Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C 1.3 CDTI - jaki olej i inne płyny?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Sprowadziłem sobie z Fracji Corse 1.3 CDTI z XII/2003 r. (po liftingu). Nie posiadam książeczki - więc nie wiem jaki tam wlano olej:( Co radzicie wlać - bo przecież olej muszę wymienić. Aha, przebieg autka (podobno - daj Boże) 80.000 km. No i jakie inne płyny wymienić (jakie marki polecacie?) Właśnie zamówiłem sobie książek z serii "Sam naprawiam Opel Corsa/Meriva", ale dojdzie najszybciej w piątek-sobote:(.

Pozdrawiam!

Napisano

Generalnie przy turbo olej powinien być jak najlepszy. Osobiście albo bym zaryzykował i poszedł po jakimś 5W40 Mobila, Castrola, Valvoline, Liquy Moly albo innej wiodącej marki, albo 10W40... niżej to w ogóle nie ma co schodzić. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie przy turbo olej powinien być jak najlepszy. Osobiście albo

> bym zaryzykował i poszedł po jakimś 5W40 Mobila, Castrola,

> Valvoline, Liquy Moly albo innej wiodącej marki, albo 10W40...

> niżej to w ogóle nie ma co schodzić.

No tak, ale teraz nie wiem czy lać 5W40 czy 10W40? No bo (daj Boże!) przebieg gdyby był faktycznie 80.000 to może już zalać 10W40? Jak myślisz? Wiesz, nie chodzi mi o te 50 zł różnicy w cenie 5W-10W. Chodzi o to, żeby było ok. Mam taki dziwny charakter, że przywiązuje się do autek - wiec staram się o nie dbać:)

Napisano

Kurcze, skąd to przeświadczenie, że przy jakimś przebiegu trzeba zacząć zalewać 10W40? Ja mam 221kkm na blatach i leje 5W50, i będę lał. Przebieg 221kkm wydaje się mi być mocno teoretyczny, moim zdaniem ma z 330kkm.

Napisano

Mam dokładnie takie autko jak Ty i od przebiegu 140600 (jak trafiło w moje ręce) jeździ na Shellu 10W40 wink.gif

Co do płynów, to u mnie był zmieniony chłodniczy, hamulcowy, sprawdzona klimatyzacja i tyle (poza małymi poprawkami mechanicznymi).

PS. Fajnie by było, jakby Twój przebieg był prawdziwy, bo dieselek z końca 2003r. z 80kkm na blacie to niezły rodzynek smile.gif

Napisano

Ja mam 250 tysięcy km i leje Valvoline 5W-40 cool.gif

Napisano
  • Autor

> Mam dokładnie takie autko jak Ty i od przebiegu 140600 (jak trafiło w

> moje ręce) jeździ na Shellu 10W40

> Co do płynów, to u mnie był zmieniony chłodniczy, hamulcowy,

> sprawdzona klimatyzacja i tyle (poza małymi poprawkami

> mechanicznymi).

> PS. Fajnie by było, jakby Twój przebieg był prawdziwy, bo dieselek z

> końca 2003r. z 80kkm na blacie to niezły rodzynek

No... dziś zalałem 5W40 PLATINIUM (orlen). Wiem, wiem... polski... Ale namówili mnie mechanicy w PKS. Jeżdżą turbodieslami osobowymi i mówią, że nie ma sensu lać olej 2 razy droższy... Ale obiecuje, że jak coś się będzie złego działo to dam znać na forum!;) Jak już wymieniłem olej pojechałem na stacje benzynową i też mi mówił sprzedawca, że nie widzi różnicy miedzy np. mobil 1 a tym "moim" - parametry bardzo zbliżone...

No.. mam nadzieje, że będzie wszystko z moim autkiem dobrze... sporo w nie już włożyłem:( Komplet chłodnic miałem do wymiany (autko po uderzeniu centralnie z przodu - na pierwszy rzut oka nic groźnego), wentylator klimy, zderzak, maska, belki, okulary, lampy (mam soczewkowe - bajeranckie;)).

Byłem dziś na przeglądzie technicznym. Wszystko ok:) Teraz tylko musze parę tysiączków zrobić na tym silniczku i będę wszystko wiedział... Daj Boże...:)

Pozdrawiam

PS. A masz zdjęcia swojego autka? Kurcze ja mam tą corse w takim dziwnym kolorze.. że aż stach!;)

Ni to seledyn metalic, ni to jakiś morski metalic... chol... wie... w pamierach jest "7 Green" albo "4 Green" (ale raczej ten pierwszy kolor).

Napisano

Zajrzyj w mój profil tutaj - wprawdzie mało widać,

ale jest to coś pomiędzy niebieskim a fioletowym waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.