Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Voila+, interfejs, program, ustawienia

Featured Replies

Napisano

Hej Gazerzy wink.gif

wczoraj po długich bojach spięliśmy z laptopem moją instalację. Nie ukrywam, że motywacją do tego była dziwna praca na benzynce. Oto co pokazał programik:

- czas nakładania faz - 0,4s

- typ tps - liniowy 0-5v

- typ sondy lambda - 0-1v

- typ emulacji - fala prostokątna

- opóźnienie odczytu sondy - 5s

- max otwarcie attuatora - 240

- min otw. att. - 20

- pozycja przy przyspieszaniu - wyłączony

- tps przy przyspieszaniu - ---

- cut-off wyłączony

- pozycja att dla cut-off - ---

- ustalone położenie wyjściowe attuatora - wyłączony

- histereza tps dla biegu jałowego - 0,14v

- odniesienie sondy lambda dla biegu jałowego - 0.55v

- -II- -II- -II- poza biegiem - 0,55v

auto to astra F 1.6 8v, wtrysk jednopunktowy. na gazie chodzi ładnie, nie faluje, nie strzela, dużo nie pali. sygnał z lambdy ładnie oscyluje. przy benzynce już nie zabardzo chce oscylować :/

podpowiedzcie, jak ustawić cut off (obroty to jasna sprawa, ale jak ustwić attuatro dla cut off?), co można spróbować zmienić, żeby dało się na benzynce jeździć, jak odczytywać wskazania wartości lambdy w programie voila.exe? (obok tabeli z aktualnymi parametrami są kwadraciki).

pewnie jak zwykle namieszałem, ale liczę na Waszą wyrozumiałość i chęć pomocy wink.gif za którą z góry dziękuję 20.GIF

Napisano

Masz ustawienia domyślne (i to po samoadaptacji sterownika). Większość podobnie jak u mnie (w F 1,8 8V).

Silnik dość podobny ale może będą nieco inne poziomy obrotów dla poszczególnych biegów i prędkości obrotowych a więc to co poniżej podam, dostosuj do swojego gustu i komfotru jazdy smile.gif

>- max otwarcie attuatora - 240

No tak, ale tak mocno to mi się w życiu nie otwierał. Z tego co sprawdziłem oscylował max około setki no i w związku z tym:

- tps przy przyspieszaniu - 100 (od 80 do 100: lepiej przyspiesza jak dodatkowo dostanie dawkę gazu)

- cut-off włączony

- pozycja att dla cut-off - 20 (czyli minimalne otwarcie)

- cut-off poziom wyłączenia mam ustalone na nieco powyżej 2 tys obr. Jeśli dasz mniej to będzie szarpać podczas jazdy po mieście. Najlepiej ustaw tak, żeby obroty podczas jazdy na 4 biegu przy prędkości 60 km/h były w zakresie poza odcięciem. Wtedy jest dość komfortowo. Hamowanie silnikiem z górki, na dojazdach do skrzyżowań itp. Można dać wyższą pozycję att ale to już sprawa gustu. Dla mnie minimum było ok.

Co jeszcze? Acha - ustawiłem tryb "ekonomiczny". Niewiele różni się od normalnego, ale gdzieś w okolicach 2,5 tys obr. jest wyczuwalny próg "ekono". To plus cut-off dało mi zmniejszenie zużycia gazu o ok. 1 literek. A włączenie tps i dodatkowe otwarcie att przy wciśnięciu pedału gazu do podłogi dodało wigoru Asterce.

Co do aktualnego odczytu - ja tak właśnie ustawiłem centralkę: podczas jazdy. U mnie dane są na bieżąco zczytywane i prawidłowo wyświetlane.

A dziwne zachowanie na benzynie najprawdopodobniej nie ma związku z instalacją gazową. Tu może być wszystko: począwszy od zapaskudzonego filtra paliwa począwszy. Tutaj nie pomogę.

Napisano
  • Autor

smile.gif dzieki za odpowiedz bow.gif

jeszcze tylko zastanawiam się, co dają poszczególne typy emulacji sondy i co uzyskuje się zmieniając czasy stanu wysokiego i niskiego przy emulacji falą prostokątną niewiem.gif

Napisano

> dzieki za odpowiedz

> jeszcze tylko zastanawiam się, co dają poszczególne typy emulacji

> sondy i co uzyskuje się zmieniając czasy stanu wysokiego i

> niskiego przy emulacji falą prostokątną

zmieniajac czasy emulacji dostosowujesz tzw sinosoide zeby byla bardziej podobna do tej co praca lambdy na benzynie i wtedy komp od benzyny nie syfi sie podczas jazdy na gazie...

Napisano

> zmieniajac czasy emulacji dostosowujesz tzw sinosoide zeby byla

> bardziej podobna do tej co praca lambdy na benzynie i wtedy

> komp od benzyny nie syfi sie podczas jazdy na gazie...

Fakt, ale sądzę, że podobnie jak w mojej F tak i u Ciebie nie ma takiej potrzeby, a nie wiedząc jak dokładnie to zrobić, to można zrobić to nie tak, jak potrzeba smile.gif

Naczelna zasada: nie regulować tego, co dobrze działa smile.gif

Napisano

> Fakt, ale sądzę, że podobnie jak w mojej F tak i u Ciebie nie ma

> takiej potrzeby, a nie wiedząc jak dokładnie to zrobić, to można

> zrobić to nie tak, jak potrzeba

> Naczelna zasada: nie regulować tego, co dobrze działa

w mojej astrze wlasnie musialem sie pobawic w regulacje czasow emulacji bo mialem problem w jezdzeniu na benzynie bo silnik sie dlawil i gasl..

ustawilem czasy H-O,4sek L-0,6sek i jest oki!!!!

Napisano

> w mojej astrze wlasnie musialem sie pobawic w regulacje czasow

> emulacji bo mialem problem w jezdzeniu na benzynie bo silnik sie

> dlawil i gasl..

> ustawilem czasy H-O,4sek L-0,6sek i jest oki!!!!

No chyba, że coś działa do dupci, to wtedy oczywiście trzeba poprawić! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> ustawilem czasy H-O,4sek L-0,6sek i jest oki!!!!

a czas przerwy między impulsami?

Napisano

> a czas przerwy między impulsami?

przerwy nie ustawialem bo nie mam takiej opcji...czyli brak p[rzerwy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.