Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciąg dalszy wypadku...

Featured Replies

Napisano

początek.

Więc tak dostałem dziś pismo z policji, do tej pory sprawa była traktowana jako kolizja...

Część pisma brzmi;

Quote:

Materiały postępowania wyjaśniającego, zotały przekazane do sekcji kryminalnej KPP ............ celem wszczęcia postępowania z art. 177 KK

Czyli nieumyślny wypadek, teścowa leżała w szpitalu ponad 7 dni (złamanie kręgosłupa, naszczęście rehabilitacja pomaga i już w miarę chodzi o kulach smile.gif)

Mam pytanie, paragraf 3 tego artykułu mówi;

§ 3. Jeżeli pokrzywdzonym jest wyłącznie osoba najbliższa, ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na jej wniosek.

Czy teściowa to jest osoba najbliższa wink.gif

Druga sprawa jak się powinno odbywać zabezpieczenie drogi (krajowej) w przypadku stwierdzonego wycieku ropy... najlepiej coś w formie pisemnej o ile jakieś art. to regulują hmm.gif

Bo w moim wypadku to wyglądało następująco, jakieś dwa kilometry wczesniej też była kolizja (straż, policja i pogotowie na miejscu) i w tym miejscu neutralizowali ciecz, kilometr wcześniej tez pacjent wylądował w rowie, więc wiedzieli że była ropa, na drodze...

Jedyna ich reakcja to chyba wezwanie piaskarki na miejsce, pojawiała sie jakieś półtorej godziny po moim wypadku.

Miejsce wypadku poza obszarem zabudowanym, jakieś 300m wcześniej był znak o tym informujący, prędkości nie przekroczyłem maź jechałem ok 70km/h ale zapewne i tak zostanie uznane że nie dostosowałem prędkości do warunków, czy słusznie niewiem.gif jezdnia była mokra, miejscami sucha, słoneczko ją suszyło po opadach dzień wcześniej, pogoda w miarę dobra jak na luty, jechałem oczywiście na zimówkach. jak sądzicie hmm.gif

Jak to wyglądać będzie dalej jeśli teściowa nie jest osobą najbliższą i będe miał sprawe, moge się jakoś bronić na podstawie tych faktów co przedstawiłem wyżej hmm.gif

Napisano

> Czy teściowa to jest osoba najbliższa

Tak na szybko - tak.

Quote:

Art. 115. § 11 kk:

Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny, zstępny, rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu.

Napisano

A napisali przeciwko komu to postepowanie?

Bo jak na mój gust to przyczyną wypadku było zanieczyszczenie drogi substancją ropopochodną powodującą znaczące zmniejszenie przyczepności, którego kierujący pojazdem nie mógł sie spodziewać.

Jak dla mnie to sekcja kryminalna powinna ustalić skąd ta ropa się wzieła.

Po za tym jesli jechałeś z prędkością dopuszczalną na danym odcinku to nie naruszyłes moim zdaniem zasad bezpieczeństwa w ruchu drogowym - no chyba ze od dłuższego czasu było wiadomo ze ta ropa jest na drodze...

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Tak na szybko - nie.

No to nie pocieszyłeś mnie frown.gif

jeszcze jedno, powiedzmy dostanę tam jakiś wyrok w zawieszeniu, to gdybym kiedyś potrzebował zaświadczenie o karalności to będzie, że byłem karany crazy.gif

Napisano

> A napisali przeciwko komu to postepowanie?

> Bo jak na mój gust to przyczyną wypadku było zanieczyszczenie drogi

> substancją ropopochodną powodującą znaczące zmniejszenie

> przyczepności, którego kierujący pojazdem nie mógł sie

> spodziewać.

> Jak dla mnie to sekcja kryminalna powinna ustalić skąd ta ropa się

> wzieła.

> Po za tym jesli jechałeś z prędkością dopuszczalną na danym odcinku

> to nie naruszyłes moim zdaniem zasad bezpieczeństwa w ruchu

> drogowym - no chyba ze od dłuższego czasu było wiadomo ze ta

> ropa jest na drodze...

> Krawiec

Kierowca ma obowiązek dostosowania predkości do panujących warunków na drodze. Więc widząc wypadek wczesniej i cały czas plame ropy na drodzekierowca był zobowiązany do jazdy z taka prędkością która to pozwoliłaby na opanowanie pojazdu. Wiadomo, że wycieku ropy nie zabezpieczy sie na odcinku np kilometra w 5 minut.

Napisano

W sprawie zostanie (być powinien) powołany biegły d/s ruchu drogowego.

Opiniując udzieli odpowiedzi na pytanie, czy w zaistniałych okolicznościach miałeś możliwość uniknięcia zdarzenia, jak też, czy swoim działaniem, bądź zaniechaniem działania przyczyniłeś się do jego spowodowania.

Powyższe jest podstawą decyzji Prokuratora.

Wariant A

Wnosi akt oskarżenia do Sądu.

Wariant B

Umarza postępowanie przygotowawcze z powodu niewykrycia sprawcy (osoba, która spowodowała zaleganie na drodze substancji ropopochodnej).

Trzymaj się wersji B ok.gif

Napisano

> No to nie pocieszyłeś mnie

Nie martw się na zapas.

> jeszcze jedno, powiedzmy dostanę tam jakiś wyrok w zawieszeniu, to

> gdybym kiedyś potrzebował zaświadczenie o karalności to będzie,

> że byłem karany

Najlepiej jak odpowiem Ci znowu przepisem wink.gif:

Quote:

Art. 76. § 1. Skazanie ulega zatarciu z mocy prawa z upływem 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

§ 2. Jeżeli wobec skazanego orzeczono grzywnę lub środek karny, zatarcie skazania nie może nastąpić przed ich wykonaniem, darowaniem albo przedawnieniem ich wykonania; nie dotyczy to środka karnego wymienionego w art. 39 pkt 5.

Zawieszenie wykonania kary następuje na okres próby (powiedzmy 3 lata). Po 6 miesiącach od zakończenia tego okresu następuje zatarcie skazania ergo usuwany jest wpis z KRK.

Napisano
  • Autor

> A napisali przeciwko komu to postepowanie?

> Bo jak na mój gust to przyczyną wypadku było zanieczyszczenie drogi

> substancją ropopochodną powodującą znaczące zmniejszenie

> przyczepności, którego kierujący pojazdem nie mógł sie

> spodziewać.

> Jak dla mnie to sekcja kryminalna powinna ustalić skąd ta ropa się

> wzieła.

> Po za tym jesli jechałeś z prędkością dopuszczalną na danym odcinku

> to nie naruszyłes moim zdaniem zasad bezpieczeństwa w ruchu

> drogowym - no chyba ze od dłuższego czasu było wiadomo ze ta

> ropa jest na drodze...

> Krawiec

Może masz rację cool.gif, bo jestem już dziś angryfire.gif

pismo dostałem ja i teściowa, żona nie pisma w zasadzie identyczne pod cytowanym tekstem jeszcze jest;

Jednocześnie informuje, że zdodnie z treścią art. 27 par.1 kpow, przysługuje Panu prawo do samodzielnego wniesienia wniosku o ukaranie jako oskarżycielowi posiłkowemu.

Ale sądziłem, że to pismo może byc pomyłkowo do żony, bo już na przesłuchanie wzywali mojego syna 2,5 roku też brał udział w wypadku, więc nieżły burdel mają na tym posterunku mad.gif jutro zadzwonię to się może wywiem co i jak smile.gif

Co do ropy to była już rozlana miejscami na odcinku ok 2km ale, że jesdnia była jeszcze mokra więc nie mogłem mieć pewności, neutralizację 2km wcześnioej sądziłem, że to jakiś wyciek z jednego z samochodów, teraz będe bardziej interpretował fakty wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kierowca ma obowiązek dostosowania predkości do panujących warunków

> na drodze. Więc widząc wypadek wczesniej i cały czas plame ropy

> na drodzekierowca był zobowiązany do jazdy z taka prędkością

> która to pozwoliłaby na opanowanie pojazdu. Wiadomo, że wycieku

> ropy nie zabezpieczy sie na odcinku np kilometra w 5 minut.

pisałem, że nie byłem pewien że to ropa, jednia była mokra po opadach icon_rolleyes.gif

Napisano

Wersja C - organ prowadzący postępowanie umarza postępowanie na zasadzie art. 17 par. 1 pkt 10 k.p.k. (teściowa JEST osobą najbliższą na gruncie przepisów prawa karnego, co wprost wynika z przywołanego już przepisu art. 115 par. 11 k.k.)

Napisano

> Jednocześnie informuje, że zdodnie z treścią art. 27 par.1 kpow,

Coś mi się tu nie zgadza... hmm.gif

Wyżej napisałeś, że prowadzą postępowanie o czyn z KK, więc skąd im się tu wzięło KPOW?

Napisano
  • Autor

> Ale babola strzeliłem. Nie widziałem tego powinowactwa. Już

> poprawiam.

To idę pić dalej smile.gif bądź co bądź dziś są moje imieniny, a jutro jadę busem do pracy, bo żonka bierze samochód boozing.gif

Napisano
  • Autor

> Coś mi się tu nie zgadza...

> Wyżej napisałeś, że prowadzą postępowanie o czyn z KK, więc skąd im

> się tu wzięło KPOW?

sprawdziłem jeszcze raz i tak jest jak napisałem kpow. pisane małymi literami.

Napisano
  • Autor

Szkoda z AC rozliczona pozytywnie, wyszedłem na swoje, wrak sprzedany pozostałość wzieta, sprawa zamknięta, no jeszcze odszkodowanie z NNW dla teściowej jak się zakończy leczenie.

Ale powiedzmy, że sprawa o której pisze z KK bedzie prowadzona jednak przeciw gościowi co spowodował wyciek, czy istnieje możliwość aby koszta ponosił kierowca tira z OC, czyli jego ubezpieczyciel rozlicza się z moim...oczywiście nie chodzi mi o kase itp, jestem ogólnie zadowolony, ale straciłem chyba 20% zniżki wink.gif z AC

Napisano

> sprawdziłem jeszcze raz i tak jest jak napisałem kpow. pisane małymi

> literami.

Co do istoty rzeczy, to może wielkiego znaczenia nie ma - zarówno w sprawach karnych, jak i w sprawach o wykroczenie pokrzywdzony może (na swój wniosek) występować w roli oskarżyciela posiłkowego.

Potwierdza to jednak wspomniany przez Ciebie bur...l, bo jesli dzielni stróże prawa prowadzą sprawę karną stosując Kodeks Postępowania w Sprawach o Wykroczenia (kpow) zamiast Kodeksu Postępowania w Sprawach Karnych (kpk) to... zlosnik.gif

... to mniej więcej tak, jakbyś wymieniał sobie w aucie rozrząd postępując ściśle według wskazówek z manuala dotyczącego wymiany klocków hamulcowych. rotfl.gif

Napisano

A widzisz... jesli piszą że możesz być oskarżycielem posiłkowym to sądze ze chodzi o tego kto tą rope zgubił (jak go znajdą...)

Krawiec

Napisano

Oczywiście, jesli znajda tego co to rozlał to twój ubezpieczyciel wystąpi do ubezpieczyciela TIR'a z regresem. Oczywiście w Twoim interesie jest poinformowanie swojego ubezpieczyciela jesli tak sie stanie.

Krawiec

Napisano

> Trochę się pospieszyłeś. Musi najpierw zostać orzeczona jego wina.

No tak - ale to chyba oczywiste.

Krawiec

Napisano
  • Autor

... telefonicznych, przekierowaniach połączeń wiem niewiele więcej wink.gif bo jednie mówili tak inni inaczej spineyes.gif

Gość który prowadzi tę sprawe twierdził, że jest prowadzona nie przyciw komuś, tylko w związku z wypadkiem, sprawa zostanie prawdopodobnie umorzona, jednak brakuje im zeznań teściowej, ma podejśc dzielnicowy, winnego rozlania cieczy ropopochodnej nie mają i zapewne nie ustalą smirk.gif gdybym był posłem to po kilkunastu minutach gość (kierownik tira, cysterny itp) by pewnie siedział grinser006.gif

Z jednej strony, nie przeciwko mnie jest sprawa a z drugiej mówił że teściowa nie jest osobą najbliższą, bo gdyby podpisała oświadczenie to by sprawy już nie było.. spineyes.gif.

no totalny bałagan rotfl.gif jak już pisałem wzywali na świadka mojego syna 2.5 roku wink.gif jak zadzwoniłem i powiedziałem, że za wiele nie mówi to zrezygnowali z przesłuchania, poprosiłem też o przesłuchanie w miejscu zamieszkania, to gość przesłuchujący dostał jakiś fax od nich w którym nic w zasadzie nie miał, od początku trzeba było tłumaczyć co i jak...

Napisano

> Co do istoty rzeczy, to może wielkiego znaczenia nie ma - zarówno w

> sprawach karnych, jak i w sprawach o wykroczenie pokrzywdzony

> może (na swój wniosek) występować w roli oskarżyciela

> posiłkowego.

> Potwierdza to jednak wspomniany przez Ciebie bur...l, bo jesli

> dzielni stróże prawa prowadzą sprawę karną stosując Kodeks

> Postępowania w Sprawach o Wykroczenia (kpow) zamiast Kodeksu

> Postępowania w Sprawach Karnych (kpk) to...

> ... to mniej więcej tak, jakbyś wymieniał sobie w aucie rozrząd

> postępując ściśle według wskazówek z manuala dotyczącego wymiany

> klocków hamulcowych.

Nie zupełnie tak jak piszesz.

Sprawa z KK może byc prowadzona w sprawie wypadku co jest przestępstwem.

Z przepisów kpow prowadzona może byc sprawa przeciwko kierowcy tira ( lub innej nn osoby) która zanieczyściła drogę, bo jest to własnie wykroczeniem

A każde postepowanie z przepisów KK nadzoruje prokurator i to on wydaje decyzje jak ma byc poprowadzone. Policja tylko to wykonuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.