Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria - Hamulce, silnik (gaśnie, brak mocy), duże spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Kupiłem kilka dni temu Uno (1.1, 94 r. na gaźniku, bez LPG) (a tak wystrzegałem się Fiatów ;-) i już zaczęły się kłopoty. To może po kolei:

1. Wymieniłem filtry(paliwa, powietrza), świece. Strasznie mi szarpał i gasł. Pomogło, bo przy ruszaniu nie szarpie, ale nadal potrafi zgasnąć i praktycznie cały czas na półssaniu muszę jeździć, bo inaczej jakby się dusił albo zalewał. Dodaję więcej gazu to traci moc (max jakie wyciągnął to 80 km/h a na 5 biegu zwalnia i nie chce jechać). Do wymiany pozostała mi jeszcze kopułka (chyba od nowości nikt jej nie wymieniał, jak zresztą pozostałe podzespoły, bo były w stanie całkowitego zużycia). Silnik gaśnie przeważnie na luzie jak stoi. Nie ma różnicy czy jest na ssaniu czy też nie,

2. Hamulce. Pedał hamulca mam bardzo twardy i ogólnie średnio hamuje (wcześniej jeździłem Volvo 240 i tam raczej były kosy - może tutaj z natury są słabsze ze względu na gabaryty auta - tego nie wiem). Po przejechaniu jakiś 5-7 km wciskam hamulec i słyszę puknięcie i autko ściąga w prawo i hamulec staje się miękki. Pompowanie niewiele pomaga - prawie nic. Jak postoi trochę na parkingu wszystko wraca do normy. Klocki są na swoim miejscu, nie latają, ale są już trochę zużyte.

Generalnie proszę o pomoc, bo nie wiem co jest grane.

Napisano

> Witam!

> Kupiłem kilka dni temu Uno (1.1, 94 r. na gaźniku, bez LPG) (a tak

> wystrzegałem się Fiatów ;-) i już zaczęły się kłopoty. To może

> po kolei:

ad 1. według mnie to sprawa ustawienia wyprzedzenia i przeczyszczenia gaźnika, a kto wie czy i nie wymiana kilku elementów w gaźniku, albo pompa paliwa daje za słabe ciśnienie?? hmm.gif

ad 2. hamulec ze wspomaganiem w uno jest miękki, ale bierze równo nigdy na jedna stronę, trzeba pooglądać hamulce, przewody elastyczne i przetestować sekcje pompy hamulcowej.

Napisano

Wg mnie kolega wyżej ma racje smile.gif czyszczenie gaznika to podstawa.Jeszcze sprawdz regulator podciśnieniowy.Takie okrągłe cos na aparacie zapłonowym.Wychodzi z tego taki węzyk,wypnij go i zobacz czy silnik zacznie zdychać.Jezeli tak to znaczy ze regulator jest zdupcony.Metoda druga.Wyciągnij węzyk z gaźnika i dmuchnij w niego,jezeli da sie dmuchnąc to znaczy ze regulator zdupcony,jezeli sie nie da to dobry:)

Napisano

> Wg mnie kolega wyżej ma racje czyszczenie gaznika to

> podstawa.Jeszcze sprawdz regulator podciśnieniowy.Takie okrągłe

> cos na aparacie zapłonowym.Wychodzi z tego taki węzyk,wypnij go

> i zobacz czy silnik zacznie zdychać.Jezeli tak to znaczy ze

> regulator jest zdupcony.Metoda druga.Wyciągnij węzyk z gaźnika i

> dmuchnij w niego,jezeli da sie dmuchnąc to znaczy ze regulator

> zdupcony,jezeli sie nie da to dobry:)

chwila chwila, kiedy zdejmie wężyk od podciśnieniowego regulatora to muszą spadać obroty.

Jeśli obroty po zdjęciu wężyka nie zmniejszą się to wtedy podciśnieniowy regulator jest do wymiany.

Dodatkowo fakt że po zdjęciu wężyka z ufo powoduje spadanie obrotów nie jest jeszcze do końca jednoznaczne że regulator jest dobry. Najlepiej go jest zdjąć i sprawdzić czy wewnętrzna membrana jest cała i czy nie ma pęknięć- jeśli pęknięta to ufo do wymiany.

Napisano

No a jesli da się w ufo dmuchnąc to tez znaczy ze jest do wymiany:)

Napisano

> No a jesli da się w ufo dmuchnąc to tez znaczy ze jest do wymiany:)

dokładnie ok.gifsmile.gif jeśli się da dmuchnąć to membrana jest nieszczelna-pęknięta i wtedy ufo do wymiany. smile.gif

Napisano
  • Autor

> dokładnie jeśli się da dmuchnąć to membrana jest

> nieszczelna-pęknięta i wtedy ufo do wymiany.

dzięki serdeczne za odpowiedzi. Wymieniłem jeszcze kopułkę i palec. Trochę się poprawiło, jeszcze czasami szarpnie (chyba lekkie przebicie na kablach). Ale nadal przy dodawaniu gazu się dławi (sprawdzę Wasze porady).

A nadal nie wiem co z hamulcami. Niby wszystko gra, ale pedał po uruchomieniu wciska się w 1/4. Czy może być to objaw zapowietrzenia układu? Klocki i bębny są w porządku.

Napisano

> dzięki serdeczne za odpowiedzi. Wymieniłem jeszcze kopułkę i palec.

> Trochę się poprawiło, jeszcze czasami szarpnie (chyba lekkie

> przebicie na kablach). Ale nadal przy dodawaniu gazu się dławi

> (sprawdzę Wasze porady).

> A nadal nie wiem co z hamulcami. Niby wszystko gra, ale pedał po

> uruchomieniu wciska się w 1/4. Czy może być to objaw

> zapowietrzenia układu? Klocki i bębny są w porządku.

Gdyby układ był zapowietrzony to pedał wpadał by do samej podłogi. Raczej serwo poszło 30.GIF30.GIF i nie masz wspomagania. Albo ta rurka co idzie od kolektora dolotowego do serwa jest nieszczelna i też dlatego serwo nie będzie pracować.

Ale najlepiej jak się jacyś fachury odezwą bo ja to bardziej na prądzie się znam smile.gif

Napisano

a ja podłacze sie z pytaniem. czy tłoczek przy hamulcach z przodu mozna całkiem wyciagnac zebby go oczyscic i rozruszac?

Napisano

> a ja podłacze sie z pytaniem. czy tłoczek przy hamulcach z przodu

> mozna całkiem wyciagnac zebby go oczyscic i rozruszac?

można.

Najlepiej zdejmij zacisk i pompuj pedałem hamulca aż tłoczek wyskoczy. W środku masz uszczelkę.

Zaopatrz się w smar do tłoczków, w komplet naprawczy do tłoczków, płyn hamulcowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.