Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja sqterka a skarbówka

Featured Replies

Napisano

Jestem na etapie rejestracji sqterka. W związku z tym mam zapytanko czy mam płacić siakiś podatek w skarbówce w związku z nabyciem itp.? Słyszałem, że opłatę w postaci pewnego procentu wartości z umowy sprzedaży należy uiścic przed udaniem sie do Wydziału Komunikacji.

Napisano

Przy autku w skarbówce płaci się 2% podatku , przy kwocie ponad 1000zł a jak przy sqterku to może ktos obeznany dopisze ?? zlosnik.gif

Napisano

ja sprowadzałem sqta z Włoch i U. Skarbowym płaciłem tylko VAT-24 zwolnienie z podatku od środków transportu z UE, a dokładnie :

"Cło na motocykle (w tym motorowery i skutery) wynosi 0% (jeśli pojazd pochodzi z krajów Unii Europejskiej i tamże został wyprodukowany oraz dołączono do rachunku oświadczenie sprzedawcy potwierdzające ten stan rzeczy) lub 9% (dotyczy pojazdów z USA i Japonii). Akcyza w tym przypadku nie występuje, zaś VAT wynosi 22%"

podatku od wzbogacenia- czy jak się to tam nazywa - nie płaciłem

Jeżeli kupiony w Polsce - to nie wiem, ale może po sąsiedzku znajdziesz coś na tym forum

ścigacz.pl

motory i sqty są traktowane podobnie, chociaż słyszałem, że jeżeli wartość sqta nie przekracza jakiejś wartości kupujący jest zwolniony z opłaty podatku - nie wiem czy to prawda - nie testowałem na sobie

myślę że w US najlepiej będą wiedzieć

powodzenia

Napisano

OK, znalazłem - nie wiem czy to są aktualne przepisy - nowszych nie znalazłem

Zakup nowego pojazdu od importera/dealera:

1. Podstawą udokumentowania legalności posiadanego pojazdu jest zazwyczaj faktura VAT. Nie wystarczy legitymowanie się tu ważną gwarancją producenta, nawet jeśli w karcie gwarancyjnej właściciel jest wymieniony z imienia i nazwiska.

2. Aby uniknąć problemów z rejestracją należy domagać się od sprzedawcy również wyciągu ze świadectwa homologacji (szczególnie przy skuterach o pojemności 50 ccm)

3. Nowe skutery są zwolnione z obowiązku wykonania pierwszego przeglądu technicznego

4. Zakup nowego pojazdu od importera/dealera nie podlega również opodatkowaniu od czynności cywilno-prawnych (bo i tak w cenie zakupu jest podatek – podatek VAT).

5. Z kompletem wymienionych dokumentów oraz wnioskiem o rejestrację pojazdu (WNIOSEK) udajemy się do Wydziału Komunikacji właściwego dla miejsca zamieszkania nabywcy pojazdu.

Warto dodać, że musi to być stałe miejsce zamieszkania, a nie pobyt czasowy.

6. Niektóre Wydziały Komunikacji domagają się, aby w chwili rejestracji przedstawić już dowód zawarcia umowy ubezpieczenia posiadacza pojazdu mechanicznego – OC.

W każdym jednak wypadku ubezpieczyciela musimy odwiedzić jeszcze tego samego dnia.

7. Pomimo braku jasnej podstawy prawnej Wydziały Komunikacji za pierwszym razem dokonują rejestracji pojazdu na okres próbny. Zazwyczaj po 14 dniach kolejny raz będziemy musieli udać się do Wydziału Komunikacji po odbiór stałego dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu w przypadku motocykli.

Zakup pojazdu używanego:

Obowiązki sprzedającego:

- wydanie kompletu kluczyków

- wydanie dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu (jeśli pojazd taką posiada)

- wydanie dowodu zawarcia umowy ubezpieczenia OC

- zgłoszenie w WK faktu sprzedaży pojazdu.

- zgłoszenie u ubezpieczyciela faktu sprzedaży pojazdu

1. Umowa kupna-sprzedaży pojazdu musi być zawarta na piśmie. Warto posłużyć się gotowym wzorem umowy, uzupełniając go jedynie o potrzebne dane.

2. Udając się do sprzedawcy celem spisana umowy należy wziąć ze sobą również deklarację podatkową PCC-1. W celu wypełnienia deklaracji należy uzyskać od sprzedawcy takie dane jak: imię, nazwisko, adres zameldowania, data urodzenia, imiona rodziców, NIP. Deklaracja musi być również podpisana przez sprzedającego. Ze względu na surowe kary odradzamy składanie podpisu za sprzedającego.

3. Po dokonaniu zakupu w pierwszej kolejności rozliczamy się z urzędem skarbowym. Od zakupionego pojazdu od osoby fizycznej kupujący (o ile tak postanowiono w umowie) jest zobowiązany zapłacić podatek od czynności cywilnoprawnych w wysokości 2% ceny zakupu. Jedynie najtańsze skutery (w cenie poniżej 1.000 zł) są zwolnione z obowiązku podatkowego.

Aby uniknąć pomyłek z wypełnioną deklaracją udajemy się do Urzędu Skarbowego i upoważnionego pracownika prosimy o sprawdzenie naszej deklaracji. Jeśli wszystko się zgadza wpłacamy należny podatek w kasie Urzędu lub na wskazany rachunek bankowy (w przypadku przelewu na rachunek w tytule przelewu należy wskazać rodzaj podatku – PCC1 oraz podać swój NIP).

UWAGA: obowiązek podatkowy musimy uregulować w terminie 14 dni od dnia zakupu pojazdu. Przekroczenie tej daty powoduje nie tylko naliczenie odsetek, ale również ryzyko odpowiedzialności karno-skarbowej z art. 56 kodeksu karno-skarbowego.

4. Raz zarejestrowany motorower w granicach kraju nie musi przechodzić ponownych badań technicznych.

5. Na przerejestrowaniu pojazdu mamy 30 dni. Udając się do Wydziału Komunikacji musimy posiadać: umowę kupna-sprzedaży, dowód rejestracyjny pojazdu (i kartę pojazdu jeśli pojazd taką posiada), wniosek o rejestrację pojazdu.

Przekroczenie 30-dniowego okresu na przerejestrowanie pojazdu nie powoduje żadnych sankcji karnych w WK. Należy się jednak liczyć z tym, że w razie kontroli drogowej Policja ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny jeśli zaniedbaliśmy obowiązek przerejestrowania pojazdu w powyższym terminie.

6. W przypadku rejestracji używanych pojazdów standardem jest, że WK zarejestruje nasz nowy pojazd najpierw na okres czasowy. W okresie tym WK będzie sprawdzać historię naszego pojazdu i weryfikować czy nie jest to pojazd kradziony. W wielu wypadkach WK uzależnia pozytywną weryfikację od zgłoszenia w tym czasie przez sprzedającego faktu sprzedaży pojazdu.

7. Po załatwieniu procedur rejestracyjnych udajemy się do przedstawiciela firmy ubezpieczeniowej, w której poprzedni właściciel zawarł umowę OC i deklarujemy albo chęć rezygnacji z ubezpieczenia w tej firmie lub chęć przeniesienia/cesji umowy na nowego właściciela pojazdu. W wielu wypadkach te drugie rozwiązanie jest lepsze ze względu na brak konieczności opłacania nowej umowy OC (po zmianach przepisów ubezpieczeniowych sprzedawca nie ma już możliwości odzyskania części składki za niewykorzystany okres).

Napisano

Ja po zakupie swojego skutersona byłem w US i zapłaciłem 2% podatku.

Sprzęt był już wczesniej zarejestrowany w PL.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Spoko. Podatek opłacony, całe 24 złote hehe. Troche po terminie ale uszło płazem. Dzięki za wszelkie info

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.