Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małe zwarcie przy AL700- będzie działać?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dzisiaj przy próbie podłączenia się pod AL700 wyrwał mi się jeden kabelek (zielony) z gniazda diagnostycznego i dotknął drugiego w kolejności (bodajże czarny). Pojawiła się mała iskierka i od tego czasu sterownik nie daje znaków życia (nie da się włączyć na gaz, kontrolka na sterowniku nie świeci się, brak komunikacji poprzez kabel z PC).

Sterownik przepalił się na amen, czy może tylko jakiś bezpiecznik ucierpiał? Pomocy! wink.gif

Napisano

Czyli zwarło się +12V z Tx. Jakie to niesie konsekwencje niech wypowiedzą się elektronicy. Ja w swoich pierwszych próbach połączenia również coś namieszałem i sterownik nie chciał pracować. Miałem na tyle szczęścia, że odłączenie sterownika od zasilania przywróciło go do życia więc spróbuj. Jeżeli elektronika przeżyła to nie powinien stracić ustawień.

Napisano

Jezli jest tak jak pisze Marek.s to procesor w sterowniku is death czacha.gif

Napisano
  • Autor

> Jezli jest tak jak pisze Marek.s to procesor w sterowniku is death

W takim razie popróbuje jeszcze z odłączeniem sterownika i ponownym podłączeniem, ale podejrzewam, że nic z tego już nie będzie frown.gif.

Napisano

Na twoim miejscu sprawdziłbym miernikiem czy zielony to +12V. U mnie tak jest, u Ciebie prawdopodobnie też, ale trzeba to sprawdzić.

Napisano
  • Autor

> Na twoim miejscu sprawdziłbym miernikiem czy zielony to +12V. U mnie

> tak jest, u Ciebie prawdopodobnie też, ale trzeba to sprawdzić.

Niestety to 12V. Powiedzcie mi jeszcze, czy jest jakaś szansa, że tylko jakiś bezpiecznik "poszedł", czy to na 100% komputer do wymiany?

Napisano

> Niestety to 12V. Powiedzcie mi jeszcze, czy jest jakaś szansa, że

> tylko jakiś bezpiecznik "poszedł", czy to na 100% komputer do

> wymiany?

Na elektroda.pl jest gosc ktory naprawia te sterowniki wiec moze z nim pogadaj. Ewentualnie jesli zdecydujesz sie na zakup nowego to na allegro byly/sa w sprzedazy same bebechy tzn plytka sterownika ok.gif

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Właśnie zakupiłem nowy sterownik AL700 i go zamontowałem. Niestety nic się nie zmieniło- nadal nie ma możliwości przełączenia na gaz (przełącznik nie daje oznak życia) ani komunikacji ze sterownikiem poprzez kabel.

Wygląda na to, że albo komputer nie ucierpiał przez to małe zwarcie (zetknięcie zielonego kabelka z żółtym), albo oprócz niego ucierpiało jeszcze coś.

A może to kwestia wyłącznie jakiegoś bezpiecznika? Jeśli tak, to jak to wybadać, pod jaki bezpiecznik może być podpięta instalacja gazowa w Fabii?

Proszę o pomoc.

EDIT: Już wszystko OK. Okazało się, że padł bezpiecznik od instalki, a komp ocalał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.