Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulator napięcia (ale nie gdzie on jest i jak go zmienić)

Featured Replies

Napisano

no więc czy gdy taki sobie regulator mówi 30.GIF mogą wystąpić chwilowe zawahania obrotów np. przy wysprzęglaniu obroty lecą na łeb na szyję i schodzą czasem do 500-600 obr/min, przygasają światła... rant.gif wszystko przygasa łącznie z silnikiem irked.gif

Po takim wysprzęgleniu obroty powoli wracają do normy, światła zaczynają świecić z normalną siłą. Tak samo podczas delikatnego startu bywa tak że nagle tak jak by gdzieś ten prąd uchodził, dodaję gazu o obroty nieznacznie w dół i autem szarpie.

takie akcje z obrotami są zazwyczaj gdy następuje wysprzęglanie, i tu takie pytanie ( w zasadzie to teoria ) bo ja niewiem.gif i się nie znam

Czy przy wysprzęglaniu biegu spada znacząco pobór prądu, jaki jest używany powiedzmy do podtrzymania pracy silnika załóżmy z prędkością 4000 obrotów na minutę, czy jest on taki sam??

Czy jest możliwe że regulator napięcia w tym momencie wariuje, zmieniając na chwilę po wsyprzęgleniu napięcie na całej instalacji elektrycznej auta?? ( wszystko przygasa i po krótkiej chwili - do momentu powrotu właściwych obrotów biegu jałowego - znowu wraca do normy )

krokowiec ok, na jałowym gdy auto stoi odpalone obroty trzyma idealnie.

cewki, świece, przewody WN ok, dyskoteki żadnej nie ma, pali na 4 gary

ładowanie na jałowym 14V

Napisano

> ładowanie na jałowym 14V

IMVHO mało... ze 14,5 do 16 powinno być (przy wyłączonych światłach)... w jakim stanie masz akumlator? Nie jest z nim coś nie teges i nie zaczyna robić za "rezystor" jak rośnie obciążenie na wyższych obrotach? Objaw masz taki, jakby Ci gwałtownie coś zaczynało "zjadać" prąd (czyli wzrasta obciążenie).

Weź może drugą osobę i mierz napięcie jak obroty idą w górę na luzie.

Napisano

A kontrolka akumulatora nie miga Ci kiedy silnik chodzi?? Jak jak jeździłem polonezem, a padł mi regulator napiecia, to mi kontrolka akumulatora sie co jakis czas zapalała i migała i tez pare razy tak miałem, że np jade sobie, a tu nagle podswietlenie zegarów i cała reszta która sie swieciła na desce rozdzielczej mocno przygasła, swiatła tak samo i silnik zaczynał mocno szarpać tak ze nie dało sie jechac. Po chwili wszystko sie znów rozwietliło i wszystko wróciło do normy. Tak sie zdarzało tylko nieraz, a zazwyczaj, to mi własnie czesto swiatła lekko przygasały i mi ta kontrolka akumulatora migała i ciagle mi sie rozładowywał akumulator. W koncu wymieniłem ten regulator napiecia i juz wszystko było ok. W poldku znajdował sie on na alternatorze, taka mała kostka przykrecona do alternatora i wymiana jej, to była kwestia odkrecenia dwóch śrubek i odłączenia krótkiego kabelka, nowa kosztowała 20 zł. W CC nie patrzyłem gdzie on jest, ale moze tez na alternatorze, jutro az z ciekawosci zerkne. smile.gif Zapewne cena tez bedzie podobna. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.