Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwyższona temperatura w kabinie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od kilku dni odczuwam wyraźny wzrost temperatury w kabinie samochodu podczas jazdy. Prawdopodobnie grzeje silnik (tak, jakby ogrzewanie było włączone na nogi).

1. Olej jest.

2. Płyn w chłodnicy jest.

3. Ogrzewanie wyłączone smile.gif.

4. Wskazówka temperatury na desce rozdzielczej podczas jazdy w korku - trochę powyżej połowy, podczas jazdy w trasie - około połowy. W każdym bądź razie do czerwonego obszaru jeszcze daleko.

5. Silnik pracuje płynnie.

Jaka może być tego przyczyna i jak to naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc.

UNO 1.0 fire z 2002 r. (po Messerze).

Napisano

> Jaka może być tego przyczyna i jak to naprawić?

Sprawdź czy osłony termicznej katalizatora nie zgubiłeś.

Napisano

> 3. Ogrzewanie wyłączone .

Wyłączone czy skręcone na minimum bo to jest różnica. Mógł paść zawór w nagrzewnicy i mimo skręconego pokrętła płyn i tak będzie gonił po nagrzewnicy. Zobacz czy leci ciepłe powietrze na szybę lub nogi, albo sprawdź czy węże od nagrzewnicy są zimne.

A jak nie to, to zobacz na osłonę tunelu wydechu pod samochodem, ewentualnie izolację ściany działowej silnika.

A tak ogólnie to lato przyszło i cieple w aucie grinser006.gif

Napisano

po drugie sprawdz patrzac od spodu konsoli czy chodzi ci ciegło zamykajace zawor nagrzewnicy! pozdro

Napisano

> 4. Wskazówka temperatury na desce rozdzielczej podczas jazdy w korku

> - trochę powyżej połowy, podczas jazdy w trasie - około połowy.

> W każdym bądź razie do czerwonego obszaru jeszcze daleko.

> 5. Silnik pracuje płynnie.

> Jaka może być tego przyczyna i jak to naprawić?

> Z góry dziękuję za pomoc.

> UNO 1.0 fire z 2002 r. (po Messerze).

A jaki masz wskaznik temperatury? Bo u mnie polowa to 100 stopni, i jakbym mial powyzej polowy to bym sie cholernie martwil:) W korku nigdy do polowy nie dochodzi - gora 95, w trasie nawet ponizej 1/4 w zimie, czy ok. 1/4

Napisano
  • Autor

Maksymalna to 130C. Zaczyna się od 50C. Czyli, jeśli dobrze wskazuje, to jest ok. 90C.

Napisano
  • Autor

Wszystkie osłony i izolacje są na miejscu.

Przy skręconym do minimum ogrzewaniu, idzie gorące powietrze na szybę.

Cięgło pokrętła wygląda na sprawne.

Gdzie może być jeszcze przyczyna?

P.

Napisano

> Wszystkie osłony i izolacje są na miejscu.

> Przy skręconym do minimum ogrzewaniu, idzie gorące powietrze na

> szybę.

> Cięgło pokrętła wygląda na sprawne.

> Gdzie może być jeszcze przyczyna?

> P.

zawór sie spsuł?:>

Napisano

> Sprawdź czy osłony termicznej katalizatora nie zgubiłeś.

raven - gdzie jest ten zawor?

czy mogl pasc termostat?

zapowietrzona chlodnica moze byc przyczyna?

Napisano

A na pewno masz dwa pokrętła zakręcone muszą być w lewo tak u mnie jest i nie leci ciepłe powietrze smile.gif pokrętła powinny być tak :

280782034-pokr.jpg

post-117032-14352493409528_thumb.jpg

Napisano

> raven - gdzie jest ten zawor?

> czy mogl pasc termostat?

> zapowietrzona chlodnica moze byc przyczyna?

Zawór jest z prawej strony nad nogami pasażera, nad plastikową półką,dochodzi do niego linka od pokrętła, jest przykręcony na 2 śrubach. Trzeba spuścić płyn, odkręcić, wymienić, zalać płyn i odpowietrzyć.

Masz cały czas otwarty zawór i mimo skręconego pokrętła działa ogrzewanie.

Jakby padł termostat to albo byś nie dogrzewał silnika (o co w lecie ciężko) albo byś go ugotował (jakby był non stop zamknięty)

Przy zapowietrzonej nagrzewnicy słychać bulgot, też się zastanawiałem kiedyś co to jest, dopóki nie zauważyłem że mam poziom płynu ponad 10cm niżej od minimum (ale sie nie grzał)

Napisano

looknij tu: klik

Sprubuj włożyć rękę tam gdzie nogi pasazera i znalezc linkę od regulacji temp. Jak pociągniesz ją do siebie to powinno lecieć zimne, chyba że linka odczepiła się od zaworu.

Moje pokrętło też wyglądało na sprawne ale ruszając nim linka nie pracowała. Póżniej zacząłem kombinować i pokrętło stoi w pozycji max, a temp reguluje za pomocą tej właśnie linki sięgając pasażerowi pod nogi tongue.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Pokrętła są ustawione w lewo. Nawet jak nie leci powietrze, to czuć grzanie z otworów przy szybie. W samochodzie jest sauna:/

P.

Napisano

> Dzięki.

> Pokrętła są ustawione w lewo. Nawet jak nie leci powietrze, to czuć

> grzanie z otworów przy szybie. W samochodzie jest sauna:/

> P.

To ja mam ten sam problem ale z nim żyje 270751858-jezyk.gif ciepłe powietrze leci mi przez cały czas przy szybie czy zimno czy ciepło spineyes.gif ale mi to nie przeszkadza wazniak.gif

Napisano

Cześć biglaugh.gif

tukej info

Zawsze ale termostat to raczej inny objaw.

Też raczej nie. Jak układ chłodzenia szwankuje to raczej jest problem z brakiem grzania niż jego nadmiarem. No chyba że się termostat zapiecze i płynu na chłodnicę nie odda ale wtedy temperatura na wskaźniku by poleciała w kosmos.

Napisano

Ja walczyłem jakiś czas temu z odwrotnym problemem, okazało się, że pokrętło przeskoczyło na ząbkach. Ustawiłem je jak trzeba i przez zimę miałem 893goodvibes.gif

No ale zima sie skończyła i chciałem nieco skręcić i pojawił sie ponownie problem - podczas zamykania zaworu pokrętło znowu przeskoczyło na ząbkach - winna okazała się ciężko chodząca w pancerzu linka.

Odkręciłem panel przedni z pokrętłami regulacji temp powietrza, odkręciłem osłonę zaworu nagrzewnicy, napsiukałem jakiegoś niemieckiego smarowidła (można użyć też smaru silikonowego) pomiędzy linkę, a pancerz (psiukając poruszałem wciąż wajchą przy zaworze nagrzewnicy) Złożyłem wszystko do kupy i teraz pokrętło kręci się lekko i cichutko aż miło, nic nie przeskakuje, a co ważne otwiera i zamyka całkowicie przepływ ciepłego płynu przez nagrzewnicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.