Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Omega 2.5DTI - słuszny wybór?

Featured Replies

Napisano

Szukałem w archeo ale tam głównie o benzyniakach jest.

Czy ten dieselek to dobry silnik? Mam na oku Omę 2.5DTI rocznik 2000 i kusi mnie ten samochód wink.gif

Czy jest coś charakterystycznego dla tych silników? Może poradzicie coś odnośnie samej Omegi waytogo.gif

Napisano

W 2000 nie bylo Omegi z silnikiem 2.5 DTI - wiec albo rocznik minimum 2001, albo rocznik 2000, ale silnik 2.5TD

Napisano
  • Autor

> W 2000 nie bylo Omegi z silnikiem 2.5 DTI - wiec albo rocznik minimum

> 2001, albo rocznik 2000, ale silnik 2.5TD

OK czyli TD ok.gif Warto go brać?

Napisano

Ja bym do poliftowej bral juz nowszy 2.5 DTI, zawsze to nowsza technologia i 20KM wiecej, a czytajac forum Omegi wydaje sie mniej problematyczny od 2.5 TD (chociaz liczba posiadaczy 2.5DTI w porownaniu z 2.5TD tez jest mniejsza). W 2.5 DTI praktycznie wystarczy wywalic takie wredne blaszki z kolektora ssacego (foto-porade zrobil Klaudemar - uzytkownik Autokacika - http://forum.omegaklub.eu/viewtopic.php?t=11168) i czasami problemy z wtryskami, a tak poza tym to sie rzadko cos innego dzieje. 2.5 TD to _prawie_ M52 2.5 TD/TDS od BMW czyli te same problemy: wrazliwe glowice, problemy z odpalaniem goracego silnika, nastawniki pompy wtryskowej, pompa paliwowa w baku... Ogolnie jak zwykle przy kazdym aucie wszystko zalezy w jakim stanie sie kupi uzywke smile.gif

Na AK malo uzytkownikow Omeg, a z silnikiem 2.5TD (wspomniany Klaudemar ma 2.5DTI) chyba nie znam zadnego, wiec mozesz tez rowniez tutaj poczytac porady/opinie przed zakupem: http://forum.omegaklub.eu/viewforum.php?f=21

Napisano
  • Autor

O dzieki blagam.gif

Co do tego odpalania na cieplym, czy to jest z cyklu TTTM czy oznaka usterki?

Napisano

> Co do tego odpalania na cieplym, czy to jest z cyklu TTTM czy oznaka

> usterki?

Oznaki usterki - pompa wtryskowa do regeneracji (2000-3000zl). Na allegro oczywiscie mozna znalezc hiper cuda za ulamek tej kwoty http://allegro.pl/search.php?string=odpala+tds ale jest to druciarstwo, ktore nie leczy przyczyn i najczesciej stosuje sie je przed sprzedaza, zeby kupujacy lyknal auto w stanie idealnym crazy.gif Mam paru znajomych z reala z tymi silnikami, w BMW i w Omegach. W Omedze z tych, ktorych znam osobiscie, jeszcze zaden nie mial z tym problemu, w BMW e36 325TD przy przebiegu 400.000km tez najmniejszego problemu z odpalaniem nie ma, natomiast w e34 525tds (okolo 240.000 chyba) kumpel juz cos tam walczyl z pompa wtryskowa hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Oznaki usterki - pompa wtryskowa do regeneracji (2000-3000zl).

To chyba sie wylecze z tej Omegi. Szkoda, zawsze mi sie podobaly food.gif

Napisano

> To chyba sie wylecze z tej Omegi. Szkoda, zawsze mi sie podobaly

jak znajdziesz zadbany realny egzemplarz to sama przyjemność z posiadania diesla cool.gif

kultura i równa praca mnie powala.... po latach włoskich wynalazków poprostu jestem w niebie...

Napisano
  • Autor

> jak znajdziesz zadbany realny egzemplarz to sama przyjemność z

> posiadania diesla

To wiem ale nie bardzo chce szukac. Po prostu pojawila sie okazja w postaci samochodu kumpla

> kultura i równa praca mnie powala....

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> To chyba sie wylecze z tej Omegi. Szkoda, zawsze mi sie podobaly

2-3 tysiące to koszt który Cię odstrasza przy zakupie używki za ~20?

Napisano

> 2-3 tysiące to koszt który Cię odstrasza przy zakupie używki za ~20?

Zawsze mozna utargowac cos, jesli widac jakies objawy umierajacej pompy, zregenerowac i miec juz spokoj smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze mozna utargowac cos, jesli widac jakies objawy umierajacej

> pompy, zregenerowac i miec juz spokoj

Jasne ok.gif Ale to nie jedyne koszty o których warto pomyśleć przed zakupem

Napisano

Zgadza się ok.gif ale w przypadku Omegi, poza paliwem u mnie (V6 bez LPG i tak zostanie smile.gif ), koszta wielkie nie są waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Zgadza się ale w przypadku Omegi, poza paliwem u mnie (V6 bez LPG i

> tak zostanie ), koszta wielkie nie są

Hmmmm hmm.giffood.gif

Napisano

Naprawdę warto waytogo.gif w moim egzemplarzu akurat upierdliwie psuje się klima. Ale to wada mojego egzemplarza... poza tym wymieniłem 3 drążki kierownicze, klocki, tarcze, kilka razy olej, rozrząd. Czyli nic, ani mega drogiego, ani skomplikowanego. Przyczyna to styl jazdy (hamulce) i nasze drogi (drążki kierownicze). Do tego chłodnica klimy (z mojej winy), sprężarka wyła jak ją już kupiłem, teraz znów jest jakaś dziura w klimie. No i sławny czujnik wału wymieniłem. A to co oferuje auto w zamian, te nie wielkie naprawy niweluje. Polecam ogólnie. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmmm

imho omega to auto, które ma sporo wad, ale cena skutecznie je rekompensuje zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.