Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palio 1.616V - wymiana oleju w skrzyni

Featured Replies

Napisano

Hej!Nie długo będę miał tu kartę stałego postowicz;-)) Chciałe mtacie jeszcze wymienić olej w skrzyni. Olej już kupiłem i teraz mam zamiar się do tego zabrać. Czy macie może jakaś fotę, która obrazuje gdzie jest wlew i spust oleju? Czy do nalewania muszę mieć jakieś specjalne urządzonko? - czasem wlew jest tak idiotycznie z boku, że trzema specjalną pomką go tam władować. Czy może macie jeszcze jakieś cenne uwagi? Dzięki z góry! zlosnik.gif

Napisano

> gracias!

Ja ostatnio wymieniałem olej w skrzyni biegów mojej Sieny 1.4 na Mobilube 1 SHC 75W90. Tutaj masz link do autocentrum.pl z fotkami gdzie widać wszystko jak na dłoni:

http://www.autocentrum.pl/index.php3?FF=...&showform=0

Do zalania zastosowałem wąż gumowy długości około 1m. Jeden koniec węża do skrzyni biegów, na drugim końcu przymocowany zwykły lejek.

Napisano
  • Autor

OK! Czyli odkręcam ten korek niżej i spuszczam olej. Potem wlewam tym po drugiej stronie skrzyni. A jak dużo? Aż się zacznie wylewać tym trzecim koreczkiem? Czy poprostu tak na około 2 litrów- czyli pewnie z 1.8.

Napisano

> OK! Czyli odkręcam ten korek niżej i spuszczam olej. Potem

wlewasz tyle, aż zacznie się wylewać. dobrze to robić na wypoziomowanym samochodzie. wchodzi ok. 2 litrów

Napisano

> OK! Czyli odkręcam ten korek niżej i spuszczam olej. Potem wlewam tym

> po drugiej stronie skrzyni. A jak dużo? Aż się zacznie wylewać

> tym trzecim koreczkiem? Czy poprostu tak na około 2 litrów-

> czyli pewnie z 1.8.

ja odkręciłem najpierw ten górny korek, jak już przestało ciec to odkręciłem dolny korek i korek wlewowy. Jak już ledwie co ledwie pokazywały się krople to z drugiej strony auto podniosłem na lewarku i jeszcze coś tam wyciekło. Potem oczywiście zakręciłem dolny i górny korek:) a przez wlewowy olej do środka. Weszło mi niecałe 2 litry (zostało lekko na dnie). Potem zakręcić korek wlewowy i gotowe. Potem tylko zasłużone piwo.gif

Napisano
  • Autor

>Hmmm...Czyli ma być tyle, aż się wyleje przez korek wlewowy? To w takim razie po co jest ten trzeci korek? Zbędny?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

OLEJ WYMIENIONY!

Wystarczyło się zaopatrzyć w:

- klucz imbus 12mm,

- wężyk gumowy,

- mały lejek.

Poprostu siła ciężkości, załatwiła swoje :-) Żadne szczykawy nie były potrzebne. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.