Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

peugeot 406

Featured Replies

Napisano

witam. zaczynam się przymierzać do tego auta, co prawda będę kupował za około rok ale im wcześniej zacznę 'wywiad' tym lepiej chyba zlosnik.gif młodszy brat zrobi prawko więc dostanie felicie a ja upatrzyłem sobie 406 i mam kilka kwestii. Felicia z racji swych 68 koni demonem jak wiadomo nie jest, chciałbym coś sporo szybszego, ale wyścigówka to być nie musi. starszy brat ma corsę z 2004 w dieslu 1.7, austko wydaje mi się zrywne dość. Zastanawia mnie więc 406 z dieslem 2l 110km. na sam samochód będę mógł przeznaczyć do 20 000zł(naprawdę górna granica) jakie roczniki mogę trafić w tej cenie, jak sprawują się silniki( głównie ten w/w diesel ale inne zwłaszcza diesle też mogą byc, ewentualnie 1.8 benzyna). jak ma się to autko do polskich dróg, czy nie sprawia dużo kłopotów z elektroniką itp?? z góry dziękuję za odp pozdrawiam.

Napisano

witam

ja pomykam takim wlasnie autkiem (2.0 HDI, 110 PS) w sedanie i bardzo sobie chwale. nie jest to wyscigowka (masa) ale ladnie sie buja. jak do tej pory nie mialem z nim zadnych problemow, za to sama przyjemnosc z jazdy. a i przy dstrybutorze nie trzeba plakac (5,5l - fakt ze wiekszosc w trasie)

za 20k kupisz rocznik 99-00, a moze 01 uda sie kupic. moj bedzie wkrotce na sprzedaz (chce cos mlodszego), ale nie zamierzam czekac calego roku wink.gif

Napisano

Witam, tak się składa że jeździłem i Felicją i mam właśnie takiego P406 2,0HDI 110km z 2000r. Po drodze jeździłem Passatem B4 1,9TDI. 20,000zł za rok z pewnością starczy ci na P406 z tym motorem i oczywiście po lifcie z niezłym wyposażeniem. Obiegowa opinia twierdzi, że jest to najbardziej udany model Peugeota, nie wiem czy najbardziej ale na pewno udany. Jeżdżę nim juz ponad rok i nic się z tym samochodem nie dzieje, zaczeło mi stukać w tylnym zawieszeniu, normalka na polskich drogach. Samochód ci jak najbardziej polecam, francuzi są jednak mistrzami zawieszeń, samochód nieprzeciętnie wygodny i komfortowy, a do tego awaryjność francuzów i drogie części to mit, np za tuleje tylnego wahacza zapłaciłem 40zł. Musisz siejednak zastanowićna silnikiem, bo 90km a 110km to nie tylko róznica w mocy silnika, ten silniejszy juz posiada dwumasowe koło zamachowe i IC, a ten 90km tradycyjne i jest bez IC. Oczywiście każde kucyki do tak duzego samochodu się przydają, a silnik faktycznie daje frajdę z jazdy. Póki co z elektroniką żadnych problemów, ale silnik wymaga dobrej jakości paliwa, w końcu to CR. Proponuje ci się przejechać tym samochodem np. w jakimś komisie samochodowym. Nie porównuj 406 z Corsą czy Felką, dzielą je gdzieś 2 klasy. Sumując moją wypowiedź powiem, że gdybym mógł cofnąć czas to znowu kupiłbym 406 zamiast np. 4 lata starszego Passata B5 z kiepskim wyposażeniem i aluminiowym zawieszeniem z przodu.

Napisano
  • Autor

zapomniałem napisać, że tylko sedan wchodzi w grę zlosnik.gif a jak jest z wyciszenie,? wiem, że najlepiej samemu się przejechać ale na razie nie mam jak więc spytam kolegów. do jakiej prędkości nie trzeba podgłaśniać radia? i jakie koszty części i awaryjność jaka?

Napisano

> zapomniałem napisać, że tylko sedan wchodzi w grę a jak jest z

> wyciszenie,? wiem, że najlepiej samemu się przejechać ale na

> razie nie mam jak więc spytam kolegów. do jakiej prędkości nie

> trzeba podgłaśniać radia? i jakie koszty części i awaryjność

> jaka?

To CR więc prędzej wiatr ci zacznie przeszkadzać niż silnik, o awaryjności jeszcze nie wiele wiem bo jakoś narazie odpukać nie wystepuje. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

właśnie tych mitów o francuzach się bałem. a co to cr? napisałem, że felicie mam żeby było wiadomo, że przywykłem do hmmm do dużo mniejszej ilości bajerów i komfortu niż oferuje 406 więc powinienem byc zadowolony zlosnik.gif 110 koni raczej 90 przy wielkości i masie jakoś mi nie pasuje, wiem, że przyrównując do felki to itak dużo ale już sie namęczyłem przy niejednej długiej trasie a autko dużo w trasy bedzie jeździć więc te pare kucy zawsze sie przyda. a jak tam turbinka się sprawuje i na czym polegają te oznaczenia silnika?

Napisano

> właśnie tych mitów o francuzach się bałem. a co to cr? napisałem, że

> felicie mam żeby było wiadomo, że przywykłem do hmmm do dużo

> mniejszej ilości bajerów i komfortu niż oferuje 406 więc

> powinienem byc zadowolony 110 koni raczej 90 przy wielkości i

> masie jakoś mi nie pasuje, wiem, że przyrównując do felki to

> itak dużo ale już sie namęczyłem przy niejednej długiej trasie a

> autko dużo w trasy bedzie jeździć więc te pare kucy zawsze sie

> przyda. a jak tam turbinka się sprawuje i na czym polegają te

> oznaczenia silnika?

CR - Common Rail, turbo musisz sprawdzić czy nie zajechane, jak w każdym samochodzie, nie każdy umie z turbinki korzystać

Napisano

wyciszenie to sprawa bardzo subiektywna; jak sie przesiadlem z matiza (bardzo sobie chwalilem) to kolosalna zmiana.

Napisano

Cześć. Ja mam swoją 406-stkę już od trzech lat silnik 1.8 16V + lpg. Jak masz konkretne pytania to pytaj spróbuję odpowiedzieć. Auto moje z 1998 roku. Ja polecam ten silnik. Choć lepiej kupić 2.0 l. Podobne spalanie. Jak będę zmieniać auto kupię 406 lub 407 z 2.0 l. 30.GIF A zamierzam nim jeździc jesze z 2 lat. Naprawdę dobre auta. zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

i też bez problemow? ja raczej chciałbym diesla niż benzynkę bo z instalacją lpg bym nie kupił, bo nie wiem jaka jakość a samemu zakładać to spore koszty. ale napaliłem się na autko, poczekam aż brat prawko zrobi i kupię sobie jakiegoś fajnego zlosnik.gif a na samej benzynie przy dość żwawej jeździe ile by bajurki poszło? w cyklu mieszanym wink.gif

Napisano

Ja dizla odrzuciłem i napewno nie kupię. Ponieważ w 406 padają w HDI koła dwumasowe, tłumik drgań, przepływomierze i FAP a z czasem turbina. Tak więc benzynowy silink jest niezawodny a 1.8 l pali w trasie 8 litrów benzyny 2.0 podobnie. palacz.gif

Napisano

ja mam 2.0 benzyna turbo i jestem bardzo zadowolony smile.gif cisza komfort smile.gif poprostu płynie smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja mam 2.0 benzyna turbo i jestem bardzo zadowolony cisza komfort

> poprostu płynie

ten francuski komfort zlosnik.gif ale ten diesel mnie kusi spalaniem, zresztą ON też jest ciut tańszy od benzynki. jedni mowia ze diesel tez niezawodny, drudzy ze cos go tam jednak meczy?

Napisano

> ten francuski komfort ale ten diesel mnie kusi spalaniem, zresztą ON

> też jest ciut tańszy od benzynki. jedni mowia ze diesel tez

> niezawodny, drudzy ze cos go tam jednak meczy?

ma swoje wady i zalety ogolnie 2.0 HDI to dosc niezawodna jednostka i 90 KM i 110 KM... ujezdzam ten silnik juz w drugim aucie i nigdy nie sprawil klopotow... niestety jest tu na na francowatych kolega, ktoremu w takim silniku polecialo kolo pasowe i zrobilo kuku w silniku... niestety niewymienione w terminie wlasnie potrafi tak zrobic...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

nie no o autko bym dbał, 15 czy 20 kpln to dla mnie raczej duży wydatek, więc trzeba będzie zakup szanować. a jak jest z ASO peugeota? można korzystać z nich czy raczej omijać szerokim łukiem? chodzi mi o ceny i fachowość wykonywanych napraw.

pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> łukiem? chodzi mi o ceny i fachowość wykonywanych napraw.

> pozdrawiam

polecam to forum -> Peugeot Klub w ASO jak kazdej marki zostawisz majatek smile.gif serwisowanie regularne u fachowca nie u kowala bedzie tansze smile.gif i jak zwykle moze sie okazac, ze zdecydowanie mniej stresujace dla Ciebie i dla samochodu niz w ASO... mnie akurat ASO nie zawiodlo i auta mialy i odpukac maja sie dobrze...

pozdr.

M.

Napisano

> a jak jest z ASO

> peugeota? można korzystać z nich czy raczej omijać szerokim

> łukiem?

Omijac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Omijac

tak właśnie myślałem zlosnik.gif mam w sumie w miarę zaufanego mechaniora( robił mi kilka rzeczy w feli) ale nie wiem czy jest na tyle kompetętny żeby z 406 sobie poradzić bo to w porównaniu do feli dużo wyższa szkoła jazdy zlosnik.gif

Napisano

Czasem lepiej jechać do ASO, nie wszystko gdzie indziej umieją naprawić lub wymienić. Jak można to samemu się reperuje. Pozdro. zlosnik.gif

Napisano

A ja serwisuje w ASO tyle że Fiata,mają pełne oprogramowania również do innych marek, nigdy nie miałem pwodów do narzekania a jednak ceny są porównywalne z kowalami. Na każdą naprawę faktura i rok gwarancji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.