Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wkładki zamków - wymiana czy naprawa?

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem: jeden z zamków zaczął mi szfankować - można przekręcić zamek bez uzycia kluczyka - np śróbokrętem.

Czy taką wkładkę np jak wymontuję, przesmaruję to będzie ok, czy wymieniać wszystkie?

Najbardziej interesowała by mnei naprawa, bo po co mam wymieniać wszystkie wkładki, jak nei działa jedna...

Próbował już ktoś naprawiać wkładki?

Napisano

> Mam taki problem: jeden z zamków zaczął mi szfankować - można

> przekręcić zamek bez uzycia kluczyka - np śróbokrętem.

> Czy taką wkładkę np jak wymontuję, przesmaruję to będzie ok, czy

> wymieniać wszystkie?

> Najbardziej interesowała by mnei naprawa, bo po co mam wymieniać

> wszystkie wkładki, jak nei działa jedna...

> Próbował już ktoś naprawiać wkładki?

To zależy, jak się otwiera i zamyka, to nic nie wymieniaj tylko przeczyść sprężonym powietrzem i przesmaruj, jeżeli to nic nie da, no to trza wymienić, a wtedy można i śrubokrętem wink.gif

Napisano
  • Autor

> To zależy, jak się otwiera i zamyka, to nic nie wymieniaj tylko

> przeczyść sprężonym powietrzem i przesmaruj, jeżeli to nic nie

> da, no to trza wymienić, a wtedy można i śrubokrętem

Jest tak: otwiera i zamyka bez problemu, tylko zamek można przekręcić czymkolwiek. nawet nie 3ba do końca wkładac kluczyka, żeby otworzyć.

W tym zepsutym zamku jest tak, że ta blaszka która jakby zasłania szczeline w którą się wkłada klucz jest schowana i nie spełnia swojej roli, więc często też zamarza mi ten zamek.

Smarować już próbowałem.

A ile czasu zajmuje wymiana wszystkich zamków?

Napisano

> Próbował już ktoś naprawiać wkładki?

Ja wyjmowałem wkładkę i pryskałem kilka razy WD albo dawałem troche oleju, wciskałem i wyciskałem te blaszki co są w środku aż się ładnie rozchodzą i jest OK. Problem tkwi w zalegającym brudzie pomiędzy blaszkami, a ściankami tych dziurek w których siedzą. Naprawić dobrze zapeziałą wkładkę to jakieś pół godziny zabawy.

Napisano

wymiana wszystkich zajmie Ci ok 2 godziny, czyli będziesz wymieniać, tj. 4 zamki prawy, lewy, stacyjka, bagażnik i korek wlewu.

Napisano
  • Autor

> wymiana wszystkich zajmie Ci ok 2 godziny, czyli będziesz wymieniać,

> tj. 4 zamki prawy, lewy, stacyjka, bagażnik i korek wlewu.

Czy taki będzie ok: http://www.allegro.pl/item328913901_bebenek_wkladki_zamkow_uno_komplet_nowe_.html

typ który ma zakłąd i wymienia chciał mi wymienić za 250zł (z robocizną i oryginalnymi wkładkami) - cena w mare niska jak na zakład. Inni chcieli ok. 70złza zamek. czyli kpl. 350zl.

To brać się za wymiane na takie jak te z allegro, czy naprawiać?

Da rade wszystko zrobić w samochodzie bez zabierania do domu i bawienia się? Nie mam gdzie zostawić uniaczka bez zamków frown.gif

Napisano

U mnie w ten tajemny sposób można otworzyć bagażnik. I niech tak zostanie. Jak się do samochodu wlamali w celu kradziezy sforsowali (bez uszkodzeń) zamek kierowcy, rozwalona zostala stacyjka, a samochód pozostał w moim posiadaniu dzięki antykradzieżowym patentom własnym.

Napisano
  • Autor

> U mnie w ten tajemny sposób można otworzyć bagażnik. I niech tak

> zostanie. Jak się do samochodu wlamali w celu kradziezy

> sforsowali (bez uszkodzeń) zamek kierowcy, rozwalona zostala

> stacyjka, a samochód pozostał w moim posiadaniu dzięki

> antykradzieżowym patentom własnym.

A nie przymarzał Ci ten zamek? Mi przymarza i ciężko chodzi.

Napisano

Od klapy nie ale przymarza mi ten sforsowany przez złodzieja. Ale albo zapalniczka albo spray odmrażający do zamkow załatwia sprawę.

Napisano

w takiej sytuacji wymieniłbym wkładki

nie jest to droga sprawa, robota też żadna

a czyszczenie nie wiem czy pomoże jak można śrubokrętem otworzyć zamek

Napisano

To ja podczepiając się pod wątek zapytam czy u mnie czyszczenie by pomogło. A sytuacja wygląda tak:

W klapie bagażnika jak włożę kluczyk to muszę nim delikatnie ruszać na boki żeby się udało przekręcić.

Zawsze w końcu zaskoczy ale trwa to chwile. Ponieważ fabryka pożałowała mi dźwigni do otwierania w kabinie to boje się że nadejdzie taki dzień że nie otworze bagażnika...

Kiedyś prysnąłem WD40 i na trochę pomogło.

Radzicie rozebrać i poczyścić? Chyba warto spróbować...

Napisano

ja wymieniłem wkładki wszystkie,robota bardzo prosta i szybka,a wymieniałem pierwszy raz unie, koszt też do przełknięcia i masz spokój old.gif

Napisano
  • Autor

> ja wymieniłem wkładki wszystkie,robota bardzo prosta i szybka,a

> wymieniałem pierwszy raz unie, koszt też do przełknięcia i masz

> spokój

Kusi mnie zmiana tych wkładek, ale boje się, że rozbiore i nie złorze ;p może w następny weekend sie pobawie. tylko czy da rade to zrobić w samochodzie, czy lepiej zabrać do domu i rozbierać to wszystko?

Na szczęście te wkładki z allegro są niedaleko mojej pracy smile.gif

Napisano

ja wymontowałem klamki i wymieniałem w garażu na stole,nie trzeba sie bać naprawde dasz sobie rade,ja nie wymieniałem tylko w stacyjce bo mam kluczyk typu scyzoryk drive.gif

Napisano

> ja wymontowałem klamki i wymieniałem w garażu na stole,nie trzeba sie

> bać naprawde dasz sobie rade,ja nie wymieniałem tylko w stacyjce

> bo mam kluczyk typu scyzoryk

A da się wymienić wkładkę w stacyjce?

Ten zestaw z allegro chyba nie podejdzie bo tam jest 5 wkładek (4 drzwi i bagażnik chyba)

Napisano
  • Autor

> A da się wymienić wkładkę w stacyjce?

> Ten zestaw z allegro chyba nie podejdzie bo tam jest 5 wkładek (4

> drzwi i bagażnik chyba)

stacyjka +2* drzwi (w 5D masz w 2 drzwiach zamki) + klapa + wlew paliwka

Napisano

> stacyjka +2* drzwi (w 5D masz w 2 drzwiach zamki) + klapa + wlew

> paliwka

Racja, zapomniałem że w tylnych drzwiach nie ma zamka...

Daj znać jak wrzucisz ten zestaw jak to wyszło. Jeżeli mi się nie uda naprawić wkładki to może tez taki założe

Napisano
  • Autor

> Racja, zapomniałem że w tylnych drzwiach nie ma zamka...

> Daj znać jak wrzucisz ten zestaw jak to wyszło. Jeżeli mi się nie uda

> naprawić wkładki to może tez taki założe

Ok, może na raty będe to robił. zaczne może od bagażnika, bo chyba najmniej 3ba rozkręcać. może nawet jutro zaczne jak się ogarne i mi sie zachce wink.gif

Napisano

> Ok, może na raty będe to robił. zaczne może od bagażnika, bo chyba

> najmniej 3ba rozkręcać. może nawet jutro zaczne jak się ogarne i

> mi sie zachce

Najpierw dobrze jeszcze oczyść bebenki - nie żałuj WD40 czy podobnego rozpuszczalnika, przy tym wielokrotnie wkładaj, przekręcaj,wyjmuj i czyść kluczyk. Aż bębenek i wszystkie jego blaszki będa czyste.

Samą wkładkę bębenkową, szczególnie jeżeli opadła w niej blaszka czołowa i nie zakrywa już otworu na kluczyk (zwykle w zimie przymarza woda w sprężynce i deformuje się koniec sprężynki na ośce pod blaszką) - można zdemontawać i naprawić.

Z wkładki bębenkowej zdejmujemy cylindryczną pokrywke z blachy ( ostrożnie podważamy 4 zagięcia na obwodzie i spychamy blaszkę czołową, uważając, aby jej nie zdeformować). Po obejrzeniu wkładki wszystko widać.

Wypada wtedy mała blaszka przykrywająca otwór na klucz i mini-ośka ze sprężynką - uwaga - nie zgubić!. Czyścimy wnętrze , czyścimy ośkę, sprężynkę i blaszki; poprawiamy końce sprężynki pod blaszką tak, aby srężynka podnosiła mocniej blaszkę, czasem gdy pogiete prostujemy blaszki - i składamy, na końcu wciskamy pokrywkę i obciskamy brzegi na wgłębieniach. Jeżeli możliwe, można dobrać podobną ciut silniejszą sprężynkę z dobrej stali nierdzewnej, bo oryginalna jest nędzna. Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.