Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternator bosch- pomozcie

Featured Replies

Napisano

czesc.

nie wiem, czy dobrze podlaczylem alternator w mojej astrze 17dtl. probowalem roznych konfiguracji, raz swieci kontrolka przy wylaczonym zaplonie a po wlaczeniu zaplonu gasnie, raz wariuje/skacze obrotomierz... mam nadzieje, ze jeszcze nic nie spalilem a zwlaszcza "przekaznika" sterujacego obrotomierzem smirk.gif

dodam tylko, ze w starym (wywodzacym sie jeszcze z kadetta) alternatorze mialem oznaczenie D+, W i "nic"- to bylo ladowanie.

na obecnym z astry g 17dtl sa jakies inne oznaczenia (B1+, B2+,...?- nie odczytalem ich nim zalozylem altek).

chcialbym wiedziec gdzie podlaczyc ladowanie, gdzie wzbudzenie i gdzie sygnal na obrotomierz oraz skad najlepiej poporowadzic prad na zwbudzenie- z rozrusznika?

przy podlaczeniu jakie mam teraz altek laduje na wolnych obrotach, ale jak wejdzie na obroty powyzej 2000 to zapala sie kontrolka aku, jak zejdzie to kontrolka gasnie.

przypuszczam, ze moze kabelek (cieniutenki) od wzbudzenia ze starej instalacji ma niewystarczajacy przekroj. z drugiej strony sadzilem zawsze, ze jak alternator sie wzbudzi to nie potrzebuje juz pradu z zewnatrz...

zdjecie jest podgladowe- moj altek ma 70A i takie samo rozmieszczenie bolcow.

pozdrawiam.

post-13961-14352491597997_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

dobra, moze to rozgryze. jezeli sa na kaciku uzytkownicy astry g 17dtl i maja wiedze na ten temat, to niech sie wypowiedza, czy sygnal na obrotomierz idzie z alternatora... (jaki to kabel albo z ktorego zacisku, jesli wiecie)

pzdr.

Napisano

> dobra, moze to rozgryze. jezeli sa na kaciku uzytkownicy astry g

> 17dtl i maja wiedze na ten temat, to niech sie wypowiedza, czy

> sygnal na obrotomierz idzie z alternatora... (jaki to kabel albo

> z ktorego zacisku, jesli wiecie)

> pzdr.

Witam

W - obrotomierz

D+ - lampka ładowania

B+,B- -Plus i masa

Patrz załącznik

Pzdr.

EDIT: To jest schemat z eFki ,ale tu chyba nic nowego nie wymyślili... niewiem.gif

EDIT2: Wzbudzenie jest przez obwód lampki ładowania.

Czy lampka świeci po przekręceniu kluczyka?

post-75353-14352491600182_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Witam

> W - obrotomierz

> D+ - lampka ładowania

> B+,B- -Plus i masa

> Patrz załącznik

> Pzdr.

> EDIT: To jest schemat z eFki ,ale tu chyba nic nowego nie

> wymyślili...

> EDIT2: Wzbudzenie jest przez obwód lampki ładowania.

> Czy lampka świeci po przekręceniu kluczyka?

w tej konfiguracji podlaczenia swieci po przekreceniu kluczyka, gorzej z jej wygaszeniem- czasami zaraz po starcie, czasami okolo minuty.

zastanawiam sie, czemu lampka zapala sie po przekroczeniu okolo 3000 obrotow i nie dziala mi obrotomierz.

poza tym wymyslili cos innego, tego na zdjeciu nie widac ale z tego co domyslam sie, ze dobrze odczytalem mam oznaczenia B1+ i B2+ i trzeci (???- chyba od obrotomierza, ale nie jest to symbol W)

Napisano

Być może w astrach G inaczej został rozwiązany układ obrotomierza hmm.gif , albo ten alternator nie jest z diesla.

Co do zapalania się lampki to, regulator ,szczotki do sprawdzenia.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

dzieki.

jutro sprawdze szczotki i regulator. jaki bylby objaw uszkodzonej diody, lampka palilaby sie lub zarzyla caly czas?

mozecie mi powiedziec, czy waszym zdaniem ten plus na regulatorze (patrz zalacznik) oznacza sygnal na kontrolke czy wzbudzenie alternatora (dodam, ze pozostale bolce to B1+ i B2+)

pzdr.

post-13961-14352491615769_thumb.jpg

Napisano

> dzieki.

> jutro sprawdze szczotki i regulator. jaki bylby objaw uszkodzonej

> diody, lampka palilaby sie lub zarzyla caly czas?

> mozecie mi powiedziec, czy waszym zdaniem ten plus na regulatorze

> (patrz zalacznik) oznacza sygnal na kontrolke czy wzbudzenie

> alternatora (dodam, ze pozostale bolce to B1+ i B2+)

> pzdr.

Z praktyki moge Ci powiedziec, ze jak sa spalone diody to bedzie sie palic caly czas. Ale zdarzylo sie, ze takze tylko zazyla, czego z poczatku nie zauwazylem, bo auto stalo na sloncu.

Co do regulatora nie pomoge Ci, mam inny na 2 srubki takze Boscha.

U Ciebie widze 3 i tu powinnien odezwac sie kolega "radeusz" chyba ma taki sam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

czy waszym zdaniem po przylozeniu + na wzbudzenie prad powinien pokazac sie na jednej tylko szczotce mimo iz regulator jest z kosmosu i ma jakies scalaki w srodku... smirk.gif

+ pojawia sie na wszystkich mozliwych stykach regulatora- wyjscie na obrotomierz, masa.

co ciekawe jak puszcze prad w odwrotna strone (np od wyjscia na obrotomierz) to jest tylko na jednej szczotce.

tam pdobno jest jakis scalak w srodku. mam podejrzenia ze reg jest do wymiany, tylko czemu w odwrotnym kierunku jak puszcze prad to jest ok?

poza tym jak wszystko jest podlaczone to alternator buczy, co po raz kolejny przemawia za tym, ze prad plynie nie tam gdzie powinien- moim zdaniem reg a wy/potencjalni elektrycy jak myslicie?

Napisano

Witam.

280491500-altek20.JPG

Znalazłem na allegro zdjęcie altka z diesla 2.0 do astry G ( 1,7 jest chyba podobny).

IMHO to: zacisk ( śruba) na regulatorze to D+ ( obwód lampki - wzbudzenie );

Pod nim prawie w pionie to B+ ( czyli do +AKU );

Śruba po lewej stronie wydaje się polakierowana czyli IMHO nie

podłączana;

Zacisku do obrotomierza nie widzę niewiem.gif

Pzdr.

post-75353-14352491633004_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.