Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stacyjka i strata mocy jtd czy ktos ja rozbieral?

Featured Replies

Napisano

objawy, po przejechaniu przez tory kolejowe etc. albo jakas wyrwe, zazwyczaj spada moc (jtd 105) i zapala sie kontrolka wtryskow, przy nastepnej takiej sytuacji odzyskiwal, ale zawsze jak silnik byl na wysokich obrotach, jak jak puszczalem gaz na takim przejezdzie to nic sie nie dzialo.

Bylem jakies 2 lata temu na testerze i wykazalo blad stacyjki (brak napiecia na stacyjce, klient nie umial tego wyjasnic). Ta podpowiedz mi wystarczyla, a ze mam regulowana wysokosc kierownicy to wynalazlem ze jak mi sie to stanie (strata mocy) wciskam gaz do oporu, zwalniam dzwignie regulacji wysokosci i 1-2 razy moczniej w gore i w dol kierownica (tak zeby drgnelo). Moc jest natychmiast odzyskana (analogicznie moge ja stracic robiac to samo gdy wszystko jest OK, i tylko na wysokich obrotach silnika). Nie wiem co to jest i nie zamierzam jezdzic po testerach, mam w planie jednak rozebrac stacyjke i przeczyscic ja etc., gdyz cos mi mowi ze to chyba jednak stacyjka. Probowalem ruszac roznymi kablami, elementami pod kierownica na wysokich obrotach, ale to nie ma wplywu, dopiero jak stacyjka podskoczy konkretnie to sie to dzieje.

Pytanie: czy ktos to juz mial? czy rozebranie stacyjki jest na tyle niebezpieczne ze moge cos uszkodzici potem nie odpale? immobiliser etc? nie znam sie za bardzo na tym, moze jakies podpowiedzi? potrzebuje auto codziennie, wiec nie chcialbym go unieruchomic....

#pzdr marea weekend 105jtd '99 150kkm

Napisano

> objawy, po przejechaniu przez tory kolejowe etc. albo jakas wyrwe,

> zazwyczaj spada moc (jtd 105) i zapala sie kontrolka wtryskow,

> przy nastepnej takiej sytuacji odzyskiwal, ale zawsze jak silnik

> byl na wysokich obrotach, jak jak puszczalem gaz na takim

> przejezdzie to nic sie nie dzialo.

> Bylem jakies 2 lata temu na testerze i wykazalo blad stacyjki (brak

> napiecia na stacyjce, klient nie umial tego wyjasnic). Ta

> podpowiedz mi wystarczyla, a ze mam regulowana wysokosc

> kierownicy to wynalazlem ze jak mi sie to stanie (strata mocy)

> wciskam gaz do oporu, zwalniam dzwignie regulacji wysokosci i

> 1-2 razy moczniej w gore i w dol kierownica (tak zeby drgnelo).

> Moc jest natychmiast odzyskana (analogicznie moge ja stracic

> robiac to samo gdy wszystko jest OK, i tylko na wysokich

> obrotach silnika). Nie wiem co to jest i nie zamierzam jezdzic

> po testerach, mam w planie jednak rozebrac stacyjke i

> przeczyscic ja etc., gdyz cos mi mowi ze to chyba jednak

> stacyjka. Probowalem ruszac roznymi kablami, elementami pod

> kierownica na wysokich obrotach, ale to nie ma wplywu, dopiero

> jak stacyjka podskoczy konkretnie to sie to dzieje.

> Pytanie: czy ktos to juz mial? czy rozebranie stacyjki jest na tyle

> niebezpieczne ze moge cos uszkodzici potem nie odpale?

> immobiliser etc? nie znam sie za bardzo na tym, moze jakies

> podpowiedzi? potrzebuje auto codziennie, wiec nie chcialbym go

> unieruchomic....

> #pzdr marea weekend 105jtd '99 150kkm

Moim zdaniem to nie jest stacyjka tylko potencjometr pedału gazu. Być może ruszając regulacją kierownicy ruszasz też kablem od tegoż ustrojstwa. Standartową usterką jest brak styku na kostce tego potencjometru. Kostka jest umiejscowiona w schowku pasażera jest biała i ma 6 pinów. W serwisach ją wycinają i lutują kable. Stacyjka raczej rozłączała by cały zapłon.

Napisano
  • Autor

hmm, ale ja naprawde ruszalem wszystkimi kablami ktore sa pod kierownica..., hmm moze to od wstrzasow? bo wtedy idzie lekki wstrzas na caly kookpit? powiedz prosze jeszcze jak sie do tej kostki dostac, wyprubuje to dzisiaj....

Napisano

> hmm, ale ja naprawde ruszalem wszystkimi kablami ktore sa pod

> kierownica..., hmm moze to od wstrzasow? bo wtedy idzie lekki

> wstrzas na caly kookpit? powiedz prosze jeszcze jak sie do tej

> kostki dostac, wyprubuje to dzisiaj....

W schowku pasażera jest taka duża plastikowa zślepka odkrywasz ją i musisz wydłubać kabel na którym masz białą płaską 6 pinową kostkę. wycinasz ją i lutujesz kable.

Na forum były zdjęcia tej kostki ale jest teraz problem szukajką i nie mogę tego namierzyć. Mogę pójść do auta i chociaż sprawdzić kolory kabelków jeśli chcesz. Bo nie mam jak zrzucić w tej chwili foty ( jestem w pracy)

Napisano
  • Autor

dziekuje Ci kolego, mysle ze dam juz rade, poinformuje was wszystkich czy to bylo rzeczywiscie grinser006.gif to

Napisano
  • Autor

Zlutowalem wszystkie kable z tego slacza w schowku (niby od czujnika przyspieszenia). Nie pomoglo. Bede w weekend odpinal stacyjke (narazie tylko ja odkrece z mocowania ale kable zostawie), zeby miec 100% pewnosci ze to wstrzasy na stacyjce wywoluja to zachowanie. Ma ktos jeszcze jakies pomysly? Czy da sie wymienic stacyjke i zostawic stary kluczyk? czy ktos juz rozbieral stacyjke na czesci pierwotne?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.