Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy sam moge zregenerować Parownik

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry jestem w trudnej sytuacji , potrzebuje wymienić parownik w samochodzie ( fiat Uno Clip ) ale koszt to 350 zł a w obecnej sytuacji nie stać mnie na taki wydatek , jedynym wyjściem jest REGENERACJA starego, więc czy sam moge wykonac taką operacje , Prosze o POMOC

Napisano

> Dzień dobry jestem w trudnej sytuacji , potrzebuje wymienić parownik

> w samochodzie ( fiat Uno Clip ) ale koszt to 350 zł a w obecnej

> sytuacji nie stać mnie na taki wydatek , jedynym wyjściem jest

> REGENERACJA starego, więc czy sam moge wykonac taką operacje ,

> Prosze o POMOC

Ja kupiłem komplet membrany/uszczelki itp za 100zł i zmieniłem sam pod hipermarketem i śmigam 80kkm na tym i jest ok.

Napisano
  • Autor

Jestem zaskoczony tą szybką naprawą pod marketem , ja mam parownik Landi i na różnych forach ludzie piszą że jest on trudny do regeneracji , więc tak sie zastanawiam się czy nie kupić całego nowego parownika i wymienić całość , koszt 220 zł oczywiście jak bym sam wymieniał . Tylko że wtedy nie mam gwarancji i jeszcze chyba bede musiał jechać do gazownika zeby mi to ustawił .

Napisano

> Jestem zaskoczony tą szybką naprawą pod marketem , ja mam parownik

> Landi i na różnych forach ludzie piszą że jest on trudny do

> regeneracji , więc tak sie zastanawiam się czy nie kupić całego

> nowego parownika i wymienić całość , koszt 220 zł oczywiście jak

> bym sam wymieniał . Tylko że wtedy nie mam gwarancji i jeszcze

> chyba bede musiał jechać do gazownika zeby mi to ustawił .

Ja mam tartarini.

Nie jest to konstrukcja ulstra-prostacka, ale nie miałem problemu a miejsce wybrałem takie, gdyż tam było całe centrum sklepów motoryzacyjnych "w razie czego" grinser006.gif

Trochę się pobrudziłem, trochę się pobawiłem ale zrobiłem. Jak mieszkałem w mieście to np. hamulce czy lampy wymieniałem właśnie pod marketem (obi, tesco itp) bo i miejsca dużo i w razie wojny klucze do kupienia na miejscu grinser006.gif

Oczywiście to było lato itp..

Napisano

i długo na nim gonisz?,jak ze spalaniem? hmm.gif

zastanawiam sie czy wymienić lub zregenerować,byłem u gaziarza i powiedział,,ze trzeba wymienić old.gif

Napisano

Ja mam parownik Lovtec.

Już dwa razy zmieniałem membrany. Pierwsze pracowały chyba kilkanaście tys. kilometrów. To były jakieś "podróby" z allegro. Albo rozsypały się zaraz po montażu, albo to ja coś źle zrobiłem... Rozpadła się taka jedna część z magnesem, przez co parownik źle dozował ilość gazu. Efekt był taki, że silnik grzał się zbyt mocno.

Następnie wymieniłem na oryginalny zestaw Lovato i od tamtej pory wszystko jest OK. Auto zbyt dużo pali, ale to chyba nie jest wina parownika...

Regeneracja parownika to nie jest skomplikowana sprawa. Najlepiej samemu to sprawdzić. Jest wiele osób, które zniechęcają do samodzielnej naprawy. Kieruje nimi chęć zysku.

Do wszystkich zestawów dołączona jest instrukcja, która w jasny sposób wyjaśnia sposób naprawy.

Napisano

> i długo na nim gonisz?,jak ze spalaniem?

> zastanawiam sie czy wymienić lub zregenerować,byłem u gaziarza i

> powiedział,,ze trzeba wymienić

Wymieniałem jak było 120kkm bo pomyślałem: Zalecają po 60kkm a to jak już naganiał 2x tyle to wymienię (chociaż wszystko działało!).

Teraz naganiałem już 86kkm na tych wymienionych membranach i jak zwykle- wszystko działa.

Co do spalania - od 5 do 11 - kwestia mojej woli rotfl.gif

Napisano

Parownik na pewno możesz sam zregenerować, przedtem musisz dokładnie zidentyfikować rodzaj i kupić właściwy komplet oryginalnych membran i uszczelek, ewent. filtr.

Niestety, mam parownik Tomasetto zintegrowany z filtrem i szczegółową instrukcję budowy i regeneracji krok-po-kroku do niego przydatną nawet dla laika. Landi to inna konstrukcja, chociaż podobieństw sporo.

Jeśli dasz dobre membrany i uszczelki, przedtem dobrze oczyścisz i umyjesz wnętrze i solidnie złozysz, to będzie jak nowy. Parę godzin roboty, oszczędzasz jakieś 200 zł; po montażu potrzebna jeszcze będzie regulacja.

Nowy też po 2-3-4 latach będzie kiepski.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.