Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chcialem sobie polepszyc swiatla

Featured Replies

Napisano

Wiec sie na forach naczytalem ze najlepsze sa zarowki philips bluevision i zanabylem jedna sztuke, zamontowalem, po godzinie padla, odeslalem z reklamacja do sprzedawcy, przyslal dzis druga, zamontowalem, przejezdzilem w ciagu dnia z godzinke i teraz sie wybralem na nocna przejazdzke zeby zrobic maly tescik. Nie dojechalem nawet do konca ulicy a zarowka zgasla wrrr.gif

Swoja droga w garazu nie zauwazylem roznicy w swietle zwyklej i bluevision, w kazdym razie wiecej tego syfu nie kupie.

Czy jest sens inwestowac w jakies night breaki, czy inne +100%, czy one wszystkie sa takie badziewiaste ze zaraz sie spala?

Napisano

wszystkie zarowki ktore sa z napisami + iles tam sa mocniejsze ale spada ich zywotnosc. Ale naprawde pierwszy raz slysze zeby tak ta zarowka padala icon_eek.gif normalnie szok

Napisano

> Wiec sie na forach naczytalem ze najlepsze sa zarowki philips

> bluevision i zanabylem jedna sztuke, zamontowalem, po godzinie

> padla, odeslalem z reklamacja do sprzedawcy, przyslal dzis

> druga, zamontowalem, przejezdzilem w ciagu dnia z godzinke i

> teraz sie wybralem na nocna przejazdzke zeby zrobic maly tescik.

> Nie dojechalem nawet do konca ulicy a zarowka zgasla

> Swoja droga w garazu nie zauwazylem roznicy w swietle zwyklej i

> bluevision, w kazdym razie wiecej tego syfu nie kupie.

> Czy jest sens inwestowac w jakies night breaki, czy inne +100%, czy

> one wszystkie sa takie badziewiaste ze zaraz sie spala?

Sprawdż napięcie ładowania alternatora.

Napisano
  • Autor

> Sprawdż napięcie ładowania alternatora.

nie wiem jak to zrobic, nie wiem czym to zrobic i nawet nie wiem gdzie jest ten alternator grinser006.gif

Mysle ze to jednak wina zarowek, skoro ta stara dziala juz od roku i ma sie dobrze cool.gif

Napisano

> nie wiem jak to zrobic, nie wiem czym to zrobic i nawet nie wiem

> gdzie jest ten alternator

> Mysle ze to jednak wina zarowek, skoro ta stara dziala juz od roku i

> ma sie dobrze

Zwykły miernik uniwersalny ustawiony na pomiar napięcia przyłożyć do klem akumulatora. Nie powinno być więcej niż 14,4V. Ja też zakładałem inne żarówki tyle że Tungsram +20%, trzeba było ustawiać światła od nowa bo świeciły dalej i oślepiały, do tego po pół roku spaliła się jedna a miesiąc później druga. Założyłem zwykłe tungsramy i rok spokój.

Napisano

Ja mam tungsramy +60% i zauwazylem widoczna poprawe - zamontowalem i w puszcze i w moto zeby.GIF

Napisano

> Wiec sie na forach naczytalem ze najlepsze sa zarowki philips

> bluevision i zanabylem jedna sztuke, zamontowalem, po godzinie

> padla, odeslalem z reklamacja do sprzedawcy, przyslal dzis

> druga, zamontowalem, przejezdzilem w ciagu dnia z godzinke i

> teraz sie wybralem na nocna przejazdzke zeby zrobic maly tescik.

> Nie dojechalem nawet do konca ulicy a zarowka zgasla

> Swoja droga w garazu nie zauwazylem roznicy w swietle zwyklej i

> bluevision, w kazdym razie wiecej tego syfu nie kupie.

> Czy jest sens inwestowac w jakies night breaki, czy inne +100%, czy

> one wszystkie sa takie badziewiaste ze zaraz sie spala?

ja mam jakiestam +30%, pozatym ze sa bielsze w barwie, kosztowaly 20pln sztuka, swieca troche lepiej (dzieki barwie bialej) to roznic wiecej nie zauwazylem... biglaugh.gif dzialaja 4 miechy i nic sie nie dzieje... wczesniej w lanosie jezdzilem na bluevision przez 8miesiecy i nic sie z nimi nie dzialo... moze trafiles na jakies fleerne??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. No ja tez wprowadziłem mas\ła zmiane w X11. Teraz mam BiXenon z przetwornicą no i jest różnica grinser006.gif

Oto efekt:

280515648-ksenonyporownanie.jpg

Pzdr Rob

post-21035-14352491786709_thumb.jpg

Napisano

> Witam. No ja tez wprowadziłem mas\ła zmiane w X11. Teraz mam BiXenon

> z przetwornicą no i jest różnica

> Oto efekt:

> Pzdr Rob

To jest przetwornica z żarnikiem jak H4 sprzedawana w kompletach gdzie po około 300 zł?

Napisano

To jest żarówka BiXenon ( bo musi być światło "krótkie" i "długie ) i przetwornica 25000V ze zwykłego auta grinser006.gif

No i trochę kabelków własnej roboty zlosnik.gif

Pzdr Rob

Napisano

> To jest żarówka BiXenon ( bo musi być światło "krótkie" i "długie ) i

> przetwornica 25000V ze zwykłego auta

> No i trochę kabelków własnej roboty

> Pzdr Rob

A jaki koszt całości Ci wyszedł?

Napisano

> A jaki koszt całości Ci wyszedł?

80 zł zlosnik.gif - tak nie 800 zeta a palinik z allegro (okazja) za 70 zeta + wysyłka

Przetwornica od kumpla - ale chodza po stówce grinser006.gif

pzdr Rob

pozdr

Napisano

> To jest przetwornica z żarnikiem jak H4 sprzedawana w kompletach

> gdzie po około 300 zł?

Możesz pokazać linię światła na ścianie? Zazwyczaj takie wynalazki świecą wszedzie tylko nie tam gdzie powinny. Zdajesz sobie sprawę z tego jakie najprawdopodobniej stwarzasz zagrożenie na drodze?

Napisano

> Możesz pokazać linię światła na ścianie?

Mogę - ale jak zrobie zdjecia ... cfaniaczek.gif

Zazwyczaj takie wynalazki świecą wszedzie tylko nie tam gdzie powinny. Zdajesz sobie sprawę z tego jakie najprawdopodobniej stwarzasz zagrożenie na drodze?

A Ty co jasnowidz irked.gif Myślisz ze bym jeździł motocyklem ze zle ustawionymi światłami ? Chyba sobie żartujesz albo o jeździe na motocyklu TYLKO CZYTAŁEŚ boje_sie.gif

Pzdr Rob

P.s. I - parę sezonów przejechałem tak z 20 devil.gif, no i kilkadziesiąt tys km pewnie też ... I nie chwale sie tym tylko pisze w gwoli wyjasnienia...

P.s. II Swiatła są po to przerobione aby było lepsze oswietlenie drogi choc w X-11 to i tak w porównaniu z poprzednimi moimi kilkunastoma motocyklami są super

Napisano

> Mogę - ale jak zrobie zdjecia ...

> Zazwyczaj takie wynalazki świecą wszedzie tylko nie tam gdzie

> powinny. Zdajesz sobie sprawę z tego jakie najprawdopodobniej

> stwarzasz zagrożenie na drodze?

> A Ty co jasnowidz Myślisz ze bym jeździł motocyklem ze zle

> ustawionymi światłami ? Chyba sobie żartujesz albo o jeździe na

> motocyklu TYLKO CZYTAŁEŚ

> Pzdr Rob

> P.s. I - parę sezonów przejechałem tak z 20 , no i kilkadziesiąt tys

> km pewnie też ... I nie chwale sie tym tylko pisze w gwoli

> wyjasnienia...

> P.s. II Swiatła są po to przerobione aby było lepsze oswietlenie

> drogi choc w X-11 to i tak w porównaniu z poprzednimi moimi

> kilkunastoma motocyklami są super

Z lektury twojego posta wynika, że mimo wielu przejechanych kilometrów, masz mierną wiedzę na temat nowoczesnego oswietlenia w moto. Zamontowałeś ksenonową żarówkę do lampy przeznaczonej na H4. W 99% przypadków powoduje to nieprawidłowe ukierunkowanie strumienia świetlnego, co za tym idzie, oslepianie kierowców jadacych z przeciwka. Kolejna sprawa to brak samopoziomowania i spryskiwacza, brak homologacji. Daje to podstawy do zarekwirowania dowodu rejestracyjnego. Typowy przykład krókowzrocznego i bardzo samolubnego myslenia. Ważnę, że ja widze lepiej to, że jacy z przeciwka niec nie widza bo są oślepiani to nie mój problem! Życze szybkiego i bolesnego spotkania z policją.

Napisano

> Kolejna sprawa to brak samopoziomowania i

> spryskiwacza, brak homologacji.

To w motocyklach też jest samopoziomowanie i spryskiwacz yikes.gif ?

Napisano

"Z lektury twojego posta wynika, że mimo wielu przejechanych

kilometrów, masz mierną wiedzę na temat nowoczesnego oswietlenia w moto."

To od ilości przejechanych kilometrów uzyskuje sie potrzebną wiedzę ? Ciekawe zlosnik2.gif

"Zamontowałeś ksenonową żarówkę do lampy przeznaczonej

na H4. W 99% przypadków powoduje to nieprawidłowe ukierunkowanie strumienia świetlnego, co za tym idzie, oslepianie kierowców jadacych z przeciwka."

Nie ksenonową ale BiKsenonową a to zasadnicza różnica hehe.gif cyt.: "Z lektury twojego posta wynika, że mimo wielu przejechanych kilometrów, masz mierną wiedzę na temat nowoczesnego oswietlenia w moto. " - to tak apropo wiedzy o podstawach ksenon, biksenon (pisane po polsku - info dla wyjasnienia)

"Kolejna sprawa to brak samopoziomowania i spryskiwacza, brak homologacji."

Jak byś się troszkę znał, lub miał doświadczenie codzienne tak jak ja ( tak się składa, ze pracuje w "branży" a z wykształcenia jestem mechanikiem) - to byś wiedział, że "światło" poziomuje się nie cały czas (wyobraź sobie tą karuzelę świateł przy jezdzie na polskich drogach) a przy pochyleniu stałym (np 3 osoby w aucie z tyłu lub np przyczepka... hahaha.gif

Co do spryskiwacza - masz rację - powinien byc - ale ja rozmawiajac z klientami w serwisie mogę Ci powiedziec ze wykorzystują spryski bardzo rzadko lub wcale. A część z właściceli aut z takimi lampami NIGDY nie korzystało z w/w spryskiwaczy...

"Daje to podstawy do zarekwirowania dowodu rejestracyjnego. Typowy przykład krókowzrocznego i bardzo samolubnego myslenia. Ważnę, że ja widze lepiej to, że jacy z przeciwka niec nie widza bo są oślepiani to nie mój problem! Życze szybkiego i bolesnego spotkania z policją."

Oooooooooooo jaki praworządny boje_sie.gif Ciekawe czy w Twoim motocyklu lub aucie (jeśli takowe posiadasz) - masz serwyjny wydech, normy czystości spalin ok, brak wycieków płynów eksploatacyjnych, czy w myśl przepisów ZAWSZE masz czyste auto lub motocykl, rejestrację lub światła... Tak tak - takie są przepisy... Jeżdzisz 50 km/h w terenie zabudowanym itp... ?? Szkoda czasu na takie bzdury jak pisanie - och jaki ja jestem cacy i praworządny .... angryfire.gif

W przeciwieństwie do Ciebie - życzę Ci miłego dnia i obyś zawsze szczęśliwie wszędzie dojechał - nawet przy tych 50 km/h ...

Co do Policji - są po to by egzekwować prawo - i szacunek im za to. Jeśli coś przeskrobie - świadomie lub nie - płacę zawsze za swoje błedy...

Pozdrawiam mimo Twojej "życzliwości" i życzeń

p.s. wczoraj zrobilismy z kumplami traske tak z 250 km z czego połowa po zmorku - jakoś nikt mi nie "mrugał" długimi choc czesc trasy robiłem drogą krajową nr 1 a ruch był duży .... cfaniaczek.gif

Napisano

> Oooooooooooo jaki praworządny Ciekawe czy w Twoim motocyklu lub

> aucie (jeśli takowe posiadasz) - masz serwyjny wydech, normy

> czystości spalin ok, brak wycieków płynów eksploatacyjnych, czy

> w myśl przepisów ZAWSZE masz czyste auto lub motocykl,

> rejestrację lub światła... Tak tak - takie są przepisy...

Własnie tak jest, to przykre, że dla ciebie to coś nadzwyczajnego. Jeszcze raz proszę o zdjęcie przebieu linii światło-cień na pionowej płaszczyźnie przed motocyklem. Po co życzysz mnie i innym miłego dnia i szerokiej drogi, skoro jazdę innym utrudniasz?

Napisano

> Jak byś się troszkę znał, lub miał doświadczenie codzienne tak jak ja ( tak się składa, ze pracuje w "branży" a z wykształcenia jestem mechanikiem) - to byś wiedział, że "światło" poziomuje się nie cały czas (wyobraź sobie tą karuzelę świateł przy jezdzie na polskich drogach) a przy pochyleniu stałym (np 3 osoby w aucie z tyłu lub np przyczepka...

kolego chyba nie jechałes autem z fabrycznym zestawem ksenonowym, oczywiście że nie korygują one każdej dziury w jezdni, ale na pewno przy np. hamowaniu , czy ostrym ruszaniu widać wyraźnie, że zmienia się poziom świateł,

> Co do spryskiwacza - masz rację - powinien byc - ale ja rozmawiajac z klientami w serwisie mogę Ci powiedziec ze wykorzystują spryski bardzo rzadko lub wcale. A część z właściceli aut z takimi lampami NIGDY nie korzystało z w/w spryskiwaczy...

z tego co ja wiem to przy włączonych światłach uruchamiają się spryskiwacze automatycznie i kierowca nie ma na to wpływu, chyba że w trosce o strasznie dużą ilość płynu odłączają spryskiwanie reflektorów

Napisano

> Nie ksenonową ale BiKsenonową a to zasadnicza różnica

Znaczy do biksenonów nei trzeba samopoziomowania i spryskiwaczy? confused.gif

Pewnie, że to zasadnicza różnica, bo tutaj otrzymujemy również światła drogowe, ale reflektor H4 świeci dobrze tylko z żarówką h4, a produkowanie przez domorosłe firmy żarników DxS, przystowsowanych do mocowania w H4 to tylko wyciąganie kasy od nieświadomych, albo i świadomych kierowców.

Ja jadąc samochodem, zawsze się zastanawiam, czy ten to za mną jedzie na ksenonach, to fabrycze oświetlenie czy jakaś stara padlinka z HIDami. W 90% jest to od razu do rozpozania, po strasznej łunie wokół refletora i masakrycznym oślepianiu, co później potwierdza tylko przejazd 10 letniego kompakta, podżartego przez rdzę. Troszkę lepiej jest jak ktoś to włoży w H7 z soczewkami, ale tylko troszkę.

Oby nikt nie ucierpiał z Twojego powodu, bo głośnym wydechem możesz co najwyżej zgorzyć mochera, ale oślepiając kogoś wyrządzasz o wiele więcej szkody.

Napisano

> z tego co ja wiem to przy włączonych światłach uruchamiają się

> spryskiwacze automatycznie i kierowca nie ma na to wpływu, chyba

> że w trosce o strasznie dużą ilość płynu odłączają spryskiwanie

> reflektorów

mnie spryskują w momencie pryskania szyby przedniej, podczas włączonych świateł.

Napisano

> mnie spryskują w momencie pryskania szyby przedniej, podczas

> włączonych świateł.

i tak być powinno

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.