Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PILNIE potrzebny schemat elektryczny wyprowadzen......

Featured Replies

Napisano

..... kostki elektrycznej od przełącznikow w panelu środkowym. Chodzi głównie o to że chce podłączyć halogeny przednie wg schematu Pepeja pod przełącznik w oryginalnym miejscu. I tu jest chyba problem - wg schematu sterowanie halogenami jest za pomocą "+", tu schemacik czyli należy do przełącznika podciągnąć "+" i wyjście przełącznika podłączyć przewóddo sterowania halogenami.

W "puszce" z obwodem drukownym włączenie przełącznika zamyka obwód "+" i "-" - no chyba że coś źle skumałem

275161707-kostka.JPG

Jak ktoś może to niech dopomoże bo jestem na wyjeździe i dostępu do książek i instrukcji nie mam frown.gif

A tak przy okazji - jak wlączona do obwodu halogenów jest kontrolka w zegarach ?

Dzęki z góry za wskazówki.

Napisano

> ..... kostki elektrycznej od przełącznikow w panelu środkowym. Chodzi

> głównie o to że chce podłączyć halogeny przednie wg schematu

> Pepeja pod przełącznik w oryginalnym miejscu. I tu jest chyba

> problem - wg schematu sterowanie halogenami jest za pomocą "+",

> tu schemacik czyli należy do przełącznika podciągnąć "+" i

> wyjście przełącznika podłączyć przewóddo sterowania halogenami.

> W "puszce" z obwodem drukownym włączenie przełącznika zamyka obwód

> "+" i "-" - no chyba że coś źle skumałem

> Jak ktoś może to niech dopomoże bo jestem na wyjeździe i dostępu do

> książek i instrukcji nie mam

> A tak przy okazji - jak wlączona do obwodu halogenów jest kontrolka w

> zegarach ?

> Dzęki z góry za wskazówki.

włacznik halogenów podaje minus a plus trzeba podac np. z akumulatorka przez bezpiecznik i to jeszcze przez przekaźnik zeby nie było mozliwości włączenia halogenów bez właczenia świateł postojowych i żeby nie miały mozliwości swiecenia przy właczonych postojówkach i wyłączonym zapłonie spineyes.gifbiglaugh.gif

a na kontrolke o ile dobrze pamietam trzeba podać plus

Napisano
  • Autor

> włacznik halogenów podaje minus a plus trzeba podac np. z akumulatorka

i po mojemu tak mi się wydawało że przełącznik odcina "-", ale wg schematu proponowanej wiązki elektrycznej minus jest podłączony na stałe a sterowanie jest plusem

275165548-schemat.jpg

> przez bezpiecznik i to jeszcze przez przekaźnik zeby nie było mozliwości włączenia halogenów bez właczenia świateł postojowych i żeby nie miały mozliwości swiecenia przy właczonych postojówkach i wyłączonym zapłonie

Kumam o co ci chodzi. Mam już pewien pomysł gdzie to podłączyć, ale jutro będę musiał to najpierw sprawdzić.

> a na kontrolke o ile dobrze pamietam trzeba podać plus

dobrze pamiętasz - tak też wynika ze schematu podłączenia zegarów który zapodał Leski.

Myślę że pasowałoby przerobić obwód drukowany w puszce przełączników by przełącznik halogenów odcinał plus, a nie minus i ten sam plus podać na kontrolkę w desce.

Napisano

Nie zapomnij założyć przekaźnika. Ten wyłącznik nie nadaje się do sterowania prądowego. Przy pierwszym załączniu halogenów pójdzie z dymem.

A w przypadku zastosowania przekaźnika, + (do sterowania cewki oczywiście, + do zasilania żarówek to już z grubego czerwonego w skrzynce bezpiecznikowej) najlepiej wziąć sobie z wyłącznika stacyjki, o ile pamiętam ten przewód to INT, a ma kolor chyba niebieski jasny.

Napisano
  • Autor

> Nie zapomnij założyć przekaźnika. Ten wyłącznik nie nadaje się do sterowania prądowego. Przy pierwszym załączniu halogenów pójdzie z dymem.

Ale w układzie jest już przekaźnik, przełącznik ma jedynie załączyć przekaźnik, a prąd płynący przez halogeny idzie bezpośrednio z aku

Napisano

> i po mojemu tak mi się wydawało że przełącznik odcina "-", ale wg

> schematu proponowanej wiązki elektrycznej minus jest podłączony

> na stałe a sterowanie jest plusem

> Kumam o co ci chodzi. Mam już pewien pomysł gdzie to podłączyć, ale

> jutro będę musiał to najpierw sprawdzić.

> dobrze pamiętasz - tak też wynika ze schematu podłączenia zegarów

> który zapodał Leski.

> Myślę że pasowałoby przerobić obwód drukowany w puszce przełączników

> by przełącznik halogenów odcinał plus, a nie minus i ten sam

> plus podać na kontrolkę w desce.

ja miałem załozone dzienne swiatełka i plus miałem wziety z postojowych i minus z wyłacznika.

takze mozesz zrobić tak samo plus na przekaźnik z postojowych i wysterowac go minusem z wyłacznika i do tego dołozyć przekaźnik co by łączył po właczeniu zapłonu i to byłby układ na dwóch przekaźnikach.

tylko trzeba by do kontrolki podac plus ten co idzie na do żarówek halogenów.

Ja miałem zmodyfikowany druk w liczniku i miałem na kontrolke podany plus z kontrolki postojowych i minus z wyłącznika.

Tak chyba było by najprościej zrobić hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.