Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do speców od skrzyni biegów.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ostatnio obseruję baaardzo niepokojące odgłosy ze skrzyni biegów - chrupie, zgrzyta (aż czuć drgania w podłodze) przy jeździe z mała prędkością (10..20km/h). Zgrzyty są zawsze, niezależnie od tego czy jedzie na biegu, czy na luzie (o dziwo podczas jazdy do tyłu nie słychać). Pewnie poleciało jakieś łożysko confused.gifno.gifbuu.gifsciana.gif

Jeżdżę tak już kilka Mm i czekam na to co nieuniknione.... Ile to może jeszcze wytrzymać? Czy bardzo sie muszę śpieszyć?

Czy warto rozbierać tą skrzynię i próbować reanimować, czy od razu kupić inną i podmienić?

A może da się coś zdiagnozować bez jej wyciągania? po lewej stronie z boku skrzyni jest jakis dekiel, czy da sie coś przez niego sprawdzić?

Nie chciałbym kupować skrzyni w ciemno, zastanwiam się, czy nowa skrzynia jest tańsza od naprawy oryginału? Troche też szkoda wkładać jakiegoś dziada z przebiegiem 200 Mm, gdy sie posiada oryginał po 85Mm...

Co sądzicie?

Napisano

> Witam!

> Ostatnio obseruję baaardzo niepokojące odgłosy ze skrzyni biegów -

> chrupie, zgrzyta (aż czuć drgania w podłodze) przy jeździe z

> mała prędkością (10..20km/h). Zgrzyty są zawsze, niezależnie od

> tego czy jedzie na biegu, czy na luzie (o dziwo podczas jazdy do

> tyłu nie słychać). Pewnie poleciało jakieś łożysko

> Jeżdżę tak już kilka Mm i czekam na to co nieuniknione.... Ile to

> może jeszcze wytrzymać? Czy bardzo sie muszę śpieszyć?

> Czy warto rozbierać tą skrzynię i próbować reanimować, czy od razu

> kupić inną i podmienić?

> A może da się coś zdiagnozować bez jej wyciągania? po lewej stronie z

> boku skrzyni jest jakis dekiel, czy da sie coś przez niego

> sprawdzić?

> Nie chciałbym kupować skrzyni w ciemno, zastanwiam się, czy nowa

> skrzynia jest tańsza od naprawy oryginału? Troche też szkoda

> wkładać jakiegoś dziada z przebiegiem 200 Mm, gdy sie posiada

> oryginał po 85Mm...

> Co sądzicie?

Na poczatku sprawdz ile masz oleju w skrzyni. Korek ktory widzisz to jest dojscie do zdjecia zabezpieczenia jak skrzyni rozbierasz.

Jak olej bedziesz miec w porzadku to wtedy zostaje Ci wyjecie skrzyni, rozlozenie jej i wtedy sie okaze czy cos sie posypalo. A sens kupowania uzywki moim zdaniem nie oplacalne bo nie wiesz ile na niej pojezdzisz.

Napisano

A te odgłosy pojawiają się na kazdym biegu??

Równie dobrze może to być mechanizm różnicowy...

Napisano

Spuść olej ze skrzyni i zobacz ile opiłków jest na magnesie i co z niej wyleciało.

Przy okazji porusz półosiami czy nie maja zbyt dużych luzów, mi sie kiedyś posypały łożyska na końcu półosi i były podobne objawy.

Napisano

Witaj. Kiedyś rozbierałem skrzynie w swoim. Wymieniłem tylko te tańsze łożyska. Jedno od strony silnika na wałku sprzęgłowym(takie małe było najmocniej zjechane i najbardziej hałasowało) i te dwa pod deklem. Do tego osłony półosi z uszczelniaczami. Za wszystko dałem ok.100zł. Ale zryte były jeszcze łożyska od mechanizmu różnicowego. Ciężko było takie coś znaleść. Były tylko firmy SKF po ok. 100zł/szt. Te sobie odpuściłem. Na szczęście do dzisiaj unoczek śmiga na takich.

Moja rada: rozbierz to co masz i jak łożyska od mechanizmu będą ok to wymień te mniejsze i jazda dalej.

Napisano
  • Autor

Już po bólu!

Okropne zgrzyty, jak się okazało, nie pochodziły od skrzyni biegów, a do łożyska przedniego lewego koła.

To juz mam mowe łożyska (i jeszcze nowe osołony półosi od strony skrzyni... choelrstwo wytrzymało tylko 50 kkm).

Kurde! Jak jeszcze raz mi ktoś powie, że FIAT UNO to tani w eksploatacji samochód to uzbroj_zlo.gif

Trzeba było kupić Toyotę - samochód dla tych, co nic samemu nie potrafią zrobić wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.