Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawieszenie

Featured Replies

Napisano

szukajka nie działa, więc zapytuję:

jakie amortyzatory zastosować, aby zawieszenie było bardziej komfortowe? można prócz amorków zrobić w tym kierunku coś jeszcze? ile by to mniej więcej kosztowało?

wiem, że większość z Was obniża i utwardza... mnie chodzi o komforcik smirk.gif

wiadomo, w miarę możliwości

pozdrawiam

i jeszcze jedno: gdzie i za ile można kupić sportowy filtr powietrza do uniacza z silniczkiem 899? 270751858-jezyk.gif

Napisano

Komforcik,hmm bedziesz miał problem.Może wrzuc sprężyny srednio utwardzone,z tym że one tez obniżają o jakies 4 cm.Na allegro ostatnio takie widziałem.A z filtrem to juz bedziesz miał problem na maxa bo ja szukam do mojego 1.0 i ni ma frown.gif

Napisano

Komfort i Fiat Uno? Toż to dwie zupełnie różne rzeczy nie dające się pogodzić! Uno jest zbyt lekki, wąski i krótki aby mógł być komfortowy. Tutaj o komforcie nie może być mowy.

Trzeba się z tym pogodzić i żyć dalej. Swoją drogą... ja wolę twardsze zawieszenie kiedy można poczuć, że auto trzyma się nawierzchni... jakakolwiek by ona nie była 270751858-jezyk.gif

Co do sportowych filtrów...Jedynym rozwiązaniem wydaje się być zmiana układu dolotowego na bardziej "ludzki". Przeszczep z innego modelu albo konstruowanie na nowo...

Co do 899... myślę, że mimo wszystko udałoby się odnaleźć jakieś filtry dedykowane chociażby dla CC 900 lub SC 900.

Napisano

> szukajka nie działa, więc zapytuję:

> jakie amortyzatory zastosować, aby zawieszenie było bardziej

> komfortowe? można prócz amorków zrobić w tym kierunku coś

> jeszcze? ile by to mniej więcej kosztowało?

> wiem, że większość z Was obniża i utwardza... mnie chodzi o komforcik

> wiadomo, w miarę możliwości

Nic dużo nie wskórasz, ale można zamontować stabilizator, do tego rozpórka amorów z przodu, auto zacznie jeździć bardziej przewidywanie na zakrętach. Do tego szersze oponki niż 135/135 mniej będzie bić na dziurach, byle nie profil rzędu 50. Amory olejowo gazowe, i coś z tymi zwojami drutu z przodu by zrobić bo nazwanie tego sprężyną nie jest właściwe. Ale co to nie wiem, nie siedzę w tym temacie.

Napisano

> Może wrzuc sprężyny srednio

> utwardzone,z tym że one tez obniżają o jakies 4 cm.Na allegro

> ostatnio takie widziałem.

srednio utwardzone? te czerwone ktore sa caly czas na alledrogo? o te Ci chodzi? Czy do standardowych amorow mozna zalozyc takie sprężyny?

Napisano
  • Autor

mnie naprawdę nie zależy na "trzymaniu w zakrętach" (jeżdżę po emerycku - byle mniej palił - wyżywam się na autach firmowych wink.gif ), choć słyszałem, że stabilizator poprawia troszkę resorowanie przedniej osi (ciężko go znaleźć na szrotach, na alledrogo też).

a jaki efekt da rozpórka amorów z przodu?

co do amorków, też już jestem skołowany... spineyes.gif

tu prawicie, że olejowo-gazowe... wcześniej słyszałem, że olejowe są bardziej komfortowe (nie nadają się do 'sportowej' jazdy).

i jakie jest Wasze zdanie odnośnie filtrów sportowych: opłaca się je montować? będą kapkę lepsze osiągi - niższe zużycie paliwa? czy nie warte to zachodu?

SŁAWA!!!

Napisano

> szukajka nie działa, więc zapytuję:

> jakie amortyzatory zastosować, aby zawieszenie było bardziej

> komfortowe? można prócz amorków zrobić w tym kierunku coś

> jeszcze? ile by to mniej więcej kosztowało?

> wiem, że większość z Was obniża i utwardza... mnie chodzi o komforcik

Najbardziej komfortowe (w tym sensie o którym piszesz) to seryjne jest. Każda zmiana coś poprawi kosztem pogorszenia czegoś innego. Złoty środek chyba w końcu Glaca osiągnął, przyjdzie to napisze biglaugh.gif

> i jeszcze jedno: gdzie i za ile można kupić sportowy filtr powietrza

> do uniacza z silniczkiem 899?

W sklepie z filtrami i za dużo. Do czego Ci konkretnie potrzebny? Taniej przecież wyjdzie często wymieniać standardowy biglaugh.gif Taki sportowy wkład też nie jest przecież na zawsze.

Napisano

A co kolega na do profilu 50?

A jeżeli opona będzie miała 215/50 to co się zmieni? Poza szerokością?

Ktoś chyba pomylił pojęcie profilu opony!

Napisano

> A co kolega na do profilu 50?

> A jeżeli opona będzie miała 215/50 to co się zmieni? Poza

> szerokością?

> Ktoś chyba pomylił pojęcie profilu opony!

Jeśli będzie miała szerokość 215 i profil 50 to wysokość wyjdzie prawie taka jak dla 135/80 to wiem, ale opony o profilu 50 nie założysz do uniaka (bez modyfikacji nadwozia). Max to chyba 175 wchodzi albo 165 ocierając minimalnie. A przy takiej oponie 50 profil albo przyszelejmy 35 to będzie się zachowywał na polskich drogach jak wóz drabiniasty.

A co to jest profil to wiem.

Napisano

> A co kolega na do profilu 50?

> A jeżeli opona będzie miała 215/50 to co się zmieni? Poza

> szerokością?

Wysokość. To 50 to stosunek procentowy wysokości do szerokości.

135/50 ma 67,5 mm wysokości a 215/50 - 107,5 mm. Mnożąc razy 2 ta druga opona ma średnicę o 8 cm większą.

Napisano

> Wysokość. To 50 to stosunek procentowy wysokości do szerokości.

> 135/50 ma 67,5 mm wysokości a 215/50 - 107,5 mm. Mnożąc razy 2 ta

> druga opona ma średnicę o 8 cm większą.

Mi nie chodzi o średnicę czy obwód koła, o to robi przekłamania na liczniku. Ale wysokość opony wpływa na amortyzację. Jak będzie miała te 5 czy 6 cm to gdzie ona się ugnie na dziurze? Już nie wsppomnę jak trzeba na felgi uważać. Jeździłem astrą na oponach 205/35 a później na normalnych (rozmiarowo) zimówkach. Różnica kosmiczna.

Napisano

> Mi nie chodzi o średnicę czy obwód koła, o to robi przekłamania na

> liczniku. Ale wysokość opony wpływa na amortyzację. Jak będzie

> miała te 5 czy 6 cm to gdzie ona się ugnie na dziurze? Już nie

> wsppomnę jak trzeba na felgi uważać. Jeździłem astrą na oponach

> 205/35 a później na normalnych (rozmiarowo) zimówkach. Różnica

> kosmiczna.

Ja mam założone 165/50 i faktycznie jest twardziej, ale przy seryjnym zawieszeniu Uniaka znośnie... Pozatym opona jest tak gruba na ściance bocznej (rant ochronny na felgę, który troche chroni przed dobiciem i zarysowaniem bocznym felgi), że dobicie do felgi jest bardzo ciężkie na "zwykłych" dziurach i prawidłowym ciśnieniu...

Zresztą kto był w Krakowie to mógł się przyjrzeć biglaugh.gif

Napisano

> Wysokość. To 50 to stosunek procentowy wysokości do szerokości.

> 135/50 ma 67,5 mm wysokości a 215/50 - 107,5 mm. Mnożąc razy 2 ta

> druga opona ma średnicę o 8 cm większą.

Chodziło mi o to, że między seryjnym 135/80 lub 155/70, a odpowiednią szerokością z profilem 50 nie ma różnicy...

Napisano
  • Autor

panowie, przypomnę pytanie... niewiem.gif

Quote:

mnie naprawdę nie zależy na "trzymaniu w zakrętach" (jeżdżę po emerycku - byle mniej palił - wyżywam się na autach firmowych ), choć słyszałem, że stabilizator poprawia troszkę resorowanie przedniej osi (ciężko go znaleźć na szrotach, na alledrogo też).

a jaki efekt da rozpórka amorów z przodu?

co do amorków, też już jestem skołowany...

tu prawicie, że olejowo-gazowe... wcześniej słyszałem, że olejowe są bardziej komfortowe (nie nadają się do 'sportowej' jazdy).

a opony im grubsze, tym lepsze (na naszych dziurach...)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.