Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelniacza na wale

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, będę potrzebował niebawem wymienić uszczelniacz na wale korbowym, ten po stronie paska rozrządu. Mam z tym jednak pewien problem, ponieważ nigdzie się nie doszukałem ,w którą stronę trzeba odkręcać śrubę mocującą koło zębate na wale. Robiłem już pierwsze podejście, ale w żadną stronę nie dawało rady odkręcić a przy tym urwałem już kilka kluczy. Wolę zatem się upewnić, który kierunek odkręcania jest ten właściwy. Dlatego jeśli któryś z kolegów przerabiał już ten problem, to chętnie oprócz tego wysłucham dodatkowych uwag hmm.gif

Napisano
  • Autor

> o to koło Ci chodzi?, odkręca się normalnie

tak, dokładnie chodzi o to koło. Czyli, rozumiem że odkręca się w lewo.

Ale widzę że u mnie jakimś ogromnym momentem jest to dokręcone, skoro już parę kluczy załatwiłem

A przy okazji zapytam, a jak blokowałeś to koło zębate przy odkręcaniu tej śruby?

Napisano

> tak, dokładnie chodzi o to koło. Czyli, rozumiem że odkręca się w

> lewo.

> Ale widzę że u mnie jakimś ogromnym momentem jest to dokręcone, skoro

> już parę kluczy załatwiłem

no ja też miałem nie łatwo bo odkręcałem na samym silniku bez skrzyni, więc wał prawie sam latał wokoło, małe kółko zablokowałem śrubami wkręconymi w niego, długimi na jakieś 10 cm i te śruby zablokowałem czymś o sam blok

siła i tak je poukręcała ale kołko puściło (może to zasługa penetratora, w którym się moczyło jak widać na foto?)

Napisano

No to teraz proszę o ten uszczelniacz foto/wymiary i nr pilne również i dla mnie.... wink.gif

Napisano
  • Autor

na wyjętym silniczku, to całkiem dobry pomysł. Natomiast ja dorobiłem sobie pokaźną dźwignię, która swymi dwoma wystającymi bolcami wchodzi w otwory wieńca zębatego przy kole pasowym, i przyznam że bardzo stabilnie blokuje to koło.

Tak więc póki co pozostaje kwestia poszukania dobrego klucza "13".

Wielkie dzięki kolego za ten gwint, bo z dwojga złego wolę urwać klucz niż tę śrubę przez błędne kierunek odkręcania

Napisano
  • Autor

> No to teraz proszę o ten uszczelniacz foto/wymiary i nr pilne również

> i dla mnie....

Ja ten uszczelniacz kupiłem juz dawno i nawet nie pamiętam gdzie, ale tak na szybko to wrzuć sobie w google hasło AJU15003800 i stamtąd zajrzyj do sklepu Intercars (zakładka silnik/blok silnika/wał korbowy). Zawsze będziesz miał jakiś punkt odniesienia na starcie.

Napisano

> no ja też miałem nie łatwo bo odkręcałem na samym silniku bez skrzyni, więc wał prawie sam latał wokoło,

Ostatnio wymieniałem rozrząd i sprawdzałem czy nie cieknie z tego zimeringu. Odkręciłem go bardzo prosto - autko stało na kołach, zapiąłem wsteczny, zaciągnąłem ręczny i odkręciłem - faktycznie trochę siły potrzebowałem, ale jakoś tragicznie nie było ...

Napisano
  • Autor

Tomto, ale potwierdzasz że tę śrubę odkręca się w lewą stronę tak jak pisał kolega Rzel?

Napisano

> Tomto, ale potwierdzasz że tę śrubę odkręca się w lewą stronę tak jak pisał kolega Rzel?

Tak, oczywiście - to jest zwykła śruba i zwykły prawy gwint - odkręca się go w lewo. No może ta śruba nie jest taka zwykła, bo oznaczona chyba 9.8, czy nawet więcej ...

Czasami dobrze jest przed odkręceniem najpierw trochę dokręcić - żeby gwint się ruszył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.