Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Airbag failure :(

Featured Replies

Napisano

Witam i mnie wkońcu dopadło aż mam coraz wiekszą ochotę pożegnać się z tym autem smile.gif

Wiem że to temat rzeka i że wiele już na ten temat napisano, ale im więcej czytam tym mniej wiem i bardziej się martwię smile.gif

Powiem po krótce tak, auto 1,5 roku u mnie i tegoż failura nigdy nie było, siedzenie pasażera traktowane tak by mata dobrze się miała i zgłupiałem.. nagle failure.

Po przeczytaniu wielu wątków poszedłem "połaskotałem" kable pod siedzeniami, ale zdecydowanie bardziej po stronie pasażera. i zniknęło na parę dni, auto chwilę postało na słońcu i znowu, przy czym po paru metrach jazdy zniknęło. a od czasu gdy taka bardziej mokra pogoda świeci i nic mu nie pomaga. A mnie h... angryfire.gif trafia.

Czy jechać na exa sprawdzić która to poducha? i potem probować lutować kostki pod siedzeniami ? czy w ciemno wszystkie. A właśnie mata u poprzedniego użytkownika była wymieniana dwa razy, to było auto poleasingowe więc pewnie woził na siedzeniu nie wiadomo co. W sumie jak się siada to mata łapie pasażera więc jej nie podejrzewam.. tylko ciekawi mnie czy to nie coś gorszego niż te durne kostki ?

Uspokójnie mnie... bo sprzedam dziada i jakiegoś francuza na złość sobie kupię smile.gif

Napisano

> Uspokójnie mnie... bo sprzedam dziada i jakiegoś francuza na złość

> sobie kupię

Spokojnie Kolego do "dziada"trzeba się przyzwyczaić i go polubić.

Z czasem na akceptację "dziada" jest różnie.Nim swojego zaakceptowałem i on mnie też trochę czasu upłynęło.Nie rozważam opcji zamiany.

Napisano

Polecam jednak jechać na examiner, niż samemu kombinować. Miałem to samo i też straciłem dużo czasu na lutowanie kostek i kombinowanie z matą. Okazało się na kompie, że to kostka od kurtyny po stronie pasażera. Całkowity koszt naprawy w ASO to ok 240 zł.

Napisano
  • Autor

Ja tam sie juz do niego przyzwyczailem, troche go juz mam i to nie pierwszy failure smile.gif ale inne nie byly tak denerwujace smile.gif

Napisano
  • Autor

> Polecam jednak jechać na examiner, niż samemu kombinować. Miałem to

> samo i też straciłem dużo czasu na lutowanie kostek i

> kombinowanie z matą. Okazało się na kompie, że to kostka od

> kurtyny po stronie pasażera. Całkowity koszt naprawy w ASO to ok

> 240 zł.

No wlasnie tego sie obawiam ze to cos innego niz tylko kostki pod siedzeniami, bedzie trzeba pojechac i sprawdzic ktora to z 6 powoduje te "glupoty".

Napisano

Witam. Nie przerażaj się. Jakieś dwa tygodnie temu przerabiałem to samo: "Engine stop" nawet się pojawił. Rozbiórka kostek pod moim siedzeniem (kierowcy), wyczyszczenie wszystkiego, jakiś przewodzący smar (tylko z umiarem) i poskładanie wszystkiego z powrotem dało efekt pozytywny. Może jednak warto spróbować? Kilka dni temu znajomy, właściciel Passata opowiadał jak był na lawecie przewożony po jakimś failurze kompa. A to przecież VW

Napisano

> auto chwilę postało na słońcu i znowu,

> przy czym po paru metrach jazdy zniknęło. a od czasu gdy taka

> bardziej mokra pogoda świeci i nic mu nie pomaga. A mnie h...

> trafia.

dość wnikiliwie czytałem posty pojawiające się na w/w/ temat, i chyba pierwszy raz ktoś zwaraca uwagę na zależność: duża wilgotność = air bag błąd, mniejsza = spokój od failiurów.

Napisano
  • Autor

> dość wnikiliwie czytałem posty pojawiające się na w/w/ temat, i chyba

> pierwszy raz ktoś zwaraca uwagę na zależność: duża wilgotność =

> air bag błąd, mniejsza = spokój od failiurów.

no wlasnie tez tego nie widzialem nigdy, a prawda jest taka ze wiekszosc failurow jakie mi sie zdarzyly np. czujnika podcisnienia, albo nie dzialajaca przez 3 dni pompa spryskiwaczy smile.gif pojawial sie wilgotnych dniach. poki co pojezdze z bledem az sie cieplej zrobi moze mu przejdzie. Wkoncu we wloszech pogoda troche inna niz u nas smile.gif

a jak nie to do znajomego mechanika sprawdzic na uniwersalnym kompie moze poda ktora to poducha, bo jakos do aso nie mam zaufania i ochoty jechac smile.gif

Napisano

Samo sprawdzenie na examinerze i ustalenie, która poducha szwankuje to koszt ok 100 zł w ASO

Napisano

> Samo sprawdzenie na examinerze i ustalenie, która poducha szwankuje

> to koszt ok 100 zł w ASO

Może byś się tak przywitał z kolegami tukej i profil uzupełnił ? cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> Samo sprawdzenie na examinerze i ustalenie, która poducha szwankuje

> to koszt ok 100 zł w ASO

A kto powiedział że do ASO trzeba jechać ? smile.gif na uniwersalnym podstawowe poduchy też można sprawdzić, nie pamiętam czy kurtyny też, ale zawsze będę wiedział więcej zwłaszcza że za friko po znajomości smile.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

>... za friko po znajomości

No i wkońcu się z autem wybrałem, za friko nie było ale był powód znajomy mechanik zaopatrzyłem się w examiner smile.gif hura smile.gif było taniej niż w ASO bo tylko 50.. jak ktoś z okolic Gliwic zainteresowany to dam namiary.

A co do failura examiner napisał : "Airbag kurtyna, lad. wybuch.ze str.kierowcy wartość zbyt wysoka - wystepuje przerywanie". Wymazanie błędu i zaraz błąd wraca.. no to pytanie czy ktoś wie gdzie jest kostka kurtyny schowana i jak do niej dotrzeć.

Mam elearna, mechanik też ale może ktoś z Was już to przerabiał. Chce podpiąć emulator z examinera i sprawdzić czy to tylko kable czy kurtyna (mam nadzieje że nie).

Z góry dzięki za jakieś info nt. okablowania kurtyny kierowcy.

Napisano
  • Autor

Ciekawe czy tak dalej będę z sobą dyskutował.

Ale do sedna przejrzałem eLearna i wyszło na to że kostka jest chyba w okolicach tylnego słupka i żeby się do niego dostać trzeva pół auta rozebrać, grr frown.gif

Może ktoś się bawił ściąganiem podsufitki lub okolic, i podzieli się wiadomościami co i jak, bo rozwalić to każdy potrafi, a ja bym chciał rozebrać i poskładać do kupy bez failura smile.gif

Napisano

> Może ktoś się bawił ściąganiem podsufitki lub okolic, i podzieli się

> wiadomościami co i jak, bo rozwalić to każdy potrafi, a ja bym

> chciał rozebrać i poskładać do kupy bez failura

.......ja co prawda nie ściągałem podsufitki .........ale było na kąciku o tym trochę i o ile pamiętam, żeby opuścić podsufitkę wystarczy odkręcić uchwyty-rączki i lampki oświetlenia wnętrza bo podobno na tym się trzyma no i oczywiście trzeba zdemontować górne plastiki ze słupków........ ale tobie by to w zupełności wystarczyło, bo gorzej jest jak chcesz wytargać podsufitkę z auta i jej nie zniszczyć to już jest trudniejsze.......

Napisano
  • Autor

Tak dla potomnych, nie czytajcie eLearna i nie wierzcie obrazkom smile.gif a napewno w przypadku kurtyn. Zresztą opis w eLearnie jest ok w przypadku wymiany bo wtedy tak trzeba, ale jak ktoś szuka kostki żeby ją pogmerać to otwórzcie dno schowka bocznego w bagażniku i zobaczycie to co szukacie (foto załączone).

Failure zniknął yay.gif

post-95279-14352493656767_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.