Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik deszczu

Featured Replies

Napisano

Witam!

Posiadam w swoim stilonku cudowny wynalazek tzn. czujnik deszczu. Chciałbym się zapytać szanownych stilomaniaków czy jogo praca jest w moim przypadku prawidłowa. Po uruchomieniu wycieraczek w trybie czujnika wycieraczki wykonują parenaście ruchów wydaje się że zgodnych z intensywnością opadów i następnie kilka bardzo szybkich ruchów i ponownie wszystko wraca do normy. Czy to normalny objaw, czy też trzeba jechać do ASO ? I kolejne pytanie czy w aucie w którym jest zamontowany czujnik deszczu można w jakiś sposób włączyć czasowy tryb pracy wycieraczek ? yay.gif

Napisano

> Witam!

> Posiadam w swoim stilonku cudowny wynalazek tzn. czujnik deszczu.

> Chciałbym się zapytać szanownych stilomaniaków czy jogo praca

> jest w moim przypadku prawidłowa. Po uruchomieniu wycieraczek w

> trybie czujnika wycieraczki wykonują parenaście ruchów wydaje

> się że zgodnych z intensywnością opadów i następnie kilka bardzo

> szybkich ruchów i ponownie wszystko wraca do normy. Czy to

> normalny objaw, czy też trzeba jechać do ASO ? I kolejne pytanie

> czy w aucie w którym jest zamontowany czujnik deszczu można w

> jakiś sposób włączyć czasowy tryb pracy wycieraczek ?

Jak włanczasz to wykonują jeden ruch oczywiście na sucho. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak włanczasz to wykonują jeden ruch oczywiście na sucho.

To wiem.

Napisano

A reszta to tak ma byc jak piszesz.

Co do czasowych to niewiem bo na automacie smigam 270751858-jezyk.gif.

Napisano

> Posiadam w swoim stilonku cudowny wynalazek tzn. czujnik deszczu.

> Chciałbym się zapytać szanownych stilomaniaków czy jogo praca

> jest w moim przypadku prawidłowa. Po uruchomieniu wycieraczek w

> szybkich ruchów i ponownie wszystko wraca do normy.

Za eLearn: DZIAŁANIE AUTOMATYCZNE (Z CZUJNIKIEM DESZCZU)

Po przesunięciu prawej dźwigni do pozycji praca przerywana/automatyczna A1, uaktywnia się czujnik deszczu.

W ten sposób uzyskuje się regulację częstotliwości uderzeń wycieraczki szyby w zależności od ilości wody znajdującej się na szybie przedniej. Częstotliwość może zmieniać się w sposób ciągły od wartości 0 (żadnego ruchu - szyba sucha) aż do wycierania na drugiej prędkości w sposób ciągły (intensywny deszcz).

Uruchomienie CZUJNIKA DESZCZU powoduje wykonanie jednego ruchu wycieraczki szyby jako sprzężenia zwrotnego (feedback) włączenia.

Można ponadto zmieniać czułość CZUJNIKA DESZCZU pokręcając pierścieniem A1 umieszczonym na końcówce prawej dźwigni.

Jeżeli tablica przyrządów nie świeci się (key-off), to po pozostawieniu dźwigni w położeniu PRACA AUTOMATYCZNA, CZUJNIK DESZCZU przestawia układ wycieraczki szyby przedniej na położenie spoczynkowe (STAND-BY). Po kolejnym włożeniu kluczyka i ustawieniu go w położeniu praca (key-on), nie zostanie wykonany żaden cykl wycierania, nawet jeżeli pada deszcz.

Aby przywrócić AUTOMATYCZNĄ pracę układu, można wykonać jakikolwiek manewr, spośród podanych poniżej, posługując się dźwignią sterowania wycieraczką na zespole przełączników pod kierownicą:

przesunąć dźwignię z położenia PRACA AUTOMATYCZNA do jakiegokolwiek innego i powrócić do położenia PRACA AUTOMATYCZNA;

zmienić czułość obracając odpowiednim PIERŚCIENIEM (wzrost lub obniżenie).

Po przywróceniu działania CZUJNIKA DESZCZU, dzięki wykonaniu jednej z wyżej opisanych czynności, nastąpi jeden ruch wycieraczki, nawet jeżeli szyba jest sucha, aby poinformować użytkownika o tym, że funkcja znowu jest aktywna.

W przypadku, gdy sygnał z Czujnika Deszczu nie jest odbierany przez zespół przełączników pod kierownicą (w wyniku przerw w okablowaniu lub nieprawidłowego działania samego czujnika), praca wycieraczki, przy dźwigni prawej w położeniu praca przerywana/automatyczna, powinna być realizowana zgodnie z opisanym sposobem pracy przerywanej.

> Czy to

> normalny objaw, czy też trzeba jechać do ASO ? I kolejne pytanie

Nie ma takiej funkcji. Mozesz przesunac dzwignie dalej - ruch stały wolny lub jeszcze dalej - ruch stały szybki.

Napisano

> Po uruchomieniu wycieraczek w

> szybkich ruchów i ponownie wszystko wraca do normy. Czy to

> normalny objaw, czy też trzeba jechać do ASO ?

Brzmi to dość dziwnie hmm.gif - u mnie wykonują jeden ruch, a potem to już zależy od tempa, w jakim krople deszczu lądują na szybie. zlosnik.gif

> I kolejne pytanie

Nie - jedno jest zamiast drugiego. ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za tak obszerny wykład, ale to wszystko jest dla mnie jasne. Pytałem natomiast czy normale jest, że po uruchomieniu wycieraczek w trybie czujnika wycieraczki wykonują najpierw jeden ruch (aktywacja) potem normalny cykl pracy tzn. parenaście ruchów wydaje się, że zgodnych z intensywnością opadów i następnie kilka bardzo szybkich ruchów i ponownie normalny cykl zgodny z intensywnością opadów. Chodzi mi o te kilka bardzo szybkich ruchów. Czy powinno tak być?

Napisano

> Dzięki za tak obszerny wykład, ale to wszystko jest dla mnie jasne.

> Pytałem natomiast czy normale jest, że po uruchomieniu

> wycieraczek w trybie czujnika wycieraczki wykonują najpierw

> jeden ruch (aktywacja) potem normalny cykl pracy tzn. parenaście

> ruchów wydaje się, że zgodnych z intensywnością opadów i

> następnie kilka bardzo szybkich ruchów i ponownie normalny cykl

> zgodny z intensywnością opadów. Chodzi mi o te kilka bardzo

> szybkich ruchów. Czy powinno tak być?

mam tak samo wyluzuj:) wywalilbym ten czujnik...w mercu chodzi mi to idealnie..a TU diobla albo kobiete kto zrozumie jak one chodza..czasem jak wejda na obroty to mysle ze chca auto uniesc..a czasem..krece pokretem zwiekszajac czulosc smile.gif a one sa nieczule hehehe

Napisano

> Dzięki za tak obszerny wykład, ale to wszystko jest dla mnie jasne.

Sprobuje skorzystac z okazji, ze pojawił się ktos posiadający czujnik deszczu i powtórzę pytanie zadane kilka miesięcy temu. Otóż: Od pewnego czasu - jeżeli przed włączeniem stacyjki dźwignia wycieraczek jest w położeniu zależnym od czujnika - po naciśnięciu spryskiwacza przedniej szyby (ponad 0.5 sek.) nie uruchamia sie funkcja "inteligentne mycie" (czyli po puszczeniu dźwigni jeszcze trzy ruchy wycieraczek) tylko następuje jeden ruch. Jeżeli przełącze pokrętło czułości - "inteligentne mycie" zaczyna działać normalnie. Normalnie również działa gdy napięcie pokładowe pojawi się w położeniu wycieraczki wyłączone. Ze śledztwa w ASO już wiem, że w położeniu zależnym od czujnika nie działa tzw. "after wipe" czyli dodatkowy ruch wycieraczek po 6-ciu sek. I tu problem do rozwiązania - bo nie mam pod ręką drugiego Stilo z czujnikiem: Czy tak ma być? Czy też wysiadł mi komputer sterujący wycieraczkami?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.