Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warczenie silnika i drżenie nadwozia..

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich. Problem mój polega na dość głośnym „warczeniu” silnika i mocno odczuwalnym drżeniu nadwozia. Wymiana wszystkich poduszek pod silnikiem na nowe oraz wymiana wszystkich wieszaków wydechu nie przyniosła efektu. Efekt narasta wraz ze wzrostem obrotów silnika i staje się bardzo dokuczliwy już przy 2800 -3000 obr/min. Dodam, że olej w skrzyni to DEXRON a w silniku to GM 5W30. I tu mam pytanie. Czy taki olej w silniku przy 230 000 km przebiegu nie jest za rzadki, chociaż dolewam może setkę może dwie na 12 000 km czyli co zmianę? Jeśli komuś nasunie się inne rozwiązanie mojego problemu to chętnie posłucham. Pozdrawiam

Napisano

Olej mógłby być trochę gęstszy, ale widać, że nie bierze go dużo, więc na razie bym zostawił.

Czy silnik drży (rzuca się) podczas pracy?

Sprawdzałeś stan świec?

Przewody WN nie błyskają w nocy?

Mógłbyś sprecyzować to warczenie? Ma wysokie obroty, chodzi jak V8 itp.

Napisano
  • Autor

Silnik chodzi normalnie tylko troszkę głośniej, mimo, że to 16v to i tak u kolegi z takim samym silnikiem jest sporo ciszej. Nie rzuca go, pracuje równiutko. Przewody nowiutkie (NGK) świece również. Warczenie trudno sprecyzować, ale mniej więcej chodzi jak rasowy sportowy wóz z tym, że na zewnątrz nic niepokojącego nie słychać. Przy tym drgania przekazywane są na nadwozie. Na początku pomyślałem o złym ustawieniu wałków równoważących, ale o ile wiem w moim silniku (C1.8 XEL) takowych nie ma. Według mechanika to również nie panewki, bo to nie ten dźwięk, ale pewności nie mam.

Napisano

Ja miałem taki fajny rasowy dźwięk jak mi się jedna świeca lekko odkręciła hmm.gif

Napisano
  • Autor

To niestety również muszę wykluczyć. Moja żona mająca lepszy słuch określa ten dźwięk „jakby się coś odkręciło i drży a drgania przekazuje na budę”. Na biegu jałowym również dźwięk i drgania narastają wraz ze wzrostem obrotów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.