Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odłaczenie pompy paliwa

Featured Replies

Napisano

stanie sie cos jak odlacze pompe paliwa w czasie jazdy na gazie ?

Napisano

> stanie sie cos jak odlacze pompe paliwa w czasie jazdy na gazie ?

W unie 1,4 nic, jeżdziłęm bez pompy (spaliła się) prawie 2 miesiące (ok 3 tys km)i nic się nie stało. niektórzy twierdzą że wtryskiwacz nie jest wtedy chłodzony, ale ja tam uważam że nic mu nie szkodzi, przy pracy na lpg i tak ma odłączone zasilanie.

Napisano

> stanie sie cos jak odlacze pompe paliwa w czasie jazdy na gazie ?

Przedłużysz życie pompy i oszczędzisz sporo benzyny wink.gif

Wszelkie \dywagacje o rzekomym chłodzeniu wtryskiwaczy to oczywiście bzdura. Tzn owszem, racja, ale tylko w silnikach z bezpośrednim wtryskiem czyli FSI, GDI...

Napisano
  • Autor

> Przedłużysz życie pompy i oszczędzisz sporo benzyny

> Wszelkie \dywagacje o rzekomym chłodzeniu wtryskiwaczy to oczywiście

> bzdura. Tzn owszem, racja, ale tylko w silnikach z bezpośrednim

> wtryskiem czyli FSI, GDI...

dzieki zabieram sie to roboty smile.gif

Napisano

> dzieki zabieram sie to roboty

Daj znać gdzie podpiąłeś się z przekaźnikiem, (czy rozłączasz masę od pompy czy + , a może gdzieś przy bezpiecznikach?? bo ja jakoś nie miałem pomysłu na odcięcie a chciałbym sobie również zrobić.

Napisano

styki 85 i 86 przekaźnika pod elektroawór gazu, styki 30 i 87a (nie 87!) pod przeczięty kabel plus zasilający pompę

Napisano

Mam u siebie odcięcie od pół roku i nie zauważyłem nic niepokojącego. Takie odcięcie ma swoje zalety:

- nie musi się myśleć o ciągłym uzupełnianiu Pb, czyli daje to mały luzik. Nie należy z tym też przesadzać, gdyż benzynka wietrzeje

- pompka paliwa odłącza się automatycznie po przejściu na LPG i nie pracuje niepotrzebnie. Dwukolorowa dioda LED sygnalizuje stan praca pompy - odcięcie.

- gwarancja, że nie jeździmy na dwóch rodzajach paliwa naraz (a to się zdarza)

- nie utzrymujemy wysokiego poziomu ciśnienia w układzie zasilania paliwem, przez co zawór zwrotny ma czas na odprężenie się

Również między bajki wkładam opowiastki o braku chłodzenia wtryskiwaczy. Są ludzie którzy przejechali z odcięciem dziesiątki kkm i nie mają nic złego do powiedzenia. Natomiast od czasu do czasu można śmignąć trochę km na benzynce coby się wtryski przedmuchały. Również odpalanie na Pb ma swoje dobre strony.

W casie jazdy dowolnie przełączam z Pb na LPG i odwrotnie, czyli załączam i rozłączam pompę i nic się złego nie dzieje. Nawet nie odczuwa się luki w czasie przełączania, jeżeli silnik nie jest zbytnio obciążony.

Nie powoduje to też generacji błędów.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.