Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

do panow od polo r 2000-2002

Featured Replies

Napisano

witam jestem z sasiedniego autokacika i mam w planie zmienic autko na polo 1.4 16V tub 1.4 tdi i mama pytanie jak jest z awaryjnoscia tych silniko jak i samochodow jak sie je prowadzi jaka jest przyjemnosc z jazdy i spalanieich i jak znosza gaz benzynki no i najwaznijsze czy przy wzroscie 190 cm pojezdze takim autkiem

za wszelkie sugestie wielkie dzieki i zycze powozenia milego

Napisano

Witam smile.gif

Kupilem taką polowke w pazdzierniku ubieglego roku ( wczesniej mialem punto II 1.2 )

Moje wrazenia: Komfort jazdy o wiele wiekszy niz w punciaku, nie ma co porownywac, jezdzi sie o niebo lepiej. Moze przyspieszenie nie zwala z nog ale za to przyczepnosc, trzymacie w fotelach na zakretach jest po prostu super. Autko jest bardzo wygodne i komfortowe, a radosc z jazdy jest spora smile.gif

Spalanie - hmm no tu rozpietosc jest niezla. Jak jezdze niezbyt dynamicznie 3-3,5 tys obrotow to okolo 6l, jak zalacze klime to z litr wiecej, przy dynamicznej jezdzie bez klimy okolo 7l -gazu nie zakladam

jesli chodzi o awaryjnosc to od pazdziernika nie wiem co to warsztat...oczywiscie poza przegladami i obowiazkowymi wymianami materialow eksploatacyjnyc - filtry, klocki, plyny itp

jedyna nieprzyjemna rzecz ktora mi sie przytrafila to to ze od 3 dni cos mi rzęzi w skrzyni ( przebieg 72.000 ) - jeszcze nie wiem co to jest...dowiem sie w poniedzialek smile.gif

Pozdrawiam

--------------------

Polo 1.4 16v

rocznik 2000

Napisano

> jedyna nieprzyjemna rzecz ktora mi sie przytrafila to to ze od 3 dni

> cos mi rzęzi w skrzyni ( przebieg 72.000 ) - jeszcze nie wiem

> co to jest...dowiem sie w poniedzialek

Niestety to najczesciej spotykana przypadlosc polowek, czyli cholernie delikatne skrzynie. Zaniedbasz poziom oleju i 30.GIF Bardzo czesto leca lozyska.

Ale przy Twoim przebiegu to malo realne...

Napisano

bylem na warsztacie u znajomego i wiem ze to nie olej. Mowil cos o mechanizmie roznicowym ( nie chce pisac bzdur bo sie na tym nie znam )

Napisano

> bylem na warsztacie u znajomego i wiem ze to nie olej. Mowil cos o

> mechanizmie roznicowym ( nie chce pisac bzdur bo sie na tym nie

> znam )

Ja nie pisalem, ze to zawsze wina oleju. To jest jedna z przyczyn, o skrzynie w polo trzeba baaardzo dbac, pilnujac m.in. poziomu oleju i AFAIR lac go wiecej niz zaleca producent.

Generalnie nie zycze Ci awarii skrzyni, naprawa zazwyczaj nie ma sensu, pozostaje wymiana na inna. Tak jak pisalem, przy takim przebiegu malo prawdobodobne zeby juz sypaly sie lozyska.

Napisano
  • Autor

a czy kolega tez ma polo i czy moglby mi cos napisac o nich jeszcze i czy tam trzeba pilnowac poziom oleju w silniku czy skrzyni bo nie slyszalem by sie do skrzyni dolewało oleum

i poszukuje jeszcze opini jakis an temat 1.4 TDI bo to jest silnik ktory bym bardziej preferował

Aha i czy znacie jeszcze jakies forum na ktorym bym mogł takie infa sie podowiadywac, jakies galerie czy cos takiego????

bo rowniez sie zastanawiam nad jakims golfem IV z 99 00 rocznika

Napisano

> a czy kolega tez ma polo i czy moglby mi cos napisac o nich

> jeszcze i czy tam trzeba pilnowac poziom oleju w silniku

> czy skrzyni bo nie slyszalem by sie do skrzyni dolewało oleum

> i poszukuje jeszcze opini jakis an temat 1.4 TDI bo to jest

> silnik ktory bym bardziej preferował

> Aha i czy znacie jeszcze jakies forum na ktorym bym mogł takie infa

> sie podowiadywac, jakies galerie czy cos takiego????

> bo rowniez sie zastanawiam nad jakims golfem IV z 99 00 rocznika

Mialem polo ale 1.4 w benzynie. W tym momencie najwieksza kopalnia wiedzy jest tu:

Forum

Zapytaj sie o co tylko chcesz, goscie sa bardzo chetni do pomocy. I na bank wiedza wiecej niz ja waytogo.gif

Napisano

> Mialem polo ale 1.4 w benzynie. W tym momencie najwieksza kopalnia

> wiedzy jest tu:

> Forum

> Zapytaj sie o co tylko chcesz, goscie sa bardzo chetni do pomocy. I

> na bank wiedza wiecej niz ja

Sam sie z tym zgodze dokladnie:)

Niech kazdy wlasciciel polo zajrzy na chwile, to nie pozaluje, forum jest tylko o vw polo smile.gif

Pozdrawiam!:>

Napisano

no i juz po sprawie...szumy powodowalo lozysko w skrzyni biegow - koszt wymiany 230 pln. Z tego co sie dowiedzialem to jest wada tego modelu...

uff...dobrze ze tylko tyle.

Napisano

> witam jestem z sasiedniego autokacika i mam w planie zmienic

> autko na polo 1.4 16V tub 1.4 tdi i mama pytanie jak jest z

> awaryjnoscia tych silniko jak i samochodow jak sie je

> prowadzi jaka jest przyjemnosc z jazdy i spalanieich i jak

> znosza gaz benzynki no i najwaznijsze czy przy wzroscie 190

> cm pojezdze takim autkiem

> za wszelkie sugestie wielkie dzieki i zycze powozenia milego

No to moze troszke ja sie wypoce.

Mam polo 6n2 z 2000r. Sciagniete z francji w 2001 roku. Od tamtej pory z autem niema zadnych problemow.

Silnik to 1,9 sdi. Uwazam ze to najlepszy diesel do tej polowki i 1,4TDI jest gorszym rozwiazaniem - maly i wysilony motorek i turbinka ktora tez moze nawalic a 1,9 SDI jest kompletnie niewysilony i niebardzo ma sie co tam psuc. Dynamika niezla jak na 64 konie - 0-100 w okolicy 12-13s, vmax 170 licznikowe;). Do 130 jest taka bezstresowa jazda potem juz obroty sa spore i jest glosno i mala moc daje znac o sobie- zero przyspieszenia.

Co do skrzyni - jak mowili koledzy - pilnowac oleju i stala akcja - simmering wybieraka - leci co chwile - ja go wyMieniam przy kazdej wymianie oleju w silniku czyli co 15000km inaczej saczy sie z niego olej i cala skrzynia od spodu i oslona silnika jest zalana olejem. Koszt to okolo 30 zl.

Lozyska kol - wymienialem tylnie - polecialy przy 90kkm. dalem zamienniki po 200 zl za szt bo nowe w sal. kosztuja ponad 700.

Co do spalania - na trasie przy 90-110 potrai spalic ponizej 5L, zima i w miescie dojdzie do 6-7 jak sie ma noge ciezka.

Aktualnie mam ponad 130kkm i jest wszystko ok, ale amorki juz daja o sobie znac - szczegolnie tyl.

Co do prowadzenia - autkiem bardzo dobrze mi sie jezdzi, miejsca jest w miare ale nieoczekuj wygod - szczegulnie przy 190cm wzrostu. Z tylu miejsca jest bardzo malo nawet przy 5drzwiach. Prowadzenie na zakretach bardzo pozytywne - autko jest dosc twarde.

no i to tyle. Jak cos to wal - chetnie pomoge.

Napisano

> i poszukuje jeszcze opini jakis an temat 1.4 TDI bo to jest

> silnik ktory bym bardziej preferował

a czy byly montowane w Polowkach silniki 1,9TDI 100HP? tylko nie w tych ostatnik (okularnikach) tylko poprzednia wersja po liftingu. i ile takie cacko z 98roku moze kosztowac

Napisano

> a czy byly montowane w Polowkach silniki 1,9TDI 100HP? tylko nie w

> tych ostatnik (okularnikach) tylko poprzednia wersja po

> liftingu. i ile takie cacko z 98roku moze kosztowac

chyba tylko w wersji kombi - bo w chatchback'u to napewno nie.

Napisano

Czy w Cordobie Vario też to jest? częste padanie skrzyni?

Silnik 1.4/1.6 i 1.4/1.9 TDI?

Napisano

to i ja sie wypoce..

Polo 2000 1.4 16V

pali od 6,5 w gore... do 7,5

przyspieszenie i osiagi bardzo przyzwoite gorzej jak sie go dopakuje. Mam u siebie 4 tarcze, opony 185, jezdzi sie super, hamuje, przyspiesza trzyma sie drogi. Zawieszenie jest dosc twarde i daje znac o sobie na dziurach ale zakrety sie przelatuje. Awaryjnosc? zero ale trzeba dbac, tzn olej itd... ostatnio czyscilem przepustnice... kochana polska Pb poleca to autko bo oprocz tego ze dobre to jeszcze jest naprawde ladne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.