Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brava 1,4 bosch + Leonardo XL

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam brave z monotroniciem boscha.

Zalozylem tydzien temu gaz do mojego starego dziadka no i jestem torche rozczarowany:

1. Odrazu jak go odebralem byl lekko slabszy na benzynie(jezdze samochodem tym samochodem 11 lat wiec mam go juz w miare wyczutego)

-przyczyne upatruje w zdlawieniu przelotu powietrza przez mikser, jest to dedykowany mikser 93014px jak tu

do mono boscha, slyszalem o dystansach pod mikser podnoszacych nieco zespól wtryskiwacza jak myslicie pomoze to troche?

2. Wczesneij mialem spalanie benzyny na trasie przy predkosci ok 100 6 litrow przy 120 ok 7 litrow teraz na gazie pali mi 9 litrow na trasie przy predkosci 110 bo tak ostatnio jechalem mowie sredno oczywiscie czy to nie za duzo? w miescie mialem spalanie 8-9 litrow ale teraz nie wiem ile pali w miescie bo nie jezdzilem dopiero dzisiaj sie troche pomotalem.

3. na gazie jest slabszy wrazenie jakby ubylo z 80 koni jakies 20, na niskich obrotach nie ma takiej elastycznosci jak wczesniej na wysokich traci ciąg

4. brak odciecia gazu mozna go krecic w niesonczonosc przy 7500 dalem spokuj bo strach

wydaje sie tez ze brak jest funkcji cut off bo na benzynie jakby bardziej hamuje, czy na drugiej generacji mozna zrobic cut off, poniewaz mam licznik zurzycia paliwa to przyzwyczailem sie do oczczedzania paliwa hamując silnikiem

5. I tu chyba najgorsza rzecz rozjechala mi sie mapa wtrysku nie diametralnie ale jednak na benzynie pierwze 15 sekund ma problemy ze stabilnoscia na zimnym, dodam ze jak mam 11 lat ten samochod to silnik chodzil zawsze rowno i spokojnie, domyslam sie ze zla jest emulacja, przejchalem dopiero 700 km w tym glownie trasa i juz sie rozjechala troche za szybko, mocno sie nie rozjechala bo da sie jechac bez jaiegos kangurka ale roznica jest, ile trzeba przejchac na benzynie aby wartosci BLM o ktorych czytalem wrocily do normalnych wartosci dla pracy na benynie??

Moze lepiej go emulowac przez mase(chcek engine mi nie przeszkadza wole zeby mi sie mapy nie rozjezdzaly) otwierajac petle sprezenia zwrotnego.

Czy ten terownik boscha ma emulacje przez mase?

A teraz na plus: grinser006.gif

1. mimo wiekszego apetytu na gaz i tak sie oplaca ok.gif

2. Na gazie chodzi jakby ciszej

3. Bardzo ladnie zalozone na wyglad ladnie kable poprowadzone itd bez druciarstwa

4. Nic nie strzela chodzi równiutko, nie gasnie na luzie przy 120 na godzine wiecej nie jechalem jeszcze

Moze ma ktos jakis soft do tego zeby sie podlaczyc i poogladac regulacje, posciagalem z netu jakies softy do leonardo ale slyszalem ze dysponujecie tu jakas lepsza wersja ktorej niestety nie posiadam, a z checia bym sobie to poustawial szczegolnie podaczas jazdy na zywo wink.gif

Wiem ze mam gwarancje itd ale ja wole sobie zawsze sam poustawiac wg rad z kaciaka biglaugh.gif i podczas dluzszej jady a nie na parkingu u gazownika. Za 800 km mam pierwszy przeglad moze poprawia ale cos mam jakies nieobjasnione obawy hehe.gif

PS przepraszam za rozleglosc mojej wyowiedzi ale chcialem dokladnie opisac problemy(moze sie czepiam detali kurde w sumie to juz 11 letni grat no ale w koncu na benzynie jeszcze tydzien temu chodzil normalnie)

Napisano

> Mam brave z monotroniciem boscha.

Coś niewyedukowany jest w tych monotronicach - w BXie mam monowtrysk boscha, ale nie wiem czy to jest to samo.

> 1. Odrazu jak go odebralem byl lekko slabszy na benzynie(jezdze samochodem tym samochodem 11 lat wiec mam go juz w miare wyczutego) -przyczyne upatruje w zdlawieniu przelotu powietrza przez mikser, jest to dedykowany mikser 93014px jak tu

Mikser miałbym podobny, ale u siebie mam BLOSa - chodzi pięknie - chociaż tez jakby jest słabszy na gazie.

Generalnie na monowtrysku mniej czuć spadek mocy na gazie niż w wtrysku wielopunktowym ...

Czekaj, może założyli Ci mieszalnik od wtrysku wielopunktowego. Do monowtrysku ma średnicę przelotu 36 a do wielopnktu 29 albo 32 - może to powowduje tak odczywalne zmniejszenie mocy ...

> do mono boscha, slyszalem o dystansach pod mikser podnoszacych nieco zespól wtryskiwacza jak myslicie pomoze to troche?

O tym nic nie słyszałem.

> 2. Wczesneij mialem spalanie benzyny na trasie przy predkosci ok 100 6 litrow przy 120 ok 7 litrow teraz na gazie pali mi 9 litrow na trasie przy predkosci 110 bo tak ostatnio jechalem mowie sredno oczywiscie czy to nie za duzo? w miescie mialem spalanie 8-9 litrow ale teraz nie wiem ile pali w miescie bo nie jezdzilem dopiero dzisiaj sie troche pomotalem.

Spalanie raczej w normie - bardziej niepokoi mnie spadek mocy ...

> 3. na gazie jest slabszy wrazenie jakby ubylo z 80 koni jakies 20, na niskich obrotach nie ma takiej elastycznosci jak wczesniej na wysokich traci ciąg

Na gazie powienien mieć lepszą elastyczność na niższych obrotach i powienien "ciągnąć" lepiej - gaz lepiej się miesza z powietrzem.

> 4. brak odciecia gazu mozna go krecic w niesonczonosc przy 7500 dalem spokuj bo strach

Tego nie przeskoczysz - aparat zapłnowy jest oddzielony od sterowania wtryskiem. Ma to swoje plusy: jak działa aparat zapłonowy, to na gazie pojedziesz smile.gif.

> wydaje sie tez ze brak jest funkcji cut off bo na benzynie jakby bardziej hamuje, czy na drugiej generacji mozna zrobic cut off

Funkcja może być włączona, ale przy benzynie wtrsk odcina dopływ paliwa a przy gazie zawsze coś zassie ...

> poniewaz mam licznik zurzycia paliwa to przyzwyczailem sie do oczczedzania paliwa hamując silnikiem

Przy gazie niewiele oszczędzisz ... lepiej jeździć wybiegami - tylko to mniej bezpieczne.

> 5. I tu chyba najgorsza rzecz rozjechala mi sie mapa wtrysku nie diametralnie ale jednak na benzynie pierwze 15 sekund ma problemy ze stabilnoscia na zimnym, dodam ze jak mam 11 lat ten samochod to silnik chodzil zawsze rowno i spokojnie, domyslam sie ze zla jest emulacja, przejchalem dopiero 700 km w tym glownie trasa i juz sie rozjechala troche za szybko, mocno sie nie rozjechala bo da sie jechac bez jaiegos kangurka ale roznica jest, ile trzeba przejchac na benzynie aby wartosci BLM o ktorych czytalem wrocily do normalnych wartosci dla pracy na benynie??

> Moze lepiej go emulowac przez mase(chcek engine mi nie przeszkadza wole zeby mi sie mapy nie rozjezdzaly) otwierajac petle sprezenia zwrotnego.

> Czy ten terownik boscha ma emulacje przez mase?

A tego niestety nie wiem. U mnie jest emulacja - prostokąt w kompie AL604.

Napisano

> Na gazie powienien mieć lepszą elastyczność na niższych obrotach i

> powienien "ciągnąć" lepiej - gaz lepiej się miesza z powietrzem.

LPG jest słabsze właśnie na niższych obrotach, no chyba że wyprzedzisz kąt zapłonu

Napisano

mikser dławi ale nie powinna to być drastyczna róznica ot tak z 15%

spalanie poprawne

w sofcie powinny byc max obroty dla których przełącza na NoPb a wtedy to juz fabryka odcina

cut-off na gazie mocno zubaża (to się dobiera doświadczalnie) ale nie odcina całkiem żeby nie było szarpnięć(ze względu na większą bezwładność)

Emulacja powinna być dla fiatoskich "na masę " żeby nie padała mapa , nie wiem tylko czy wtedy check się nie zaświeci. Emulacje ustawiasz w sterowniku LPG (albo zewnętrzym emulatorze ) , a nie w ECM auta.

Do leonardo mam wersje 2.2.7, nie wiem na ile jest aktualna.

Napisano

> LPG jest słabsze właśnie na niższych obrotach, no chyba że wyprzedzisz kąt zapłonu

A na wysokich jest słabsze powodu zwężki ...

Napisano

> A na wysokich jest słabsze powodu zwężki ...

Kwestia obrotów jest rzeczą wtórną. Mikser dławi czyli powoduje efekt taki sam jak gdyby przepustnica nie otwierała sie do końca. Oznacza to, że osiągnięcie wyższych obrotów jest trudniejsze zarówno na LPG jak i NoPB.

Napisano
  • Autor

> mikser dławi ale nie powinna to być drastyczna róznica ot tak z 15%

no pewnie tyle jest w wekend zdemontuje mikser i pojezdze z 2 dni na PB i zobacze dokladnie osiagi i potem sprawdze to o zamontowaniu miksera(programik napisze na mikopocesor co mi to policzy wink.gif )

wczoraj pomierzylem woltomierzem wskazówkowym lambde i:

na wysjciu z emulatora nic nie ma (milivolty jakies minimalne) czyli jednak emulacja ustawiona na mase,

Na gazie sonda ladnie chodzi od 0-1v z czestotliwoscia 1hz to samo na benzynie pomiar podczas postoju w calym zakresie obrotow czyli dodawalem gazu wsatwal jeden wolt na jakas sekunde dwie i po ustabilizowaniu obrotów kolysanie lambdy chyba tak powinno byc

> spalanie poprawne

> w sofcie powinny byc max obroty dla których przełącza na NoPb a wtedy

> to juz fabryka odcina

> cut-off na gazie mocno zubaża (to się dobiera doświadczalnie) ale nie

> odcina całkiem żeby nie było szarpnięć(ze względu na większą

> bezwładność)

> Emulacja powinna być dla fiatoskich "na masę " żeby nie padała mapa

no wlasnie ale moze to dotyczy nie fiata a magnetti marelli ja mam boscha czyli w sumie prawie jak volkswagen hehe.gif

> , nie wiem tylko czy wtedy check się nie zaświeci.

nie cis enie swieci kontorlka podlaczona i sprawna(na probe odpialem czujnik temperatury i od razu zapilil sie chek i przeszed w tryb awaryjny co objawilo sie otworzeniem przepustnicy o kilka stopni

Emulacje

> ustawiasz w sterowniku LPG (albo zewnętrzym emulatorze ) , a nie

> w ECM auta.

no to sie domyslilem wink.gif

> Do leonardo mam wersje 2.2.7, nie wiem na ile jest aktualna.

A czy do tego co masz potrzebny jest klucz sprzetowy czy normalnie instaluje na win 98 i dziala??

Dziekuje wszystkim za cenne uwagi wink.gif)

Napisano

> A czy do tego co masz potrzebny jest klucz sprzetowy czy normalnie

> instaluje na win 98 i dziala??

> Dziekuje wszystkim za cenne uwagi )

nie mam pojęcia bo nie używałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.