Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava 1,6 97' i skaczące obroty ale nie to co zwykle ;)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich! Jestem tu po raz pierwszy.

Mam mały problem z silniczkiem 1,6 w Bravie SX z 97 (130 000km) - skaczące obroty - nawet do 5000. Problem pojawia się bardzo rzadko - 1, 2 razy w roku i tylko w ciepłe dni (słońce? - bo tylko w słoneczne dni), po uprzednim wyłączeniu rozgrzanego (po trasie) silnika i zapaleniu go ponownie po pewnym czasie. I ten czas wydaje się tutaj kluczowy - temperatura wody w chłodnicy musi spaść o ok. 1/3 czy 1/4 (licząc od temp. nagrzanego silnika). Zapalając wtedy silnik, kontrolka wtrysku czasami nie chce zgasnąć (próba uruchomienia silnika mimo tego kończy się niepowodzeniem - krztusi się). Po paru przekręceniach kluczyka kontrolka w końcu gaśnie ale silnik zaczyna wariować. Obroty wzrastają powoli do 3000 - 5000 po czym gwałtownie opadają do nominalnych 850 i znowu powoli narastają. Samochodem można jechać, ale jest to dość niewygodne gdyż sam sobie przyspiesza... Gdy się wyłączy silnik po pewnym czasie wszystko wraca do normy.

Kilka spostrzeżeń:

1. Silnik w tym samochodzie sam nie gaśnie jak w przypadkach z "falującymi obrotami", na zimnym silniku.

2. Na zimnym silniku nigdy się to nie zdarzyło.

3. Sytuacji nie da się "zasymulować" w serwisie - mimo kilku prób.

4. Komputer nie pokazuje żadnych błędów - wszystko sprawne.

5. Nigdy się mi to nie zdarzyło w inny dzień niż słoneczny, letni dzionek. Samochód po wyłączeniu silnika zawsze stał w słońcu. Kolor samochodu to grafit metalik.

5. Pierwszy raz się to zdarzyło kiedy samochód miał 3, 4 lata.

6. Samochód regularnie serwisowany - w sensie oleje, płyny, świece...

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady,

Pozdrawiam

Napisano

witay

miałem tak ale tylko 1 raz, juszch ponad 1 rok wstecz bedzie. Obroty po odpaleniu zaczeły powoli rosnąc a jak dochodziły do ok 5000 tys to zgasiłem silnik i tak ze 3 razy było, po czym ruszyłem (nie miałem innego pomysłu) i sytuacja stopniowo wróciła do normy

co do falująch obr to teszch bywa ale nie do tego stopnia żeby silnik gasł (tak miedzy 700 a 1200 obr choć po zdjęcu nogi z pedału gazu wskazówka "przepada" do ok 400-500 obr) U mnie pomaga odłaczenie aku ale problem lubi sie powtarzać

a i zrób profil bo....... albo nie rób i sam zobaczysz biglaugh.gif

Napisano

witam Cię,

niestety jeśli chodzi o samochód nie mam pomysłu,

a ten ciąg znaków możesz poprawić wedź w edycję swojej wiadomości i popraw będzie lepiej eyglądać niż legenda pod spodem :-)

Napisano

Witam

Jeśli pojawi CI się te problem znów i kontrolka wtrysku nie zgaśnie, odłącz na moment akumulator i spróbuj ponownie zapalić auto. Jeśli wszystko będzie Ok to ja stawiam na sondę lambda.

Pozdrawiam cool.gif

----------------------

Brava 1.4 97r

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.