Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to za silnik Astra G 1.6 62kw (84PS) ?

Featured Replies

Napisano

Witam, przejrzałem tabele silników Astry II i niestety nie ma tam bardzo często spotykanego 1.6 62KW/84PS

W Niemczech większość Astr posiada ten oto silnik lub 1.6 74KW/101PS.

Ten drugi jest mi znany, a ten pierwszy??

Czy ma ktos dane techniczne od niego? i czy jest 8 czy 16 V ??

Pozdrawiam

Napisano

> Czy ma ktos dane techniczne od niego? i czy jest 8 czy 16 V ??

danych to nie znam za bardzo ale wiem że to 8-mio zaworowy motor wink.gif

Napisano

Wg Opla oznaczen to Z16SE jezeli to rocznik po 2000. Silnik 8 zaworowy z ukladem MPI i ukladem OBD II. Nie warto kupowac z rocznika 2003, bo jak nie byl naprawiany silnik to jest duza szansa ze bedzie bral duzo oleju. Silnik skladany na wegrzech i komus sie pokickalo na lini i zamki pierscieni ukladal w jednej lini.

Napisano

> Wg Opla oznaczen to Z16SE jezeli to rocznik po 2000. Silnik 8

> zaworowy z ukladem MPI i ukladem OBD II. Nie warto kupowac z

> rocznika 2003, bo jak nie byl naprawiany silnik to jest duza

> szansa ze bedzie bral duzo oleju. Silnik skladany na wegrzech i

> komus sie pokickalo na lini i zamki pierscieni ukladal w jednej

> lini.

A to ciekawe co kolega pisze, ... bo chyba mam taki właśnie silnik (auto z grudnia 2002 import z niemiec) ... piszę chyba bo po ilości branego oleju tak sądzę, dodam że żadnych widocznych wycieków nie stwierdzono grinser006.gif

Napisano

> A to ciekawe co kolega pisze, ... bo chyba mam taki właśnie silnik

Ja także - kwiecień 2002 - 90tys km - oleju "pije" ok 0,1l na 1000km (dużo zależy od stylu jazdy - wiecej łyknął przy pełnym obciążeniu na autostradach smile.gif - w jeździe spokojnej dużo mniej. W serwisie w ramach akcji wgrano nowy soft do sterowania zaworem ERG - poza tym jestem z silnika zadowolony.

Napisano
  • Autor

Hmm... i dalej niestety nie mogę znaleźć danych technicznych (przyspieszenie, spalanie, V max)

Ecotec 16V niezbyt dobrze znosi gaz, dlatego chciałem jakiś silnik 8V (teraz w astrze mam 1.6 8V 75 KM i jestem bardzo zadowolony).

Jak Wam się jezdzi samochodem z tym silnikiem? czy jest duża różnica miedzy 1.6 16V ??

Pozdrawiam

Napisano

> Ecotec 16V niezbyt dobrze znosi gaz, ......

Ja mam 1.6 16V. Jeżeli chodzi o gaz to przejechałem 45 tys. nic nie robione poza wymianą filtrów ist. gazowej. Jeżeli chodzi o olej to łyka ok 1l/10tys. km.

Napisano
  • Autor

Być może jeśli faktycznie trafi sie na dobrego gazownika, ja swoją Astrą 1.6 8V zrobiłem 150 tys na gazie i dlatego chce silnik 8V gdyz koszty serwisowe są napewno niższ niz przy 16V. Poza tym o ile sie nie myle do 1.6 8V 84PS wystarczy instalacja II generacji, a przy 16V juz trzeba włożyć sekwencję (jeśli się mylę proszę mnie naprostować)

Pozdrawiam

> Ja mam 1.6 16V. Jeżeli chodzi o gaz to przejechałem 45 tys. nic nie

> robione poza wymianą filtrów ist. gazowej. Jeżeli chodzi o olej

> to łyka ok 1l/10tys. km.

Napisano

Do tego silnika moze byc sekwencja, tam jest OBDII i elektroniczna przepustnica, dwie sondy lambda. Do II generacji trzeba dolozyc emulator dwoch sond, plus emulator wtryskiwaczy typu Pitagoras, a na koncu wyjdzie tyle co jakas w miare dobra wloska instalacja sekwencyjna

Napisano

Jezeli mowimy o tym przypadku to mowimy o zuzyciu rzedu 3 litrów i wiecej na 15000km. Ale latwo to naprawic bo tylko po zdjeciu sprawdzasz pasowanie i wymieniasz na nominaly.

Napisano

> Hmm... i dalej niestety nie mogę znaleźć danych technicznych

> (przyspieszenie, spalanie, V max)

>

Prędkość max - 175, spalanie miasto,trasa,mieszany: 9,5; 5,5; 7,0, przyśpieszenia moja instrukcja nie podaje. Podane spalanie zbliżone do rzeczywistości. Jak się jeździ? dobrze bo lubię gdy nie trzeba kręcić silnik wysokimi obrotami (poównania nie mam dużego, jedynie z AII 1,4 16V - tam trzeba go było bardziej kręcić)

Napisano
  • Autor

> Prędkość max - 175, spalanie miasto,trasa,mieszany: 9,5; 5,5; 7,0,

> przyśpieszenia moja instrukcja nie podaje. Podane spalanie

> zbliżone do rzeczywistości. Jak się jeździ? dobrze bo lubię gdy

> nie trzeba kręcić silnik wysokimi obrotami (poównania nie mam

> dużego, jedynie z AII 1,4 16V - tam trzeba go było bardziej

> kręcić)

Ile tkm ma twoja Astra ? Miałes jakies problemy mechaniczne z silnikiem ? Jeżdzisz na bezynie czy na gazie (ja chcę swoją zagazować, dlatego chce kupic 1.6 8V)

Napisano

> Ile tkm ma twoja Astra ? Miałes jakies problemy mechaniczne z

> silnikiem ? Jeżdzisz na bezynie czy na gazie (ja chcę swoją

> zagazować, dlatego chce kupic 1.6 8V)

tylko nie gazuj u stanczuka na kolejowej mi spier.... zrobilem auto w Lodzi w KME i sprzedalem....

Napisano

> Ile tkm ma twoja Astra ?

Licznikowo ok 90 000 km. (Ale głowy nie dam sobie obciąć wink.gif) Jak na razie (od roku) jedyna rzecz jaką robiłem to w ramach akcji serwisowej wgrywałem nowy soft do komputera. I to wszystko, Odpukać, nie narzekam. Jeżdże na PB.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.