Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No fachowcy od głosników

Featured Replies

Napisano

Do tej pory polecaliście według aukcji, a ja mam konkretne pytanie.

Mam skrzynkę w samochodzie, głośnik został uszkodzony mechanicznie (nie wnikam jak i kto angryfire.gif ), zacząłem więc się oglądać za nowym. Z danych podanych przez producentów nasmarowałem wykresy.

Teraz pytanie który głośnik wybrać - kolor i uzasadnienie.

Sory za jakość ale musiałem grafikę zmniejszyć do wymogów AK.

280421398-glosniki2.jpg

post-74814-1435249126878_thumb.jpg

Napisano

biały. trochę duże podbicie, bo przydałoby się niżej zestroić ale będziesz miał najrówniejszą ch-kę i impuls niezły. wytrzymałość mocowa też nienajgorzej powinna wyglądać.

Edit: powiedz jeszcze co to za głośniki bo w tanich firmach parametry T-S mogą być "lekko" zachwiane

Napisano
  • Autor

> biały. trochę duże podbicie, bo przydałoby się niżej zestroić ale

> będziesz miał najrówniejszą ch-kę i impuls niezły. wytrzymałość

> mocowa też nienajgorzej powinna wyglądać.

> Edit: powiedz jeszcze co to za głośniki bo w tanich firmach parametry

> T-S mogą być "lekko" zachwiane

Jeśli mogę dodać to jeden z nich jest dwucewkowy i nad nim się zastanawiałem, ale jak dodałem parametry do skrzyni, to wykres się rozjechał - pomimo, że sprzedawca polecał do skrzynek określonej wielkości biglaugh.gif .

Parametrów nie odgraniczałem, ani zapewne możliwościami radia-wzmacniacza np. zbędnymi wartościami poniżej 25Hz ani założonym filtrem/zwrotnicą dolnoprzepustową, ani ograniczeniem mocy wzmaka, po prosto do określonej skrzynki dopasowuję kilka głośników. Na dodatek wybieram tylko takie których producenci, a zatem i sprzedawcy podali pełen zakres parametrów T-S, pozostałe pomijam bez względu na jakość - bo nie podano parametrów.

Napisano

> Jeśli mogę dodać to jeden z nich jest dwucewkowy i nad nim się

> zastanawiałem, ale jak dodałem parametry do skrzyni, to wykres

> się rozjechał - pomimo, że sprzedawca polecał do skrzynek

> określonej wielkości .

> Parametrów nie odgraniczałem, ani zapewne możliwościami

> radia-wzmacniacza np. zbędnymi wartościami poniżej 25Hz ani

> założonym filtrem/zwrotnicą dolnoprzepustową, ani ograniczeniem

> mocy wzmaka, po prosto do określonej skrzynki dopasowuję kilka

> głośników. Na dodatek wybieram tylko takie których producenci, a

> zatem i sprzedawcy podali pełen zakres parametrów T-S, pozostałe

> pomijam bez względu na jakość - bo nie podano parametrów.

No widzę, że nie do końca wiesz o co chodzi. Parametrów T-S nie da się przecież zmienić/ograniczyć.., no chyba że modyfikując głośnik czego raczej nie będziesz robił. podaj proszę producenta i model żeby było wiadomo czy można wierzyć w te dane. Na przykład taki wynalazek http://allegro.pl/item313277928__nowa_jakosc_basu_dibesi_600w_4ohm_30cm_1223.html

Po zmierzeniu może się okazać że parametry T-S są mocno wyssane z palca i obudowę dobierasz zupełnie inną.

Edit:

i powiedz proszę jaką masz skrzynkę: objętość, otwór na głośnik, strojenie, oraz jakiego basu chcesz, jakiej muzyki słuchasz i jak głośno.

Napisano
  • Autor

> No widzę, że nie do końca wiesz o co chodzi. Parametrów T-S nie da

> się przecież zmienić/ograniczyć.., no chyba że modyfikując

> głośnik czego raczej nie będziesz robił. podaj proszę producenta

> i model żeby było wiadomo czy można wierzyć w te dane. Na

> przykład taki wynalazek

> http://allegro.pl/item313277928__nowa_jakosc_basu_dibesi_600w_4ohm_30cm_1223.html

> Po zmierzeniu może się okazać że parametry T-S są mocno wyssane z

> palca i obudowę dobierasz zupełnie inną.

> Edit:

> i powiedz proszę jaką masz skrzynkę: objętość, otwór na głośnik,

> strojenie, oraz jakiego basu chcesz, jakiej muzyki słuchasz i

> jak głośno.

Nie zmieniam parametrów T-S, skrzynka jest stosunkowo mała, bo i mały jest bagażnik, miałem na myśli inne parametry które można dodać do programu jak na przykład użycie filtra dolno przepustowego czy też mocy wzmaka. Tych nie dodawałem, posłużyłem się tylko czystymi parametrami producentów i wielkością skrzynki z refleksem. Nie chcę oceny, czy skrzynka jest za mała czy głosnik za tani. Głośniki nie dobrałem tendencyjnie ale do pewnej granicy kosztowej, pomimo że podaz jest duuuża, ale tych co podaja parametry mało.

Aby było śmieszniej ten głośnik który wskazałeś jest najtańszy ze wszystkich zeby.GIF, ale polecany też na stronach dyiaudio.pl albo mdsc.prv.pl .

AAA i jakich basów hmm.gif raczej nie rąbanki, ale lubię gdy głęboko i czysto brzmi. Co słucham, od poważnej do metalu, bez disco wszelkiego rodzaju.

Napisano

No więc tak: dobieranie głośnika do skrzynki już gotowej to ciężka robota bo nigdy nie wiadomo czy zagra, chyba, że wymieniasz na identyczny głośnik jak ten rozwalony. bez podstawowych parametrów T-S nie da si.ę zaprojektować obudowy. Po prostu się nie da i nieważne czy są filtry, jaką moc ma głośnik i inne pierdoły. Tego najlepiej wcale nie podawać WinIsd.

Podaj mi proszę dokładne wymiary obudowy i wymiary portu B-R to coś dobierzemy tak żeby nie było kaszany.

A tak już poza konkursem jeśli dobrze wnioskuję z tego co napisałeś o muzyce której słuchasz radziłbym ci pójść w stronę obudowy zamkniętej. Będziesz miał lepszą kontrolę basu, bardziej precyzyjny i mocniejszy "wykop" niż z B-R. Słuchałem różnych konstrukcji i powiem ci że dobrze zaprojektowana obudowa zamknięta potrafi nieźle walnąć po nerach przy mocnym uderzeniu stopy w perkusji wink.gif

Napisano

straszna sieka. wentylowana obudowa to jakieś nieporozumienie. Głośnik STX ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.