Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pognita podłoga i progi...

Featured Replies

Napisano

Witam, rok temu moja mama stała sie neiszczesliwa posiadaczką fiata uno 1.4 97r smile.gif W sumie auto spisywało sie okej, ale jak sie okazało podłoga jest strasznie pognita, tak samo progi az sie kruszą... Ostatnio jak podnosilem na lewarku to zaczeło cos strzelać, trzaskac i kruszyc sie przy progach i podloga weszla troche do srodka heh. W niektorych miejsach mocniej noga sie uderzy i moze przejsc na wylot... Wiecej ja smigam tym autem, jednak juz raz mialem problem z dostaniem przegladu ze wzgledu na stan podłogi. A auto w sumie ok bo ma LPG i sie tano jezdzi. Ostatnio wjechal we mnie pewien mistrz kierownicy i troche wgniutł bok i pomyslalem ze z odszkodowania (1400zł) zrobie podłoge. Jednak kilku mechanikow powiedzialo ze tego sie nie opłaca robić frown.gif Ze tak jest to wszystko skorodowane, pognite ze nie bedzie za co łapać przy spawaniu itp i ze nie dadza na to gwarancji. Postaram sie jutro zapodac jakąś fotke. Jak myslicie? Zaryzykowac i dac zeby to zrobic? Bo co ja zrobie z takim autem? Chyba ze sprzedam na czesci ale czy to sie wogle opłaca? I jestem w kropce bo nie wiem co mam z tym robić :/ wogle auto bylo bardzo zaniedbane i co chwile sie cos psuje... I z tego wzgledu duzo w nim powymienialem i nie wiem co mam robic. Co myslicie??

Napisano

no jak to się nie da zrobić

blacha 3mm, dobra spawarka i jechane zlosnik.gif

Napisano

jakbys sprzedawal to moglbym lyknac uklad napedowy po przystepnej cenie oczywiscie:)

Napisano

Wiesz, jeśli ktoś mówi że się nie da to mu się nie chce.... wszystko jest możliwe tylko pytanie czy jest to opłacalne... Optimum, to przy odpowiedniej ilości wolnego czasu samemu zabrać się za takie coś i porządnie auto zakonserwować - przy solidnej robocie rdzy nie uświadczysz przez ok 5 lat. Ciekaw jestem jakie są ceny takich zabiegów hmm.gif a tak to decydujesz Ty - czy warto inwestować w auto... Wiele osób olewa to i jeździ dopóki auto się nie rozsypie... ale są też tacy, którzy decydują sie na odnowienie autka i róznego rodzaju modyfikacje... Przypuszczam, że gdyby polskie uniaki miały choćby tak dobre blachy jak cc albo punto, to cieszyłyby się znacznie większą popularnością.... choć i tak jest ona spora. wink.gif

Napisano

Wszystko idzie zrobić od nowa, wywalić podłoge i progi i zrobić od nowa ok.giftylko pytanie czy chcesz i jaki koszt naprawy. hmm.gif

Jeżeli masz jeszcze walnięty bok{środek, przód czy tył?}, to te 1400zł może nie starczyć. palacz.gifI tu musisz sie zastanowić, czy chcesz dołożyć, wyremontować i jeżdzić czy sprzedać tak jak teraz stoi , czy na części. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Dokładnie, odnosze takie wrazenie. ze jade do mechanika a on zamiast sie cieszyc ze zalapie robote to zaczyna krecic nosem, co to sie dzieje zebym ja sie musial prosic zeby mi ktos auto naprawil... :/ Tylny prawy lewy bok walniety mam drzwi wgniecone i poszarpane nadkole zardzewiałe smile.gif A ewentualnie jakbym chciał sprzedac na czesci to jaki jest koszt wyrejstrowania samochodu bo z tego co wiem troche to kosztuje... Dodam jeszcze ze progi nowe juz mam od dawna, rowniez mam srodki do konserwacji wszystkie potrzebne. hmm

A ze sprzedaza to tak łatwo nie bedzie, sami wiecie jak to jest, tym bardziej uderzony i pognity...

Napisano

zeby wyrejestrowac musisz miec papier ze auto zostalo sprzedane lub zezlomowane. wiec albo sprzedajesz cale jako uszkodzone albo kombinujesz papier ze niby zezlomowales a sprzedajesz na czesci

Napisano

Hej! Też się zastanawiam czy by tak w moim sprzęcie podłogi nie wymienić bo już ma kilka dziur, chociaż do wypadnięcia jeszcze daleko palacz.gif Progi mam dobre. Jakbyś się jednak zdecydował na remont swojego, to napisz coś o kosztach i jak to wygląda...:) A co do pytania o koszty wyrejestrowania to po załatwieniu sobie zaświadczenia o zezłomowaniu płacisz coś ok 10zł w wydziale komunikacji za kolejne zaświadczenie o wyrejestrowaniu..:)

Napisano

Pierwsze co zrob to zedrzyj wszystkie wygluszenia w podlodze (cala ta bitumiczna masa - pozniej mozna ja kupic ale o tym pozniej). Wiaze sie z tym sciagniecie wykladziny i odstawienie jej w suche meijsce i wurzucenie firmowego filcu na podlodze. Nastepnie wez dobry szpikulec i nakluwaj wszedzie gdzie sie da, wszedzietam gdzie moze byc rdza. Zacznij dlubac rozdrapywac az do zdrowej blachy! Wal szpikulcem wszedzie po calej podlodze az zlokalizujesz wszystkie dziury. Szczegolnie sprawdz jak sie ma sprawa z podloga przy nogach siedzacych z przodu, w miejscu laczenia sie dwoch blach - podlogi z ta blacha do ktorej przykrecane sa wahacze. Dlubaj ile wlezie i ile pary w lapach smile.gif Zobacz tez miejsca na lazeniu podlogi z progami WEWnetrznymi. Tam tez lubi korodowac. Z takim podziurawiony autem pojedz do jakiegos warsztau taniego o ktorym masz juz jakies opinie i spytaj o wymiane progow. Ja zaplacilem 300 zl robocizny + 90 za progi. Samemu ciezko je wymienic i przy okazji mowisz ze zeby ze starych progow wycial max dlugie paski blachy szerokosci kilku centow i przyspawal je do podlogi na laczeniu progow wewnetrznych z podloga. Tak jak opisalem wyzej potraktowalem swoja podloge.

Teraz podstawowa sprawa, jesli masz kawalek miejsca gdzie mozesz robic autko i checi odremontowania go to bierz kase i szukaj spawarki. Sam sie nauczylem spawac blache przy unolocie smile.gif Nie jest to trudne a spawa a masz pewnosc ze robota zrobiona bedzie dobrze!

Na poczatek podziuraw podloge ile wlezie i porob fotki i umiesc je tutaj:)

Napisano

> Pierwsze co zrob to zedrzyj wszystkie wygluszenia w podlodze (cala ta

> bitumiczna masa - pozniej mozna ja kupic ale o tym pozniej).

> Wiaze sie z tym sciagniecie wykladziny i odstawienie jej w suche

> meijsce i wurzucenie firmowego filcu na podlodze. Nastepnie wez

> dobry szpikulec i nakluwaj wszedzie gdzie sie da, wszedzietam

> gdzie moze byc rdza. Zacznij dlubac rozdrapywac az do zdrowej

> blachy! Wal szpikulcem wszedzie po calej podlodze az

> zlokalizujesz wszystkie dziury. Szczegolnie sprawdz jak sie ma

> sprawa z podloga przy nogach siedzacych z przodu, w miejscu

> laczenia sie dwoch blach - podlogi z ta blacha do ktorej

> przykrecane sa wahacze. Dlubaj ile wlezie i ile pary w lapach

> Zobacz tez miejsca na lazeniu podlogi z progami WEWnetrznymi.

> Tam tez lubi korodowac. Z takim podziurawiony autem pojedz do

> jakiegos warsztau taniego o ktorym masz juz jakies opinie i

> spytaj o wymiane progow. Ja zaplacilem 300 zl robocizny + 90 za

> progi. Samemu ciezko je wymienic i przy okazji mowisz ze zeby ze

> starych progow wycial max dlugie paski blachy szerokosci kilku

> centow i przyspawal je do podlogi na laczeniu progow

> wewnetrznych z podloga. Tak jak opisalem wyzej potraktowalem

> swoja podloge.

> Teraz podstawowa sprawa, jesli masz kawalek miejsca gdzie mozesz

> robic autko i checi odremontowania go to bierz kase i szukaj

> spawarki. Sam sie nauczylem spawac blache przy unolocie Nie

> jest to trudne a spawa a masz pewnosc ze robota zrobiona bedzie

> dobrze!

> Na poczatek podziuraw podloge ile wlezie i porob fotki i umiesc je

> tutaj:)

tak j.w zrób z podłogi w Unie sito i odcedź makaron hahaha.gif

po co tak, wymiana całej podłogi + progi 500 zł powinno starczyć wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.