Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik/głowica - prośba o rade

Featured Replies

Napisano

Zabrałem się za wymianę czujnika temperatury. Niestety zbyt mocne wkręcenia starego razem z amatorskimi narzędziami (tak wiem dałem d..y) skończyły się na zjechaniu czujnika tak że popękał. Pojechałem do mechaniora, który po kilku próbach orzekł że nic nie zrobi. Twierdzi że trzeba go rozwiercić, a do tego trzeba zdjąć głowice bo inaczej nie dojdzie wiertarką. Poweidział że za 250 zł z razem z planowaniem to zrobi.

Mój silnik ma przejechane 78tyś, jeździł nim emeryt. Więc myśle że jest jeszcze w nie najgorszym stanie.(będe miał jakieś inne korzyści z tego małego remońciku?)

Dlatego zastanawiam czy robić ten czujnik czy to olać. W sumie to wentylator jest załączany z innego czujnika. Wiem że nie zobaczę, kiedy się zagrzeje ale wentylator usłyszę. Będzie to trochę ryzykowne, ale coż, 250 zł to jest trochę kaski.

Doradźcie co zrobić.

Znacie może jeszcze jakiś sposób żeby spróbować to wykręcić? Bo żabką idzie złapać ale ryje po miedzi.

Sam już nie wiem. Na pewno chce żeby jakiś inny specjalisat to obejrzał czy rzeczywiście tego nie idzie ruszyć.

Napisano

Za 250PLN bym tego nie robil. W silniku o takim przebiegu remont glowicy z planowaniem jest niepotrzebny.

sprobuj zrobic tak. sam rozwierc troche ten czujnik a nastepnie wbij w niego (z wyczuciem oczywiscie) oszlifowany trojkatny pilnik. wtedy bedziesz mogl zlapac za niego zabka hydrauliczna i to wykrecic.

ewentualnie poszukaj mechanika, ktory to wykreci bez demontazu glowicy, powiedzmy za 50PLN, to ta czynnosc nie jest wiecej warta.

demontaz glowicy sobie odpusc, zawsze to moze poskutkowac dodatkowymi problemami a co za tym idzie koszty.

powodzenia!

Napisano
  • Autor

Bardzo bym chciał nie musieć tego robić. Pojeżdżę po mechanikach i jeszcze zobaczę czy jakiś coś wymyśli.

Tam niby jest za co złapać ale ktoś to chyba na maxa wkręcił, a wiesz chyba co się wtedy dzieje przy stożkowym gwincie.

Mechanik stwierdził że ma za mało miejsca na włożenie wiertarki, ale mi się wydaje że sie zmieści.

Ale się ciągle zastanawiam co zrobić jak się nie uda odkręcić? Czy jeździć bez czujnika?

Napisano

Miałem podobną sytuację. U mnie mechanik zabrał się za to w ten sposób - wystawał tylko kawałek czujnika, stuknął weń kilkakrotnie z góry by zruszyć gwint następnie jedną żabką chwycił za czujnik, a jego pomagier drugą żabką ścisnął szczęki pierwszej żabki i we dwóch odkręcili czujnik.

Dlatego wszystkim zabierającym się za wymianę czujnika powtarzam by robili to w miarę ostrożnie bo mogą być problemy.

Napisano
  • Autor

Ten mechanik założył na żabke rurki, żeby zwiększyć ramie i aż ryło w miedzi i ani drgnął...

A powiedzcie mi na ile ważna jest temperatura silnika? Bo mój był taki po 5 minutach jazdy, czyli nie za ciepły, ale też nie zupełnie zimny.

Wydaje mi się że na zupełnie zimnym byłoby lepiej. Ale to nie takie łatwe do osiągnięcia.

Napisano

> Ten mechanik założył na żabke rurki, żeby zwiększyć ramie i aż ryło w

> miedzi i ani drgnął...

> A powiedzcie mi na ile ważna jest temperatura silnika? Bo mój był

> taki po 5 minutach jazdy, czyli nie za ciepły, ale też nie

> zupełnie zimny.

> Wydaje mi się że na zupełnie zimnym byłoby lepiej. Ale to nie takie

> łatwe do osiągnięcia.

raczej bym probowal wlasnie na mocno rozgrzanym silniku, powinno pojsc latwiej, ze wzgledu na fakt ze glowica wykonana ze stopu ma wiekszy wspolczynnik rozszerzalnosci niz sam czujnik.

ewentualnie mocno rozgrzany czujnik (przez silnik, albo nawet palnikiem) zalabym woda (ale sam czujnik poewaj) naprezenia skurczowe jakie sie tedy wytworza powinny zluzowac gwint i bedziesz mogl to odkrecic zaba.

pozdrawiam

Napisano

> raczej bym probowal wlasnie na mocno rozgrzanym silniku, powinno

> pojsc latwiej, ze wzgledu na fakt ze glowica wykonana ze stopu

> ma wiekszy wspolczynnik rozszerzalnosci niz sam czujnik.

> ewentualnie mocno rozgrzany czujnik (przez silnik, albo nawet

> palnikiem) zalabym woda (ale sam czujnik poewaj) naprezenia

> skurczowe jakie sie tedy wytworza powinny zluzowac gwint i

> bedziesz mogl to odkrecic zaba.

> pozdrawiam

Nie róbcie tego na bardzo rozgrzanym silniku!!!!! Poparzycie się!!! Po wykręceniu czujnika wypływa płyn chłodzący a to może mieć fatalne skutki. Owszem silnik należy podgrzać ale raczej tak na 1 góra 1,5 minuty pracy. A czujnik wykręca się 19 oczkową i bardzo ładnie wychodzi. Inne badziewia tylko niszczą czujnik. (sam to przećwiczyłem. wink.gif)

Napisano

> Nie róbcie tego na bardzo rozgrzanym silniku!!!!! Poparzycie się!!!

nikt nie mowi o calkowitym wykreceniu czujnika na rozgrzanym silniku a jedynie o poluzowaniu gwintu.

> Po wykręceniu czujnika wypływa płyn chłodzący a to może mieć

> fatalne skutki. Owszem silnik należy podgrzać ale raczej tak na

> 1 góra 1,5 minuty pracy.

to nic nie da, bo za minute podniesiesz jego temp o 20stC, zreszta autor watku juz mowill, ze tak robil i nic to nie dalo.

Napisano

> Doradźcie co zrobić.

> Znacie może jeszcze jakiś sposób żeby spróbować to wykręcić? Bo żabką

> idzie złapać ale ryje po miedzi.

skoro żabką nie można polecam mały (8") klucz do rur, który tym mocniej się zaciska im większą siłę przyłożysz (gdy wszystko zawiodło takim kluczykiem odkręciłem odpowietrzniki ham. z tyłu).

druga rzecz to istnieje takie cuś jak wałek giętki do wiertarki-skoro cała się nie mieści to może tak się da? a moze jakimś specyfikiem penetrującym potraktować szczątki czujnika?

Napisano

Odradazm zdejmowanie głowicy przy tak małym przebiegu. Szkoda czystego silnika. Po wymianie uszczelki może nie być już tak dobrze tak długo. Proponuję trochę cierpliwości. Popsikaj wd 40 na zimny gwint (ewentualnie na ciepły ale nie jeździj już potem) i zostaw na cały dzień. Powtórz taką operację kilka razy. Przed odkręcaniem uderz z wyczuciem w czujnik i próbuj odkręcać na zimnym silniku. Jeżeli wszystko zawiedzie, zerwij brutalnie czarny plastik (możesz go podgrzać zapalniczką i sam wyskoczy). Będziesz miał otwór do wprowadzenia wykrętaka, lub czegokolwiek co zaklinuje się w nim i pomoże odkręcić(lub do włożenia jakiegoś wałca aby czujnik nie zgniatał się). Jak będziesz miał pewny chwyt nie odkręcaj powoli lecz szarpnięciami (np uderzenia młotka w ramię klucza). I ja robiłbym to na zimno.

Napisano
  • Autor

uffff... udało się...

pojechałem do mechanika mojego ojca... popatrzył, przyniósł ze 4 różne żabki i po 5 minutach było zrobione...

potem z uśmiechem na ustach powiedział że za głupotę trzeba płacić i wziął 20 zł...

ale kamień spadł mi z serca i nowy czujniczek śmiga

pozdrawiam i dzięki za rade yay.gif

Napisano

> uffff... udało się...

> pojechałem do mechanika mojego ojca... popatrzył, przyniósł ze 4

> różne żabki i po 5 minutach było zrobione...

> potem z uśmiechem na ustach powiedział że za głupotę trzeba płacić i

> wziął 20 zł...

> ale kamień spadł mi z serca i nowy czujniczek śmiga

> pozdrawiam i dzięki za rade

dobrze ze Cie powstrzymalem przed planowaniem glowicy. 250 w kieszeni zostalo. mam nadzieje ze na jakies piwo.gif zarobilem 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.