Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzęsie budą na postoju, przechodzą drgania do środka

Featured Replies

Napisano

Mam wrażenie że od jakiegoś czasu trzęsie mi budą, przechodzą drgania do kabiny, jest głośniej niż kiedyś. Czy miał ktoś z tym już problem. Może to jakaś paduszka na silniku, lub skrzyni się wytłukła?

Napisano

> Mam wrażenie że od jakiegoś czasu trzęsie mi budą, przechodzą drgania

> do kabiny, jest głośniej niż kiedyś. Czy miał ktoś z tym już

> problem. Może to jakaś paduszka na silniku, lub skrzyni się

> wytłukła?

Wersja najbardziej optymistyczna to kiepskie paliwo, w celu wryfikacji zmień stację. Wersje pośrednie to poduszki, łapy, zawory itp. Wersja najbardziej pesymistyczna to koło dwumasowe. Niestety w celu weryfikacji jest potrzebny dory mechanik z doswiadczeniem.

Napisano

> wytłukła?

Witam,

ja mam podobnie u siebie - pytałem już na forum jak i wielu mechaników ale nie znalazłem jeszcze takiego fachowca, który by wiedział na 100%. Zacząłem od wymiany wszystkich poduszek silnika(tak radzili koledzy z forum) - okazało się, że rzeczywiście jedna była oberwana (ta od strony rozrządu) - pozostałe były na oko ok. Auto jest wyraźnie cichsze powyżej 2,5 tys obr - ale drgania na wolnych obrotach jakie były takie są nadal. Zastanawiam się nad dwumasówką - ale najbardziej się obawiam, że efekt nie będzie zadowalający i co wtedy ...

Nie spotkałem nikogo kto byłby pewiem na 100 jaka jest tego przyczyna.

Reasumując - jeśli hałasuje (mi buczał) spróbuj wymienić poduszki, ale jeśli tręsie na wolnych obr - to nie wiem czy pomogą

Pozdro

Napisano

Tak jak koledzy pisali sprawdź poduszki silnika a jak nie pomoze to poczekaj do wiosny i włącz klime. W stilo JTD przenoszenie drgan silnika na całą karoserie przy wolnych obrotach jest normą!!!

Napisano

> a jak nie pomoze to

> poczekaj do wiosny i włącz klime. W stilo JTD przenoszenie drgan

> silnika na całą karoserie przy wolnych obrotach jest normą!!!

Doraźnie tu wystarczy wcisnąć lekko pedał gazu - tak, żeby obroty podskoczyły o 200-250 rpm powyżej poziomu biegu jałowego. Jeśli drgania znikną, to znaczy, że to jest to. ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Doraźnie tu wystarczy wcisnąć lekko pedał gazu - tak, żeby obroty

> podskoczyły o 200-250 rpm powyżej poziomu biegu jałowego. Jeśli

> drgania znikną, to znaczy, że to jest to.

Tak własnie znikaja jak wcisne lekko gazu, wiec co to jest ?

Napisano

> Tak własnie znikaja jak wcisne lekko gazu, wiec co to jest ?

Przypadłość normalna 1,9 JTD w stilo! grinser006.gif

Napisano

> Tak własnie znikaja jak wcisne lekko gazu, wiec co to jest ?

To jest chyba silnik JTD po prostu ok.giffrown.gif - jak jest cieplej, to działa sprężarka klimy, więc obroty biegu jałowego są nieco wyższe i zjawisko znika. Jak jest chłodniej to klima nie działa, obroty biegu jałowego są więc niższe i wtedy ujawniają się nieprzyjemne wibracje.

Napisano

> wytłukła?

Wymieniłem dzisiaj wahacze a w zasadzie oddałem swoje, dopłaciłem 100 zł i wziąłem regenerowane. Dali gwarancje na rok lub 20 tys km, zobaczymy czy wytrzymają. Po wymianie nie poznałem auta, zniknęły dokuczliwe drgania i wibracje generowane przez silnik. Zarówno na postoju, jak i wczasie jazdy jest zdecydowanie ciszej. Auto prowadzi się o niebo lepiej i jest jakby bardziej zwarte. Może powinien się koleg przyjrzeć wahaczom, w szczególności tylnym gumom.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wymieniłem dzisiaj wahacze a w zasadzie oddałem swoje, dopłaciłem 100

> zł i wziąłem regenerowane. Dali gwarancje na rok lub 20 tys km,

> zobaczymy czy wytrzymają. Po wymianie nie poznałem auta,

> zniknęły dokuczliwe drgania i wibracje generowane przez silnik.

> Zarówno na postoju, jak i wczasie jazdy jest zdecydowanie

> ciszej. Auto prowadzi się o niebo lepiej i jest jakby bardziej

> zwarte. Może powinien się koleg przyjrzeć wahaczom, w

> szczególności tylnym gumom.

> Pozdrawiam.

Wahacze a drgania na postoju yikes.gificon_rolleyes.gifscrewy.gif ??

Napisano

> Wahacze a drgania na postoju ??

Widzę, że kolega jest nowy i posiada zapewne dogłębną wiedzę na temat budowy Stilo. Nastepnym razem proponuje dokładnie obejrzeć sobie jak jest zrobiony wahacz w Stilo, przeanalizować możliwość przenoszenia drgań przez uszkodzone elementy skrętne i dopiero potem pokazywac komuś obraźliwe ikonki nono.gif. Natomist w przypadku, kiedy nie posiada sie odpowiedniej wiedzy, nalezy siedzieć cicho sick.gif.

Napisano

> Widzę, że kolega jest nowy i posiada zapewne dogłębną wiedzę na temat

> budowy Stilo. Nastepnym razem proponuje dokładnie obejrzeć sobie

> jak jest zrobiony wahacz w Stilo, przeanalizować możliwość

> przenoszenia drgań przez uszkodzone elementy skrętne i dopiero

> potem pokazywac komuś obraźliwe ikonki . Natomist w przypadku,

> kiedy nie posiada sie odpowiedniej wiedzy, nalezy siedzieć cicho

> .

Witam kolegę z Poznania!

Wcale nie miałem zamiaru nikogo obrażać, buźki dotyczyły raczej mojego absolutnego zaskoczenia. Naprawdę wibracje silnika mogą się przenosić poprzez wahacz?? Nadal jestem w szoku yikes.gif

Czy to jest normalne czy wymysł typowo włoski?

Drgania i wibracje to jest właśnie to, co mi się w moim Stilo nie podoba. Widać, że Włosi się postarali, aby było jak najwięcej elementów, aby móc skutecznie przenieść wibrację silnika na kastę.

Pozdrawiam i przepraszam, jeśli kolegę uraziłem.

P.S. Tak przy okazji, to gdzie w Poznaniu, z wyjątkiem ASO można serwisować profesjonalnie Stilo?

Napisano

> Witam kolegę z Poznania!

> Wcale nie miałem zamiaru nikogo obrażać, buźki dotyczyły raczej

> mojego absolutnego zaskoczenia. Naprawdę wibracje silnika mogą

> się przenosić poprzez wahacz?? Nadal jestem w szoku

> Czy to jest normalne czy wymysł typowo włoski?

> Drgania i wibracje to jest właśnie to, co mi się w moim Stilo nie

> podoba. Widać, że Włosi się postarali, aby było jak najwięcej

> elementów, aby móc skutecznie przenieść wibrację silnika na

> kastę.

> Pozdrawiam i przepraszam, jeśli kolegę uraziłem.

> P.S. Tak przy okazji, to gdzie w Poznaniu, z wyjątkiem ASO można

> serwisować profesjonalnie Stilo?

Tylny element metalowo-gumowy w wahaczu jest skonstuowany w taki sposób, że w miare zużycia przestaje izolować obie częsci metalowe. Skutkiem tego są stuki i dodatkowe dudnienia słyszalne w szczególności na postoju wewnatrz pojazdu. Generalnie element ten jest tak skonstruowany, że w mocniejszych wersjach silnikowych pada bardzo szybko. Na szczeście koszt tulejek i przecisnięcie to około 70 zł za oba wahacze. Robia to na ul. Wisniowej W Skórzewie. Niestety do tej pory nie znalezłem w Poznaniu lub okolicy dobrego warsztatu. Co do Aso to moje spostrzezenia sa nastepujące:

- ACM - Trzymam się z daleka, megadrogo, tandetnie.

- Polcar - Mozna u nich zrobic konkretną, typową rzecz nie wymagajacą wysiłku intelektualnego od mechanika. Średno drodzy, plusem jest auto zastępcze na czas naprawy.

- Nagórscy - Byłem kilka razy i raczej juz nie pojadę. Właściciel ma duza wiedzę, jednak nadmiar klientów robi swoje, jakośc usług spada, a raczej spadła. Byłem wykasowany kilka razy za to samo! Dość drogo, daleko, brak aut zastepczych.

Generalnie robie wiekszość rzeczy u mojego znajomego mechanika, czasami nawet sam za pomocą jego narzedzi. Facet nie jest idealny ale rzetelny i moge byc przy naprawie. Poza tym da się nawet czasem przekonac do moich sugestii. Największą wada to kompletny brak sprzetu diagnostycznego.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.