Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik poziomu paliwa - pływak?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Poszukuje informacji na temat sposobu pomiaru poziomu paliwa w naszych Bravolotach, a konkretnie chodzi mi o wersje silnikową 1.6. Książkę mam, manuale angielskie i jeden czeski (zabawny język zlosnik2.gif) też. Problem w tym, że tam jest to opisane po macoszemu, a właściwie wcale. Bardzo mnie to nie dziwi, ale akurat tej informacji potrzebuje do pracy.

Znalazłem informację, że czujnik poziomu paliwa jest zamontowany wewnątrz pompy paliwa, nawet jest rysunek. Na rysunku taki czujnik przypomina jakiś walec i tyle mogę o nim powiedzieć. :/ Wiem, że czujnik działa na zasadzie zmiennej rezystancji, tylko jak to dokładnie działa? Jest tam jakiś pływak, czy mierzy się to w inny sposób np. sprawdza się ciśnienie w tej rurce?

Rozbierał to ktoś? Pewnie tak. Nie bardzo mi się śpieszy do grzebania w paliwie, szczególnie, że ponoć wymaga to jakiegoś "specjalistycznego" klucza, by odkręcić pompę.

W czeskiej instrukcji coś pisze o pływaku, ale ja za bardzo czeskiego nie panimaju i moge coś pokręcić. :/

"Plovák v palivové nádri odesílá signál v dobì, kdy je klíè v poloze ON (+15)."

Rezystancję czujnika w kilku położeniach wskaźnika już udało mi się znaleźć.

Jeszcze jedno. Jest w pływaku jakiś układ zabezpieczający przed nagłymi zmianami poziomu paliwa (przelewaniem się)? Jak to działa?

Za wszelkie info z góry dziękuję i pozdrawiam!

Napisano

Po lifcie jest pływak na takim drucie. Więcej paliwa - drut układa się pod innym kątem do pionu (dokładnie tak jak w kibelku), inne wychylenie druta jest rejestrowane pewnie na jakimś rezystorze.

Napisano

A sprawdziłeś czy to na pewno pływak ? Zwarłeś kable idące do licznika ?

Napisano
  • Autor

> Po lifcie jest pływak na takim drucie. Więcej paliwa - drut układa

> się pod innym kątem do pionu (dokładnie tak jak w kibelku), inne

> wychylenie druta jest rejestrowane pewnie na jakimś rezystorze.

Jeśli po lifcie tak jest to i przed powinno tak być. Nic nie napisali że coś grzebali w tym. Ten pływak jest wewnątrz tego czujnika, czy tam jest tylko ten potencjometr? Na rysunku czujnik jest oznaczony 1.

c41d451ac61aaede.jpg

Czy to wygląda jak ta pompka od Fiata SC?

365547.JPG

W sieci właśnie coś takiego widziałem (sam pływak) ale dla JTD i to po liftingu.

Napisano
  • Autor

> A sprawdziłeś czy to na pewno pływak ? Zwarłeś kable idące do

> licznika ?

Nie bardzo rozumie. W bravolocie jest jakiś czujnik (pewnie właśnie ten pływak) który zmienia rezystancję od 0 (FULL) do 300om (EMPTY). We wskaźniku jest zwykły omomierz analogowy reagujący od razu na zmianę położenia pływaka. Jedyna elektronika jaka tam siedzi to kontrolka rezerwy. Zapala się po około 30 sekundach jak czujnik będzie miał powyżej 255om. To wszystko. Wskaźnikiem się bawiłem, jak kogoś to interesuje mogę strzelić ze dwie trzy fotki.

Napisano

> Jeśli po lifcie tak jest to i przed powinno tak być. Nic nie napisali

> że coś grzebali w tym.

kwiecień 1998 - zmieniony system zasilania paliwa na returnless.

> Czy to wygląda jak ta pompka od Fiata SC?

> W sieci właśnie coś takiego widziałem (sam pływak) ale dla JTD i to po liftingu.

Wygląda to (pływak - poliftowy) dokładnie tak jak na tej drugiej fotografii.

Napisano

Wypnij przewód od pływaka i zewrzyj zobacz czy wskazówka pójdzie na maksa. Jak pójdzie to pływak. Jak nie to najprawdopodobniej styk przy kostce od licznika.

Napisano

> Wypnij przewód od pływaka i zewrzyj zobacz czy wskazówka pójdzie na

> maksa. Jak pójdzie to pływak. Jak nie to najprawdopodobniej styk

> przy kostce od licznika.

Przecież się nie zepsuł! Do jakiegoś referatu potrzebuje smile.gif

Napisano

> Przecież się nie zepsuł! Do jakiegoś referatu potrzebuje

yay.gif przeczytałem między wierszami i myślałem że ma problem 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież się nie zepsuł! Do jakiegoś referatu potrzebuje

Dokładnie wink.gif

Znalazłem już potwierdzenie Twoich słów na innym forum dotyczącym ogólnie Fiata. Akurat osoba miała ten sam rocznik bravolota i wyciągła pompkę. Tam na pewno jest pływak i potencjometr po którym porusza się styk. Zmiany faktycznie były w tej pompce i później cały czujnik ponoć obudowali. Prawdopodobnie ten rysunek czarno-biały przedstawia tą nowszą wersję.

Dziękuję za pomoc smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.