Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nadwyżka powietrza

Featured Replies

Napisano

mam centralke al700 oraz nowy reduktor lovato (TAKI) , na ktorym zrobilem juz ok 1000km wiec chcialem go wyregulowac ostatecznie. spalanie na nim jest o 1 litr wyzsze niz na starym. przekrecilem pokretlo od czulosci membram o pare mm zgodnie ze wskazowkami ale po regulacji wyskoczyl komunikat nadwyzka powietrza a aturator ustawil sie w przedziale 100-110 (wczesniej bylo 93-103). zostawic tak czy dalej regulowac?? w ktora strone krecic duzym pokretlem od membran aby spadlo spalanie??

Napisano

> mam centralke al700 oraz nowy reduktor lovato (TAKI) , na ktorym

> zrobilem juz ok 1000km wiec chcialem go wyregulowac ostatecznie.

> spalanie na nim jest o 1 litr wyzsze niz na starym. przekrecilem

> pokretlo od czulosci membram o pare mm zgodnie ze wskazowkami

> ale po regulacji wyskoczyl komunikat nadwyzka powietrza a

> aturator ustawil sie w przedziale 100-110 (wczesniej bylo

> 93-103). zostawic tak czy dalej regulowac?? w ktora strone

> krecic duzym pokretlem od membran aby spadlo spalanie??

Najlepiej nie kręcić bez sensu.

Napisano

Znaczy że dobrze było. Faktycznie nie kręć bez sensu bo i tak elektronika ustawia sie do sondy lambda. To nie jest kran którym zwiększasz lub zmniejszasz zużycie. Jeżeli sonda oscyluje w całym zakresie obrotów to wynikiem zwiększonego spalania jest tylko twoja noga albo większe przebiegi w korkach.

Napisano
  • Autor

troche zle mnie zrozumieliscie... nie krece bez sensu a przynajmniej staram sie tak nie robic. sam wymienilem parownik, wyregulowalem go wg. opisow z roznych for i niby bylo dobrze ale auto palilo wiecej niz na starym parowniku. teraz po przejechaniu 1000km chcialem wyregulowac ponownie instalke poniewaz membramy powinny sie juz ulozyc. zreszta wszyscy gazownicy mowia, ze nowa instalke po przejechaniu 1000-1500 nalezy regulowac drugi raz. zabralem sie za to poniewaz auto pali mi wiecej o ok. 1l niz na starym parowniku i o 2 litry wiecej niz innym posiadaczom takiego samego auta z instalka 2gen. czyli dobrze raczej nie bylo. do tego mialem okopcona koncowke tlumika - sucha sadza, czyli za bogata mieszanka.

przy okazji mam pytanie - co glownie odpowiada za zwiekszone zuzycie paliwa - ustawienie czulosci membramy sruba czy ustawienie aturatora?? bo tak mysle sobie, ze jak wkrecam srube od membram to wtedy krokowiec ustawia sie w wyzszym przedziale i pewnie spalanie sie nie zmieni. moze lepiej by bylo recznie po autokalibracji zmniejszyc np. o 10 ilosc kroków??

> Znaczy że dobrze było. Faktycznie nie kręć bez sensu bo i tak

> elektronika ustawia sie do sondy lambda. To nie jest kran którym

> zwiększasz lub zmniejszasz zużycie. Jeżeli sonda oscyluje w

> całym zakresie obrotów to wynikiem zwiększonego spalania jest

> tylko twoja noga albo większe przebiegi w korkach.

Napisano

> troche zle mnie zrozumieliscie... nie krece bez sensu a przynajmniej

> staram sie tak nie robic. sam wymienilem parownik, wyregulowalem

> go wg. opisow z roznych for i niby bylo dobrze ale auto palilo

> wiecej niz na starym parowniku. teraz po przejechaniu 1000km

> chcialem wyregulowac ponownie instalke poniewaz membramy powinny

> sie juz ulozyc. zreszta wszyscy gazownicy mowia, ze nowa

> instalke po przejechaniu 1000-1500 nalezy regulowac drugi raz.

> zabralem sie za to poniewaz auto pali mi wiecej o ok. 1l niz na

> starym parowniku i o 2 litry wiecej niz innym posiadaczom

> takiego samego auta z instalka 2gen. czyli dobrze raczej nie

> bylo. do tego mialem okopcona koncowke tlumika - sucha sadza,

> czyli za bogata mieszanka.

> przy okazji mam pytanie - co glownie odpowiada za zwiekszone zuzycie

> paliwa - ustawienie czulosci membramy sruba czy ustawienie

> aturatora?? bo tak mysle sobie, ze jak wkrecam srube od membram

> to wtedy krokowiec ustawia sie w wyzszym przedziale i pewnie

> spalanie sie nie zmieni. moze lepiej by bylo recznie po

> autokalibracji zmniejszyc np. o 10 ilosc kroków??

Teraz zdecydowanie lepiej przystąpiłeś do problemu. Wzrost spalania jest zależny od wielu czynników. Ciekawe np, że zdażają się sytuacje gdy właśnie ustawienie ubogiej mieszanki powoduje wzrost średniego spalania, a wynika to z faktu że spada moment obrotowy i naciskamy mocniej pedał. Powiedz czy sygnał z sondy lambda oscyluje w pełnym zakresie obrotów silnika czy w pewnych np zatrzymuje się na bogatej?. Wpływ na spalanie może mieć ustawienie punktu neutralnego sondy lambda. Dlatego też sprawdź też czy stan podłączenia masy sterownika jest dobry. Spadki na masie są często przyczyną do zwiększenia spalania gdyż sterownik otrzymuje zaniżone (o spadek na masie) napięcie z sondy lambda.

Napisano
  • Autor

> Ciekawe np, że zdażają się

> sytuacje gdy właśnie ustawienie ubogiej mieszanki powoduje

> wzrost średniego spalania, a wynika to z faktu że spada moment

> obrotowy i naciskamy mocniej pedał. Powiedz czy sygnał z sondy

> lambda oscyluje w pełnym zakresie obrotów silnika czy w pewnych

> np zatrzymuje się na bogatej?. Wpływ na spalanie może mieć

> ustawienie punktu neutralnego sondy lambda. Dlatego też sprawdź

> też czy stan podłączenia masy sterownika jest dobry. Spadki na

> masie są często przyczyną do zwiększenia spalania gdyż sterownik

> otrzymuje zaniżone (o spadek na masie) napięcie z sondy lambda.

z masa chyba jest ok, co do sygnalu z lambdy to po pracy nagram okno amona i wrzuce linka, a teraz jak mozesz to zobacz jak to wygladalo na poprzednich ustawieniach odrazu po wymianie reduktora < FILMIK >

wskazania na postoju przy roznych obrotach.

jak mozesz to napisz mi tez ile pali Twoja astra bo ja mam identyczny silnik tylko, ze w vectrze.

Napisano

> z masa chyba jest ok, co do sygnalu z lambdy to po pracy nagram okno

> amona i wrzuce linka, a teraz jak mozesz to zobacz jak to

> wygladalo na poprzednich ustawieniach odrazu po wymianie

> reduktora < FILMIK wskazania na postoju przy roznych obrotach.

> jak mozesz to napisz mi tez ile pali Twoja astra bo ja mam identyczny

> silnik tylko, ze w vectrze.

Wygląda wszystko OK. Może na wolnych obrotach jest bogato. Wygląda jakby zatrzymywał się na dolnym ograniczeniu aktuator przy wolnych i dlatego nie chce zubożyć. Ale to na pewno nie wpływa znacząco na zużycie. Nie widzę nic złego może oprócz tego że napięcie z sondy spada do 0,00V. A to może właśnie sugerować problem masy. Sonda raczej nie dochodzi do 0V. Przetwornik A/D w mikrokontrolerze mierzy do wartości 0,00, więc jak wartośc wejściowa zejdzie poniżej zera to on i tak pokazuje 0. A zejdzie poniżej zera jak masa będzie do bani. Chodzi o to aby masa sondy lambda i masa części elektronicznej sterownika były na tym samym poziomie. Najłatwiej zmierzyć czy pojawia się (i jakie?) napięcie pomiędzy kablem masowym sondy a masą sterownika(elektroniki nie elektrozaworów) . Nie powinno być większe niż 0,1V.

Twinporty są ekonomiczne ale ja nie wiem ile mi pali NoPB bo jeżdzę ciągle na LPG. A na LPG mam 10L miasto i 8,5L w trasie.

Napisano

Jeżeli nie będziesz miał problemu z masą, to proponuję pogrzebać w zakladce zastrzeżone. A konkretnie to zmieniać wartości: prędkość otwarcia i zamknięcia. U Ciebie zmniejszyłbym szybkość zamknięcia, aby zmina w kierunku wartości ubogich nie była tak szybka i (lub) zwiększył szybkość otwarcia by mieszanka szybciej wchodziła w wartości bogate.

Napisano

> Jeżeli nie będziesz miał problemu z masą, to proponuję pogrzebać w

> zakladce zastrzeżone. A konkretnie to zmieniać wartości:

> prędkość otwarcia i zamknięcia. U Ciebie zmniejszyłbym szybkość

> zamknięcia, aby zmina w kierunku wartości ubogich nie była tak

> szybka i (lub) zwiększył szybkość otwarcia by mieszanka szybciej

> wchodziła w wartości bogate.

chyba nie bo z tego co pisze to ma za bogato

Napisano

No tak. Zamiast słowa "mieszanka" powinno być "lambda". pisząc poprzedniego posta nie miałem przed oczami zrzutu okienka amona. Ale dalej twierdzę, że należy pomajstrować przy szybkościach. Pasek opisany jako mieszanka to wartość uśredniona lambdy. I zmieniając "prędkości" należy doprowadzić do zmniejszenia wahań paska mieszanka. Wtedy lambda prawdopodobnie nie będzie spadała do zera.

Ja odniosłem wrażenie, że jest ubogo, a nie bogato. Bogaty jest początek przy wzroście obrotów do 2,5 tys. Przy stabilizacji obrotów "mieszanka" oscyluje między ~0,34 a 0,41V. Przy zwiększaniu obrotów do 3 tys. schodzi nawet do 0,29V. I zmnieniając szybkości otwarcia i zamknięcia krokowca należy doprowadzić do sytuacji gdzie pasek mieszanka ma jak najmniejsze oscylacje, a górny szybciej wchodzi na chwilowe bogate lambda i (lub) wolniej opada w strefę ubogiego lambda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.