Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kręcił, ale nie chciał zapalić...

Featured Replies

Napisano

Witam. Autko ma już prawie 170kkm i jak dotąd niewiele razy mnie zawodziło. Ale ostatnio dwa razy nie chciało odpalić. Za pierwszym razem wystarczyło, że "przenocował" w centrum miasta, gdzie wieczorem próbowałem go odpalić, rano zaś zaskoczył za pierwszym razem. Za drugim razem nocka nic mu nie pomogła i zaholowałem do serwisu. Tam po jakimś czasie udało im się odpalić, powiedzieli, że iskra jest, paliwo dochodzi i jak auto działa to nie mogą nic więcej powiedzieć. Czy komputer na działającym silniku pokaże mi mankamenty w działaniu któregoś z czujników? Czy może to być czujnik położenia wału korbowego?Nie zamierzam czekać do kolejnej nieudanej próby odpalenia auta w środku polu, gdy zatrzymam się za potrzebą smile.gif

Napisano

jest gaz?

-elektrozawór waytogo.gif

nie ma gazu?

-bendiks hmm.gif

-kable/świece hmm.gif

Napisano
  • Autor

Nie chciał zapalić ani na gazie, ani na benzynie. Pompa paliwa, świece i przewody wymienione były ze trzy miesiące temu (pompa padła ze względu na mizerną ilość paliwa w zbiorniku a przewody i świece wymieniłem profilaktycznie). Z reguły na krótkie odcinki po mieście ciągle jeżdżę na benzynie, dwa, trzy razy w tygodniu mam trasy po 200km, wtedy gonię go na gazie.

Napisano

radzę Ci dobrze- sprawdź elektrozawór zlosnik.gif

chyba, że chcesz jak ja wydać 1100zł i dowiedzieć się, że padła część za 62zł rotfl.gif

btw: jeśli dopiero siada- jest szansa, że nie zabił jeszcze membrany w reduktorze. Jesli padnie na amen- bedziesz miał reduktor do wymiany zlosnik.gif

Napisano

> Nie chciał zapalić ani na gazie, ani na benzynie. Pompa paliwa,

> świece i przewody wymienione były ze trzy miesiące temu (pompa

> padła ze względu na mizerną ilość paliwa w zbiorniku a przewody

> i świece wymieniłem profilaktycznie). Z reguły na krótkie

> odcinki po mieście ciągle jeżdżę na benzynie, dwa, trzy razy w

> tygodniu mam trasy po 200km, wtedy gonię go na gazie.

skoro nie pali ani na gazie ani na benie a mowisz ze WN jest sprawne i iskra jest to kolejny krok warto zrobic w strone aku (wlasciwosci rozruchowe) , wiazki silnika (zbadaj ciaglosci kabli pomiedzy ecu a poszczegolnymi czujnikami) , masy i rozrzadu (sprawdz punkty czy czasem nie przeskoczylo cos o zabek czy dwa)

Napisano

napiszę po raz ostatni- żeby mnie nikt nie posądził o spamowanie

klik

u mnie rozwiązaniem okazał się elektrozawór (który w efekcie uszkodził reduktor)

elektrozawór się nie zamykał i podczas postoju gaz dostawał się do komory paliwa. Przy próbie rozruchu wtryskiwana benzyna mieszała się z gazem i nie było możliwości odpalenia- dopiero po dłuższym kręceniu gaz się wypłukiwał i silnik odpalał.

Ja obstawiam w powyższym wątku dziadowskie kable - ukruszone, albo z przebiciami kiedy jest wilgotno- lub elektrozawór od lpg.

możliwe że siada też bendiks, ale tutaj były by probelmy z odpalaniem za każdym razem

Napisano

to ze akurat tobie dostawal sie gaz do kolektora dolotowego nie oznacza ze u niego jest to samo ale i tak jestem pelen podziwu ze ktos to zdiagnozowal zlosnik.gif . z drugiej strony nawet jesli tak sie dzieje to latwo to sprawdzic - wystarczy odpalic auto w trybie awaryjnym na gazie . jak nie odpali to mozemy pominac ewentualnosc mieszania sie paliwa z gazem bo odpalamy na samym gazie zlosnik.gif

Napisano

jesli silnik jest zalany gazem - nie odpali- próbowałem zlosnik.gif

jedyny sposób to odłączyć/zatkać całkowicie rurę dochodzącą do reduktora i sprawdzić czy objawy ustały

w powyższym przypadku może to być o tyle trudne, że zdarzyło się to 2 razy, a nie jest to regułą

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.