Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapieczony hamulec w Tipo 1.7D

Featured Replies

Napisano

Witam,

znajomym zapiekły się hamulce w Tipo 1.7D. Na razie wiem tylko tyle, że śmierdziało i nagrzało się lewe przednie koło. Czyli złapało hamulce. Po południu mam to zobaczyć, bo w czwartek wyjeżdżają ;-) i nie wiem czego się spodziewać... Czy tam jest std. dla Fiata przykręcony imbusem zacisk?

Gdzie w prawobrzeżnej W-wie mógłbym uszczelkę tłoczka kupić? Podejrzewam, że będzie do wymiany, a pewnie w Fiacie to całe zaciski sprzedają...

Zaciski są takie same, czy mogą być różne (chodzi mi o to czy mogę kupić wcześniej uszczelkę, tak żeby na pewno pasowała).

Normalnie to nie chce mi się już bawić w naprawy, ale znajomi prosili i muszę im jakoś pomóc...

Pozdrawiam

Napisano

lewe przednie kolo.. skad ja to znam zlosnik.gif

u mnie to co roku po zimie byly problemy wlasnie z tym kolem, dwie zimy i dwa razy to samo, az w koncu doprowadzilismy go do porzadku a pozniej zmienilem hamulce przednie na wersje z 1.9td

w kazdym razie, zacisk przykrecany jest standardowymi srubami, juz wymiaru klucza ktory tam jest potrzebny nie pamietam..

sciagnij zacisk, wyciag tloczka i przesmaruj go pasta do tloczkow, zobacz jak on chodzi w zacisku, jakby jakos wybitnie ciezko to zawsze mozesz troszcze go podczyscic na papierze sciernym w polaczeniu np. z plynem hamulcowym, przyjrzyj sie tez przewodowi hamulcowemu w jakim jest stanie, moze juz jest leciwy, popekany i przypachany i on spowodowal zablokowanie kola..

w najgorszym wypadku moze sie okazac ze cacisk jest krzywy i gdzies przez to zblokowalo kolo, ale to raczej grzalo by non stop kolo i nie zablkowalo tak na raz

zestaw naprawczy mozesz kupic osobno, same gumki, za chwilke postaram Ci sie podac numer katalogowy zest. naprawczego do przedniego zacisku wlasnie do 1.7D, sam gdzies mam caly nowy kpl zestawik w domu wiec znajde pudeleczko i numer spisze

Napisano
  • Autor

> lewe przednie kolo.. skad ja to znam

> u mnie to co roku po zimie byly problemy wlasnie z tym kolem, dwie

> zimy i dwa razy to samo, az w koncu doprowadzilismy go do

> porzadku a pozniej zmienilem hamulce przednie na wersje z 1.9td

dzięki za info :-) przypadkiem nie jesteś z W-wy i nie chcesz odsprzedać tego zestawu naprawczego ;-)?

Napisano

> dzięki za info :-) przypadkiem nie jesteś z W-wy i nie chcesz

> odsprzedać tego zestawu naprawczego ;-)?

no nie z wawy nie jestem, zestach chetnie bym Ci odsprzedal bo moge miec ich kazda ilosc tj. tyle co hurtownie motoryzacyjne moga przylatwic zlosnik.gif

ktory rok tego tipolota jest jeszcze mi powiedz?

bo tam srednice tloczkow byly inne, po 93 chyba dawali inne tloczki, kurcze juz mi umknelo jakie to wymiary byly

Napisano

to jest tak ja mam kilka zestawow widze w domu,

na tloczka 38mm to D4074

na tloczka 54mm to D4073 ale to po 93r

katalogowo sa jeszcze do 1.7d do 93roku na srednice tloczka 48mm i to D4205 i D4205..

troche tego nadziubdziali

generalnie te zestawy naprawcze robi AUTOFREN , w IC w wawie napewno beda miec czy innym lepiej zaopatrzonym sklepie, jesli nie jestes pewien na 100% co do srednicy tlocza, wez wszystkie jakie sa do 1.7D i zebys pozniej podczas roboty nie latal po sklepach.. oddasz pozniej te ktore nie pasowaly

aa jeszcze QUICK BRAKE tez robi takie zestawy naprawcze

Napisano
  • Autor

> no nie z wawy nie jestem, zestach chetnie bym Ci odsprzedal bo moge

> miec ich kazda ilosc tj. tyle co hurtownie motoryzacyjne moga

> przylatwic

> ktory rok tego tipolota jest jeszcze mi powiedz?

> bo tam srednice tloczkow byly inne, po 93 chyba dawali inne tloczki,

> kurcze juz mi umknelo jakie to wymiary byly

Nie wiem dokładnie, ale to jest jakaś nowsza wersja z 1993 roku.

Napisano
  • Autor

> na tloczka 54mm to D4073 ale to po 93r

kurcze kupiłem ten i jakoś nie pasował frown.gif

idę dzisiaj oddać. A niby średnica tłoczka była 54,5mm dziwne. Ta duża osłona była za duża, nie obejmowała tłoczka, miała luz. W sumie tej uszczelki wewnątrz cylindra nie sprawdziłem, nie chciałem już jej brudzić.

Wyczyściłem wszystko elegancko, poskładałem a i tak hamulec trze.... Widać, że się cofa, ale trze. Ale to już nie ja będę robił. Ja mam dosyć.

Napisano

wiesz jak z tymi zamiennikami jest.. pisza ze to jest to a w realu wyciagasz rozbierasz i okazuje sie ze braknie 1mm i dupa, ja chwile w motoryzacji siedze i juz cuda widzialem na oczy tongue.gif

hmm mowisz ze trze dalej, mozliwe ze jarzmo jest krzywe albo zacisk jest przegrzany i przekrzywia go przy hamowaniu.. jest jeszcze opcja ze cos moglo pod zaworek podejsc w pompie hamulcowej i trzeba by metoda jazda i hebel w podlodze to sprawdzic czy by przestalo obcierac..

widzialem jeszcze na wlasne oczy ze u kumpla jedna sruba od zacisku byla jakas trefna i nie odbijala..

ale skoro mowisz ze sie juz bawil tym nie bedziesz to nie twoja glowa juz wink.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz jak z tymi zamiennikami jest.. pisza ze to jest to a w realu

> wyciagasz rozbierasz i okazuje sie ze braknie 1mm i dupa, ja

> chwile w motoryzacji siedze i juz cuda widzialem na oczy

> hmm mowisz ze trze dalej, mozliwe ze jarzmo jest krzywe albo zacisk

> jest przegrzany i przekrzywia go przy hamowaniu.. jest jeszcze

> opcja ze cos moglo pod zaworek podejsc w pompie hamulcowej i

> trzeba by metoda jazda i hebel w podlodze to sprawdzic czy by

> przestalo obcierac..

> widzialem jeszcze na wlasne oczy ze u kumpla jedna sruba od zacisku

> byla jakas trefna i nie odbijala..

> ale skoro mowisz ze sie juz bawil tym nie bedziesz to nie twoja glowa

> juz

będzie bawił się znajomy, ale powinien sobie poradzić. Może i coś się skrzywiło, bo dół odbijał a góra jakoś nie bardzo.

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.