Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działaja swiatła i wycieraczki....Pomocy

Featured Replies

Napisano

witam. Dziś chcąc wrócić z pracy do domu zauwazyłem ze brak świateł mijania (postojowe są) i brak reakcji na dżwignie od wycieraczek, od razu pomyslałem ze to cos przy kierownicy nie tak, ale bawiąc sie innymi rzeczami to tez zapalnikczka nie działa. Do głowy mi przychodzi ze to bezpieczniki ale tyle naraz chyba by sienie popaliło skoro nie sa razem podłączone........Dopiero jutro rano sie tym pobawie ale prosze o sugesteie co może być nie tak....Pozdrawiam

Napisano

> witam. Dziś chcąc wrócić z pracy do domu zauwazyłem ze brak świateł

> mijania (postojowe są) i brak reakcji na dżwignie od

> wycieraczek, od razu pomyslałem ze to cos przy kierownicy nie

> tak, ale bawiąc sie innymi rzeczami to tez zapalnikczka nie

> działa. Do głowy mi przychodzi ze to bezpieczniki ale tyle naraz

> chyba by sienie popaliło skoro nie sa razem

> podłączone........Dopiero jutro rano sie tym pobawie ale prosze

> o sugesteie co może być nie tak....Pozdrawiam

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że to przełącznik zespolony przy kierownicy. Też mi padł tylko u mnie poza światłami mijania padły przeciwmgłowe i podgrzewanie tylnej szyby.

Największy problem jest ze znalezieniem sprawnego przełacznika ze szrotu, a nowy w ASO to wydatek rzędu 500 zł.

Napisano

na śmietniku jest referat, na jego podstawie zrobisz bez problemów, jak go rozbierzesz to wszystko okaże się jasne, która blaszka w co się wtopiła troche pomyślunku i sie zrobi zeby.GIF

Napisano

ja miałem to samo, identyczne objawy, wskoczyłem na śmietnik pobrałem referacik i wstawiłem sobie przekaźniki od tego czasu jak ręką odjął. Zrób to szybko bo jak mocno schrznisz przełącznik to i przekaźniki nie pomogą tylko nowy trzeba będzie kupić. I UWAŻAJ JAK KIEROWNICĘ BĘDZIESZ ŚCIĄGAŁ BO MOŻESZ NIECHCĄCO ROZWALIĆ TAŚMĘ TO CIĘ BĘDZIE KOSZTOWAĆ Z 60 NA SZROCIE

Napisano

Niekoniecznie. U mnie podobne objawy + niedzialające ogrzewanie tylnej szyby i podswietlanie listwy z halogenami i nieswiecaca kontrolka - to poluzowana wtyczka za tablica z biezpiecznikami, jak spojzysz od dołu pod tablice to chyba 1 wtyczka (widoczna) od strony drzwi kierowcy, looknij (sproboj poruszac) moze akurat.

Najgorsze u mnie jest to, ze naprawiłem te styki - wszystko bylo git i znowu nie swieci sie kontrolka od swiatel. Tylko, ze teraz jak ruszam wtyczka to nie robi sie choinka a kontrolka sie nie zapala. Niekiedy jak mocniej pociagne to na chwile wyłączy sie radio - pewnie jakis przekaznik jest luzny i jeszcze raz bede sie do tego zabierał.

Napisano

ja miałem pewność bo mi mechanik powiedział po sprawdzeniu ale jak dodał że skubnie mnie z robocizną na 700 zł to zbladłem i zaryzykowałem sam ale manuale ze śmietnika są git. po mojej naprawie też zrobiłem i wrzuciłem na śmietnik mój pseudonim to "instel"

Napisano

> Niekoniecznie. U mnie podobne objawy + niedzialające ogrzewanie

> tylnej szyby i podswietlanie listwy z halogenami i nieswiecaca

> kontrolka - to poluzowana wtyczka za tablica z biezpiecznikami,

> jak spojzysz od dołu pod tablice to chyba 1 wtyczka (widoczna)

> od strony drzwi kierowcy, looknij (sproboj poruszac) moze

> akurat.

> Najgorsze u mnie jest to, ze naprawiłem te styki - wszystko bylo git

> i znowu nie swieci sie kontrolka od swiatel. Tylko, ze teraz jak

> ruszam wtyczka to nie robi sie choinka a kontrolka sie nie

> zapala. Niekiedy jak mocniej pociagne to na chwile wyłączy sie

> radio - pewnie jakis przekaznik jest luzny i jeszcze raz bede

> sie do tego zabierał.

Ja osobście obstawiam właśnie na tą przyczynę. W moim bravolocie miałem identyczne objawy. Nie działała mi również dmuchawa. Co sie okazało... Wypalone styki w kostce po lewej stronie kierownicy. Ta właśnie kostka trafia w złącza skrzynki bezpieczników. Interwencja: w :wymiana kostki przy kierownicy (tamta tak się zjarała że nie było co zbierać), montaż przekaźników i problem z głowy. yay.gif

Napisano

w naszych brykach - tych nie wyposażonych fabrycznie w przekaźniki prędzej czy później pada albo przełącznik zespolony albo ta kostka to tylko kwestia czasu- moja zresztą też była wytopiona na styku od masy ale trzyma do dziś

Napisano

Znaczy sie zadna Marea nie ma przekaznikow? :| Ale wymyslili...

Napisano

> Ja osobście obstawiam właśnie na tą przyczynę. W moim bravolocie

> miałem identyczne objawy. Nie działała mi również dmuchawa. Co

> sie okazało... Wypalone styki w kostce po lewej stronie

> kierownicy. Ta właśnie kostka trafia w złącza skrzynki

> bezpieczników. Interwencja: w :wymiana kostki przy kierownicy

> (tamta tak się zjarała że nie było co zbierać), montaż

> przekaźników i problem z głowy.

Czy z kontrolka od swiatel tez sie cos robiło ? w sensie migała, nieswieciła ? sprawdze tez tą wtyczke, tylko, że u mnie luźna była za tablicą bezpieczników a nie pod kierownicą.

Będę musiał też założyć ten przekaźnik. Bo już raz miałem wytopioną wtyczkę od świateł.

Napisano
  • Autor

no to powiem tak....

Wsiałdem dzis rano do samochodu i było to samo co dzien wczesniej tzn kontrolki świeciły ale dalej brak swiateł wycieraczek zapalniczki i dmuchawy:(

po przejechaniu jakis 10 km stałem na krzyżówce skręcajac w lewo. I potym skrecie nagle zaczeło wszystko działać.... jak narazie jeżdziłem praktycznie cały dzien, skręcałem kierownica i wszystko Ok...

Ale pewnie w niedługim czasie znowu sie okaze to samo....wiec wtedy trzeba bedzie szukac przyczyny i jak najbardziej pasuje to z kierownica....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.