Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o pomoc

Featured Replies

Napisano

Bardzo proszę pomoc i odpowiedzi na kilka pytań.

Dzisiaj zabrałem się za remont auta. Od pewnego czasu coś hałasowało w kole. Pomyślałem: "przegub". Jakiś czas jeżdżę ze zniszczoną osłoną, więc z pewnością uległ uszkodzeniu.

Rozkręcam koła, wszystko po kolei.. przy okazji zaplanowałem wymianę tulei oraz sworznia wahacza..

Przyglądam się częściom, a tu wszystko gra. Luzów nie ma. Okazało się, że cała wina to łożysko. Przegub wystarczy wyczyścić, nasmarować i zmienić osłony... będzie działać.

Przy wymianie łożyska trzeba (o ile się nie pomyliłem) rozkręcić niemalże całe zawieszenie.

Pomyślałem, że jeśli już posunąłem się tak daleko, to dlaczego by nie wymienić amortyzatorów i wszystkich elementów gumowych przy nich...

Teraz mam kilka pytań:

1. W jaki sposób zdemontować łożysko?

2. W jaki sposób zdjąć przegub? Czy konieczne jest zdjęcie całej półosi?

3. Jak rozpoznać czy sworzeń i tuleje są uszkodzone? Kiedy warto je wymienić?

4. Jakie amortyzatory zainstalować? Polecano mi produkty firmy Kayaba. Myślałem o amortyzatorach gazowych. Warto?

5. Tuleje wahacza i sworzeń są firmy Delphi. Czy to mogą być dobre produkty?

6. Czy po takich naprawach konieczna jest regulacja geometrii kół? Jeśli tak, to w jaki sposób wykonuje się ją w Uno?

7. Gdzie najlepiej kupować amortyzatory? W moim sklepie osiedlowym zaoferowano mi gazowe Kayaba za 125zł/sztuka. Wahacze Delphi za 88zł/sztuka (kiedyś mówiono, że kosztują 100zł ;-) ). Komplet: tuleje+sworzeń kosztują 43,50zł. Czy to drogo? Moze gdzieś może być taniej? Ze składaniem auta dość mocno mi się śpieszy i chciałbym wykonać to wszystko w ciągu najbliższego tygodnia.

Mam nadzieję, że otrzymam kilka cennych wskazówek i uda mi się poskaładać mojego unolota do kupy smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> 1. W jaki sposób zdemontować łożysko?

Akurat przednich w uno nie zmieniałem to Ci nie powiem, ale postaram się pomóc w pozostałych pytaniach.

> 2. W jaki sposób zdjąć przegub? Czy konieczne jest zdjęcie całej

> półosi?

Nie trzeba całej, wystarczy odkręcić nakrętkę od strony koła i wysunąć przegub z piasty (wcześniej musisz albo odkręcić amortyzator albo sworzeń, żeby się dało wysunąć półoś z piasty).

Na końcu półosi jest pierścień, zdejmiesz go i zejdzie przegub.

> 3. Jak rozpoznać czy sworzeń i tuleje są uszkodzone? Kiedy warto je

> wymienić?

Jak odkręcisz amortyzator od piasty to sworzeń wyczujesz rękami czy ma luzy a tuleje to najlepiej na szarpakach bo rękami możesz nie dać rady wyczuć luzu.

> 4. Jakie amortyzatory zainstalować? Polecano mi produkty firmy

> Kayaba. Myślałem o amortyzatorach gazowych. Warto?

Mam kayaby olejowe z tyłu i są ok. Sam się przymierzam do kayab gazowych na przód i myślę że o ile sprężyny nie są sportowe i odbojniki gumowe ok to będą działać dobrze.

> 5. Tuleje wahacza i sworzeń są firmy Delphi. Czy to mogą być dobre

> produkty?

Mam amory przód olejowe delphi i po 120kkm działają dobrze - to chyba dobry przebieg - pomimo że nie zdechły zupełnie to je wymienię na nowe gazowo-olejowe waytogo.gif

> 6. Czy po takich naprawach konieczna jest regulacja geometrii kół?

Oczywiście.

> Jeśli tak, to w jaki sposób wykonuje się ją w Uno?

W uno ustawia się tylko zbieżność - stacja diagnostyczna, bo samemu to nigdy nie będzie idealnie.

> 7. Gdzie najlepiej kupować amortyzatory? W moim sklepie osiedlowym

> zaoferowano mi gazowe Kayaba za 125zł/sztuka. Wahacze Delphi za

> 88zł/sztuka (kiedyś mówiono, że kosztują 100zł ;-) ). Komplet:

> tuleje+sworzeń kosztują 43,50zł. Czy to drogo? Moze gdzieś może

> być taniej?

A na allegro sprawdzałeś? Jak tanio i nowe to tam.

Napisano
  • Autor

> Na końcu półosi jest pierścień, zdejmiesz go i zejdzie przegub.

Tylko jak zdjąć ten pierścień? Czy trzeba używać do tego jakichś specjalnych narzędzi?

> Jak odkręcisz amortyzator od piasty to sworzeń wyczujesz rękami czy

> ma luzy a tuleje to najlepiej na szarpakach bo rękami możesz nie

> dać rady wyczuć luzu.

Sprawdzałem sworzeń takim sposobem i luzów nie wyczułem. Nie wiem czy to normalne, bo auto ma na liczniku prawie 200tys. km, a wahacze to oryginały FIAT. Sworzeń obraca się i zgina nieco bardziej niż nowy, ale luzów żadnych nie ma. czy jest sens wymieniać?

Amortyzatory kupię chyba w sklepie. Chciałbym naprawić auto jak najszybciej. Do tego komplet gum kolumny i chyba łożyska..

Z tym wahaczem nadal się zastanawiam, bo sworzeń nie wygląda na uszkodzony. Zamontować z powrotem? Ewentualnie wymienić tylko tuleje?

Nikt więcej nie chce mi pomóc? confused.gif

Dzisiaj zamówiłem części do auta w sklepie osiedlowym... Nie wiem czy wyjdzie tanio czy drogo... chyba to nie są zbyt wygórowane ceny.

Amortyzator KYB gazowy na przód: 115zł

Łożyska kół przednich: 60zł (podobno jakieś "nie najgorsze")

Osłona z odbojem: 35zł

Poduszka amortyzatora: 70zł (Czy to naprawdę musi być tak drogie? Może to jest poduszka z łożyskiem? - Na razie wstrzymałem się z tym zakupem. Zamówię jeśli będzie taka konieczność... a znając życie - będzie.

Może ktoś pomoże mi w sprawie sprężyn...

Wymieniać czy zostawić stare? Na razie przód jest dość wysoko (wydaje mi się, że po zmianie amortyzatorów nieco się obniży). Sprężyny chyba nie były wymieniane od nowości...

Zmieniać? Jeśli tak, to na jakie? Czy są warto montować utwardzone, jakieś lepsze? Jeśli tak, to jakie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.