalny moment zmiany. Ale

> bez szarpania!

> Jeszcze raz podkreślam - to nie czujnik temperatury zmienia rodzaj

> paliwa tylko regulator, który otrzymuje pozwolenie na zmianę w

> określonych warunkach temperaturowych. Tak jak mówiłem - zrób

> sobie symulację "ręczną" i przekonasz się o czym piszę.

No to u mnie szarpie jak jade i sie przelacza( po 2000obr) - jak sobie zapomnie przegazowac przy ruszaniu. U mnie przelaczanie wystepuje przy obrotach rosnacych i moze dlatego tak sie dzieje.

Napisano

> Nie, ponieważ przekaźnik jest podłączony bezpośrednio pod przełącznik

> rodzaju paliwa - żadnego szarpania nie ma (chyba, że w jakiś

> starych instalacjach, może w Blitzie) bo przełączenie w II z

> porządnym sterownikiem następuje płynnie.

W blitzu jest płynnie i nie ma żadnego szarpnięcia, bo przełącza się na opadających obrotach (jak zmieniasz bieg).

Poza tym możesz w czasie jazdy przełączać przełącznikiem z lpg na noPb i vice versa i też nie ma szarpania, bo odcinanie wtryskiwaczy jest opóźnione, a z kolei jak przechodzisz z lpg na noPb to w przewodzie jest jeszcze trochę gazu (ja mam 60cm przewód) i zanim się wypali to i tak po przełączeniu pracuje i na noPb i na lpg (widać to ładnie na testerze, mieszanka jest bogata).

Napisano
  • Autor

> W blitzu jest płynnie i nie ma żadnego szarpnięcia, bo przełącza się

> na opadających obrotach (jak zmieniasz bieg).

> Poza tym możesz w czasie jazdy przełączać przełącznikiem z lpg na

> noPb i vice versa i też nie ma szarpania, bo odcinanie

> wtryskiwaczy jest opóźnione, a z kolei jak przechodzisz z lpg na

> noPb to w przewodzie jest jeszcze trochę gazu (ja mam 60cm

> przewód) i zanim się wypali to i tak po przełączeniu pracuje i

> na noPb i na lpg (widać to ładnie na testerze, mieszanka jest

> bogata).

czyli wniosek z tego taki ze mam za wczesnie odcinane wtryskiwacze i dlatego szarpie...

w przyszlym tygodniu jade na odciecie pompy paliwa to sobie i te wtryskiwacze podreguluje

Napisano

> czyli wniosek z tego taki ze mam za wczesnie odcinane wtryskiwacze i

> dlatego szarpie...

> w przyszlym tygodniu jade na odciecie pompy paliwa to sobie i te

> wtryskiwacze podreguluje

I o to chodzi, o to chodzi. smile.gif - przynajmniej coś z tego pożytecznego wyszło i będzie Tobie się lepiej jeździć smile.gif

A jak miałem Blitza to ten moment przełączenia był wyraźnie wyczuwalny. Żadne tam szarpanie, ale był. Just ma to o wiele płynniej zrealizowane. I bardzo dobrze smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.