Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o korektor siły hamowania

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić zasadę działania korektora siły hamowania i ewentualnie jak się go reguluje?

Dziękuje

Napisano

> Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić zasadę działania korektora siły hamowania

Najkrocej:

im wiekszy ciezar na tylnym zawieszeniu, tym bardziej sie sprezynka naciaga w korektorze i wieksza sila przekazywana jest na tylne kola przy hamowaniu.

Regulacja:

- Zakolysac kilkakrotnie samochdem. Samochod musi byc przygotowany do jazdy i z calkowicie napelnionym zbiornikiem paliwa. Wyposazenie powinno byc ulozone w przeznaczonych do tego miejscach. W samochodach z silnikiem wysokopreznym obciazyc dodatkowo tylna os masa 60kg.

- Odkrecic srube w gornej czesci

- zamontowac urzadzenie pomiatowe 1895873000 i obciazyc sila 4,2daN. Pod dialaniem tego obciazenia dokrecic srube;)

Tekst z ksiazki napraw:)

Napisano

> Najkrocej:

> Tekst z ksiazki napraw:)

Pięknie , książkowo, krótko napisane, ale rzeczywistość prawdopodobnie będzie inna. Auto kilkuletnie ma to ustrojstw zasyfione i opanowane przez korozję, dlatego przed regulacją trzeba to wyjąć ,rozebrać ,przemyć ,wyczyścić itd, ewentualnie osłona gumowa moze być spróchniała i do wymiany.

Więc może się okazać że cały korektor lepiej wymienić

Pozdr

Napisano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedź mam jeszcze jedno pytanie.Z korektora wychodzi sworzeń czy powinien on luźno się poruszać w środku? I czy da się go rozebrać żeby zregenerować

pzdr

Napisano

Wszystko dokładnie wyjaśnione ... ale u mnie nie ma korektora, został zdemontowany przez poprzedniego właściciela. Jednak mimo jego braku nie odczułem nigdy problemów z hamowaniem nawet przy obciążonym tyle. A blokowanie przednich kół np na piasku ... to nie wina braku korektora. Kiedyś zastanawiałem się nad zamonotowaniem korektora, nawet używki (w końcu fabryka po coś go umieśiła w aucie) ale nie wiem czy się bawić w wydatki, skoro bezpieczeństwo hamowania zależy jeszczy od wielu innych - może ważniejszych - czynników.

• 6 miesięcy później...
Napisano

Ja mam pytanie odnośnie korektora siły hamowania.. co z przeg. tech. Czy na rolkach podczas mierzenia siły hamowania wykryją że go brak? Oczewiście jeśli pod spodem zobaczą że tego ustrojstwa nie ma, to lipa.. ale czy wykryją na rolkach?

Napisano

> Ja mam pytanie odnośnie korektora siły hamowania.. co z przeg. tech.

> Czy na rolkach podczas mierzenia siły hamowania wykryją że go

> brak? Oczewiście jeśli pod spodem zobaczą że tego ustrojstwa nie

> ma, to lipa.. ale czy wykryją na rolkach?

NIE PRZEJMÓJ SIĘ JA TAK MIAŁEM I POJECHAŁEM NA PRZEGLĄD CHAMULCE OK I NIC SIĘ NIE DOCZEPIŁ GOŚĆ A MECHANIK JAK MI TO ŚCIĄGAŁ POWIEDZIAŁ ŻE PO TYLU LATACH TO I TAK JEST DO DUP. I NIE SPEŁNIA SWOJEJ ROLI WIĘC JAKI SENS TO MIEĆ????NIE PENKAJ ŚMIAŁO MARSZ NA PRZEGLĄD cool.gif

Napisano

> Ja mam pytanie odnośnie korektora siły hamowania.. co z przeg. tech.

> Czy na rolkach podczas mierzenia siły hamowania wykryją że go

> brak? Oczewiście jeśli pod spodem zobaczą że tego ustrojstwa nie

> ma, to lipa.. ale czy wykryją na rolkach?

NIE PRZEJMUJ SIĘ JA NIE MAM TEGO USTROISTWA I PRZEGLĄD PRZESZEDŁEM BEZ PROBLEMÓW SAM MECHANIK MI TO ŚCIĄGNĄŁ I POWIEDZIAŁ ŻE PO TYLU LATACH I TAK NIE SPEŁNIA SWOJEJ ROLI WIĘC PO CO TO WOZIĆ ZE SOBĄ .SPOKO ZASUWAJ NA PRZEGLĄ I SIĘ NIE PRZEJMUJ TYLKO ŻEBYŚ MIAŁ HAMULCE OCZYWIŚCIE I CYLINDERKI NIE ZAPIECZONE .POWODZENIA. cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.