Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stukanie przy włączonym wentylatorze

Featured Replies

Napisano

Witam

W mojej marysi pojawił się kolejny problem: kiedy silnik się nagrzeje i załącza się wiatrak wentylatora to zaczyna mocno stukać i się trząść. Dzisiaj znajomy mechanik we "Fiacie" stwierdził, że to silnik wiatraka się zużył i trzeba go wymienić bo to jednorazówka i nie daje się naprawić :-)

(wiatrak rzeczywiście lata jak opętany na wszystkie strony, jak gdyby był luźny)

Moje pytanie: czy można kupić sam silnik do wiatraka wentylatora?, ewentualnie czy, kupując nowy wentylator (ceny na allegro od 100-200 PLN) to jest on od razu z silnikiem, czy to dwa oddzielne elementy?

dzięki za wszelkie info

pozdrawiam - abradaq

Napisano

> Moje pytanie: czy można kupić sam silnik do wiatraka wentylatora?,

> ewentualnie czy, kupując nowy wentylator (ceny na allegro od

> 100-200 PLN) to jest on od razu z silnikiem, czy to dwa

> oddzielne elementy?

Czy mozna kupic sam silnik to nie wiem, ale w pazdzieriku kupowalem wentylator do mojej padaki (1,6 bez klimy), to dalem 50zl na szrocie. Za caly wentylator, z silniczkiem, smiglem i ta ramka przykrecana do chlodnicy. Za takie pieniadze nie oplaca sie cudowac z dobieraniem silniczka od innego auta.

Napisano
  • Autor

> Czy mozna kupic sam silnik to nie wiem, ale w pazdzieriku kupowalem

> wentylator do mojej padaki (1,6 bez klimy), to dalem 50zl na

> szrocie. Za caly wentylator, z silniczkiem, smiglem i ta ramka

> przykrecana do chlodnicy. Za takie pieniadze nie oplaca sie

> cudowac z dobieraniem silniczka od innego auta.

tylko, że podobno padający silniczek to norma w tych autach i nie warto kupować używanego, bo może go szlag trafić ... :-(

Więc jeśli dobrze rozumiem, to kupując nowy wiatrak jest on z silniczkiem?

Napisano

> tylko, że podobno padający silniczek to norma w tych autach i nie

> warto kupować używanego, bo może go szlag trafić ... :-(

No nie wiem czy to taka norma hmm.gif

Pierwsze slysze o tym, zeby wentylatory padaly jakos nagminnie. Na moje 3 (dosc stare) padaki, w ciagu tylu lat raptem raz polecial silniczek, i to z takiego powodu, ze spadl ze smigielka taki ciezarek wywazajacy i wentylator dostal szalonych wibracji, dlatego sie wybily tulejki w silniczku. Nie slyszalem natomiast zeby u znajomych cos sie dzialo z wiatrakami. Tak wiec wiesci o tym, ze to nagminna przypadlosc, uwazam za mocno przesadzone.

Przy kupnie uzywanego wiatraka trzeba sprawdzic (oczywiscie najlepiej podlaczyc do pradu i zobaczyc jak chodzi) czy nie ma zadnych luzow i czy silnik chodzi cicho, bez wibracji. Najlepiej wkrecic wentylator w imadlo zeby sie trzymal (bo w reku to raczej nie utrzymasz) i wlaczyc. Ja jak kupowalem na szrocie, to sobie zazyczylem takiej proby. Z kilku sprawdzanych, wybralem ten ktory wydawal mi sie w najlepszym stanie.

> Więc jeśli dobrze rozumiem, to kupując nowy wiatrak jest on z

> silniczkiem?

Nowy tak, bedzie na pewno calosc (obudowa-ramka mocujaca, silnik i wiatrak).

Napisano
  • Autor

> No nie wiem czy to taka norma

>

>

Tak wiec wiesci o

> tym, ze to nagminna przypadlosc, uwazam za mocno przesadzone.

tak gadał serwisant z fiata, więc użykę kupić się boję :-)

> Nowy tak, bedzie na pewno calosc (obudowa-ramka mocujaca, silnik i

> wiatrak).

wielkie dzięki za info, pozdrawiam

Napisano

Pierwsze słyszę, żeby w BBM'ach padały jakoś nagminnie wiatraki a czytam to forum od dość dawna i raczej bym zauważył.

Miałem takie jaja jak opisujesz, po wizycie na wsi i przejażdżce po niezłym błocie, zaczęło strasznie trząść, rozwiązałem problem w najbliższej myjni przy pomocy myjki ciśnieniowej dokładnie wypłukałem cały wiatrak i od tego czasu(a było to kilka lat temu) mam spokój.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pierwsze słyszę, żeby w BBM'ach padały jakoś nagminnie wiatraki a

> czytam to forum od dość dawna i raczej bym zauważył.

>

>

nie mówię, że gościu ma 100% racji, ale pokazał mi jak ten wiatrak pracuje. Oby wymiana rozwiązała problem i znowu będę zadowolonym użytkownikiem BBM :-))

pozdrawiam - abradaq

Napisano

> tak gadał serwisant z fiata, więc użykę kupić się boję

Serwisant fiata, powiadasz... To jeszcze napisz, czy moze on byl z jakiegos ASO, to juz bedzie wszystko wiadomo zlosnik.gif

Napisano

Witam.

U mnie tez występował ten problem. Okazało się że łożysko w silniku wentylatora się zatarło i wałek sie w nim wyrobił.

Po rozebraniu, wyczyszczeniu, zalaniu WD40 - łożysko wróciło do formy. Zrobiłem kilka napunktowań na ośce celem zwiększenia jej średnicy i wszystko poskładałem. Wentylator działa już pół roku bez zastrzeżeń.

Koszt - 0 złotych biglaugh.gif

Napisano

Ja rozebrałem silniczek i są tam łożyska ślizgowe,przednie dałem dorobic.Kosztowało mnie to piwo i troche cierpliwości.Życze powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.