Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż kokpitu

Featured Replies

Napisano

Na początku chciałem się przywitac wink.gif

Mam małą prośbę, czy mogłby ktoś napisać dokładnie co i jak zrobić żeby zdemontować kokpit? Chodzi mi dokładnie o tą część gdzie jest sterownie nawiewem itp. Czytałem posty o malowaniu tych czesci, wymianie podswietlenia ale nikt tam dokładnie nie napisał jak to zdemontować, a nie chciałbym tego połamac albo porysować...

EDIT:

Zapomniałem napisać że chodzi mi o palio grinser006.gif

Napisano

> Na początku chciałem się przywitac

witaj 20.GIF

pamiętaj o wypełnieniu profilu

> Mam małą prośbę, czy mogłby ktoś napisać dokładnie co i jak zrobić

> żeby zdemontować kokpit? Chodzi mi dokładnie o tą część gdzie

> jest sterownie nawiewem itp. Czytałem posty o malowaniu tych

> czesci, wymianie podswietlenia ale nikt tam dokładnie nie

> napisał jak to zdemontować, a nie chciałbym tego połamac albo

> porysować...

> EDIT:

> Zapomniałem napisać że chodzi mi o palio

poszukaj na stronie klubowej strona

Napisano
  • Autor

Dzięki. No wlaśnie mam na kompie zdjęcia z zaznaczonymi miejscami zatrzasków i sróbek ale zapomniałem na jakiej stronie był do tego opis zlosnik.gif Wezne sie za to jeszcze raz, może bardziej brutalne traktowanie pomoże wink.gif

A i jeszcze jedno pytanie jak wyciągnąć pokrętła nawiewów? Szarpnąć? Czy jest jakiś sposób confused.gif

Napisano

> Dzięki. No wlaśnie mam na kompie zdjęcia z zaznaczonymi miejscami

> zatrzasków i sróbek ale zapomniałem na jakiej stronie był do

> tego opis Wezne sie za to jeszcze raz, może bardziej brutalne

> traktowanie pomoże

> A i jeszcze jedno pytanie jak wyciągnąć pokrętła nawiewów? Szarpnąć?

> Czy jest jakiś sposób

ci co to robili piszą: szrpnąć mocno ale delikatnie, czyli z umierem.

sam też mam w planach taką inwazję w kokpit, czekam na opinie o robocie ok.gif

Napisano
  • Autor

W sobotę sie za to wezmę cfaniak.gif. Jak dobrze pojdzie to zrobie parę fotek.

Napisano

> Mam małą prośbę, czy mogłby ktoś napisać dokładnie co i jak zrobić

> żeby zdemontować kokpit? Chodzi mi dokładnie o tą część gdzie

> jest sterownie nawiewem itp.

Jeśli to pomoże to umieszczę tu swoją instrukcję dotyczącą rozbiórki kokpitu w Sienie, może trafi do manuali smile.gif

Niedawno montowałem w swojej Sience zegar. A ponieważ demontaż kokpitu nie jest taki prosty postanowiłem, że jeśli już przetarłem szlak, to wykonam parę fotek dla szanownych kolegów, coby nie narobili sobie szkód w swoich brykach.

Zacznę od części górnej kokpitu.

Pierwszą rzeczą jest wyjęcie małego owalnego elementu z plastiku z regulatorem wysokości reflektorów. Element ten ma zaczepy z czterech stron, najtrudniej wyjąć go z lewej strony, jest tam duży zaczep z blaszką, pozostałe zaczepy są małe i delikatne. Należy wsadzić w szczelinę mały płaski śrubokręt i podważyć brzeg na tak zwany want. Po wyjęciu należy wyciągnąć wtyczkę z kablami z regulatora naciskając na zaczep zabezpieczający.

275204331-Foto1.jpg

Po wyjęciu regulatora w lewym dolnym rogu pojawia się jedyny wkręt mocujący osłonę licznika. Trzeba go wykręcić śrubokrętem krzyżakowym. A teraz najtrudniejsza część. Maskownica licznika trzyma się na 8 zaczepach z blaszką.

275204331-Foto2.jpg

275204331-Foto3.jpg

Trzeba całą ramkę wyrywać po kolei z każdego zaczepu, czasem dość mocno podważając śrubokrętami. I tu można narobić sobie najwięcej szkód. Po pierwsze najlepiej robić to, kiedy jest ciepło i plastik jest elastyczny, po drugie proponuję zabezpieczyć przed porysowaniem plastiki pod ramką, łącznie z osłoną kolumny kierownicy. Bardzo łatwo je porysować wyrywając maskownicę licznika, co właśnie sobie uczyniłem. Teraz można odkręcić licznik. Mocują go jedynie dwa małe wkręty, z prawej i lewej strony. Jeszcze tylko linka prędkościomierza i wtyczki elektryczne z zaczepami. U mnie linka od licznika wkładana jest na lekki wcisk, więc wystarczy pociągnąć licznik do siebie i wyskakuje sama. Do wymiany żaróweczek nie potrzeba nawet wyciągać wtyczek, długość kabli pozwala włożyć rękę i wyjąć oprawkę żaróweczki uprzednio lekko przekręcając (chyba w lewo).

Teraz dalej, aby wyjąć maskownicę zegara i radia należy rozebrać cały kokpit środkowy, zaczynając od maskownicy pokręteł nawiewu.

275204331-Foto4.jpg

Nie należy ciągnąć za pokrętła. Trzeba włożyć w szczelinę, najlepiej z prawej strony od góry, płaski śrubokręt i podważyć. Wyskakuje z zaczepów dość łatwo. Zaczepy są cztery. Dwa umieszczone w górnych rogach i dwa na dole na granicy pokręteł i suwaków. Mamy teraz dostęp do czterech żaróweczek podświetlających pokrętła i suwaki oraz do dwóch wkrętów mocujących panel nawiewu i przycisków.

275204331-Foto5.jpg

Po odkręceniu wkrętów należy podnieść lekko panel nawiewów od spodu i górną część panelu pociągnąć do siebie wyrywając trzy zaczepy mocujące ten panel od góry.

275204331-Foto6.jpg

Po wyjęciu panelu nawiewu pokażą się dwa wkręty mocujące maskownicę radia i zegara.

Trzeba je wykręcić oraz jeden wkręt z lewej strony maskownicy, dostępny po zdjęciu maskownicy licznika. Maskownica radia ma jeszcze dodatkowe zaczepy. Duży z blaszką z prawej strony, mały od góry w prawym rogu.

275204331-Foto7.jpg

i to by było na tyle, jeśli chodzi o kokpit,

życzę powodzenia.

Robert K.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki, dokładnie o takie coś mi chodziło 20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF .

Napisano

claps.gif

powstawiaj zdjęcia do tekstu, wtedy manual będzie kompletny

Napisano
  • Autor

Właśnie skończylem wymiane żarowek wg. tego opisu. Nie było tak źle, wszystkie plastiki całe biglaugh.gif.

Zastanawiałem się nad niebieskim podswietleniem zegarów. Na allegro znalazłem zwykłe żarowki pomalowane na niebiesko i jakieś niby LEDy na wcisk tak jak zwykłe żarowki tylko 2x droższe zlosnik.gif. Widział ktoś jak to świeci? Które lepsze?

Napisano

> Właśnie skończylem wymiane żarowek wg. tego opisu. Nie było tak źle,

> wszystkie plastiki całe .

> Zastanawiałem się nad niebieskim podswietleniem zegarów. Na allegro

> znalazłem zwykłe żarowki pomalowane na niebiesko i jakieś niby

> LEDy na wcisk tak jak zwykłe żarowki tylko 2x droższe . Widział

> ktoś jak to świeci? Które lepsze?

Yaboll u siebie w punciaku zapodał niebieskie diodki. Jak zobaczy temat to może cos skrobnie. wyglądało to rewelacyjnie ok.gif

niewykluczone że kiedyś było na IKP, poszukaj. ze zdjęciami było na PSA autocentrum.pl.

Napisano
  • Autor

A i jeszcze jedno, w sumie najważniejsza sprawa... Ile żarowek podświetla zegary? Może dzisiaj pojade kupić cfaniaczek.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.