Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagle zgasł i nie chce odpalić

Featured Replies

Napisano

Witam. Możę mi coś poradzicie zanim jutro udam się do elektryka. Dzisiaj podjeżdżając do skrzyżowania nagle samochód mi zgasł, i nie odpalił do tej pory frown.gif I na gazie i na benzynie nie chce mi odpalić . Akumulator kręci jak oszalały a on nic. Benzyne i gaz mam .

Sprawdzałem prąd tak jak podpatrzyłem u elektryka bo też mi kiedyś zgasł ale okazało się wtedy że poluzowały się właśnie te kable na bezpiecznikach (a teraz nie ma prądu na 2 bezpiecznikach które są koło 2 przekaźników )

Dodam żę stało się to po wyjechaniu ze strasznych dziur którymi omijałem korek (nigdy więcej takich ekapad ) przejechałem jakieś kilkaset metrów z góry do skrzyżowaniai tam zdechł. Możę coś się tam poluzowało?Skądwłaściwie dopływa prąd do tych bezpieczników?

Napisano

Zacznij sprawdzanie od masy, odejscia są pod akumulatorem. Piszesz, że nie masz napięcia na dwóch bezpiecznikach obok przekaźników - czy chodzi co o te po maską obok cewki?? Pierwszy od przedniej szyby to sterowanie chyba (jutro sprawdzę)wtryskiem a drugi - pompa paliwa (jeśli pompa działa to drugi na pewno jest dobry). Jeśli tak, to zacznij od przekaźnika wtrysku (bez niego nie ma szans na odpalenie):

- sprawdz, czy są na pewno przekaźniki są ok

- sprawdz czy masz napięcie na sterowaniu tych przekazników

-sprawdz czy do przekaźników dochodzi napięcie głównego ( sterowanego) obwodu

Bezpieczniki obok, to właśnie zabezpieczenia odejść sterowanych obwodów.

I pamiętaj, że (na pewno tak jest w przypadku pompy, natomiast przy sterowaniu wtryskiem nie pamiętam) po przekręceniu kluczyka napięcie sterowania jest tylko przez sekundę a później dopiero, gdy kręcisz rozrusznikiem. Powodzenia. Surze radą w miarę możliwości.

Napisano

> Witam. Możę mi coś poradzicie zanim jutro udam się do elektryka.

> Dzisiaj podjeżdżając do skrzyżowania nagle samochód mi zgasł, i

> nie odpalił do tej pory I na gazie i na benzynie nie chce

> mi odpalić . Akumulator kręci jak oszalały a on nic. Benzyne i

> gaz mam .

> Sprawdzałem prąd tak jak podpatrzyłem u elektryka bo też mi kiedyś

> zgasł ale okazało się wtedy że poluzowały się właśnie te kable

> na bezpiecznikach (a teraz nie ma prądu na 2 bezpiecznikach

> które są koło 2 przekaźników )

> Dodam żę stało się to po wyjechaniu ze strasznych dziur którymi

> omijałem korek (nigdy więcej takich ekapad ) przejechałem jakieś

> kilkaset metrów z góry do skrzyżowaniai tam zdechł. Możę coś się

> tam poluzowało?Skądwłaściwie dopływa prąd do tych

> bezpieczników?

sprawdz kostke głównego kabla zasilającego, jest na wyskokości pompy hamulcowej. Ostatnio mialem podobne objawy tyle że nie jeździlem po dziurach i okazało sie ze padł palec rozdzielacza (tzn dostał przebicia na ośke aparatu)

Napisano
  • Autor

Dziękuję za szybką reakcję.

Napięcie główne jest , sterowania sprawdzę rano . Jak sprawdzić czy przekażnik jest dobry i czy pompa działa ? I ewentualnie jaki zamiennik kupić

Czy może być ten opisany w tym temacie ?

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=274019072&page=&view=&sb=5&o=&fpart=2&vc=1

Napisano

> sprawdz kostke głównego kabla zasilającego, jest na wyskokości pompy hamulcowej.

To by chyba i rozrusznik nie kręcił gdyby nie łączyła

Ja szukałbym tam gdzie wskazali poprzednicy - przekazniki

Napisano

> To by chyba i rozrusznik nie kręcił gdyby nie łączyła

> Ja szukałbym tam gdzie wskazali poprzednicy - przekazniki

Co wspólnego pompa z rozrusznikiem!! (tak to zrozumiałem)

Napisano

> Dziękuję za szybką reakcję.

> Napięcie główne jest , sterowania sprawdzę rano . Jak sprawdzić czy

> przekażnik jest dobry i czy pompa działa ? I ewentualnie jaki

> zamiennik kupić

> Czy może być ten opisany w tym temacie ?

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=274019072&page=&view=&sb=5&o=&fpart=2&vc=1

Niestety nie mogę teraz, ale później (22:00) powiem ci jak sprawdzić przekaźniki

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem przekażniki i chyba są dobre .Wymieniłem je z tymi z środka i jak się kręci rozrusznikiem to jest napięcie na bezpiecznikach . Zresztą słychać jak coś w nich się przełacza po włączenia zasilania . Pompa też działa (też słychac takie buczenie przez chwilę po włączeniu zasilania) .

klnie.gif

Napisano

> Co wspólnego pompa z rozrusznikiem!! (tak to zrozumiałem)

nie pompa tylko kostka głównego kabla zasilającego (no chyba że ja źle zrozumiałem ) wink.gif

Napisano

> nie pompa tylko kostka głównego kabla zasilającego (no chyba że ja

> źle zrozumiałem )

zwracam honor - z całym szacunkiem przepraszam - nie przeczytałem uważnie

Napisano

> Sprawdziłem przekażniki i chyba są dobre .Wymieniłem je z tymi z

> środka i jak się kręci rozrusznikiem to jest napięcie na

> bezpiecznikach . Zresztą słychać jak coś w nich się przełacza po

> włączenia zasilania . Pompa też działa (też słychac takie

> buczenie przez chwilę po włączeniu zasilania) .

Jeśli tak, to faktycznie jest problem, bo przyczyn może być wiele. Skoro rozrusznik kręci, to na pewno dotyczy to zapłonu i w zasadzie trzeba by po kolei analizować cały układ. Wszystkim steruje moduł zapłonu (na pewno wiesz – za akumulatorem) i od tego trzeba zacząć, rozepnij wchodzącą do niego kostkę, sprawdź czy styki nie są zabrudzone, zasiarczone. Ja osobiście też mam problem podobny do ciebie, jeśli nie chce mi odpalić, macha do góry ruszę wiązką przewodów zakończoną właśnie kostką, o której mówiłem i zapala – podejrzewam, że wyjście z modułu jest gdzieś uszkodzone (np. zimny lut). Masz schemat elektryczny układu Mono-Jetronic? Wydawnictwo WŁK str.192. Ewentualnie trzeba podłączyć pod kompa…

Napisano

Pisz, co ustaliłeś, bo temat jest naprawdę trudny, choć rozwiązanie może okazać się banalne - tak bywa - elektryka jest przy fiatach cienka. Sam problem osobiście bardzo mnie ciekawi a jeszcze bardziej rozwiązanie problemu. Tylko szkoda ciebie chłopie i Twojej sakiewki.

Napisano
  • Autor

Nie ma sprawy . Jutro napiszę co mu dolega bo dzis moje maleństwo spędza noc u elektryka , przynajmniej stoi pod dachem smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Nie ma sprawy . Jutro napiszę co mu dolega bo dzis moje maleństwo

> spędza noc u elektryka , przynajmniej stoi pod dachem

No i co mu było???Napisz odpowiedź bo od dwóch dni mam to samo,jak go wyłączyłem to juz nie zapalił.Moduł zakładałem nowy,wymieniłem kopułkę na używaną ale wcześniej chodziła,świece i palec to samo.Sam juz nie mam pojecisa co mu dolega może silnik padł? angryfire.gif

Napisano
  • Autor

Problem był banalny ale kosztowny. Prawdopodobnie jadąc po dziurach naciągneły mi się kable i zrobiły zwarcie przy module i spaliły go. kable były nie poizolowane dobrze i elektyk musiał je powymieniać , wymienił też spalony komputer(na używany )

Tyle że po wymianie komputera silnik jest dużo słabszy

szczególnie czuć to:

przy ruszaniu-słabo się zbiera

dodaniu nagle gazu -trzeba chwile poczekać aż nabierze obrotów)

odpaleniu zimnego silnika (klka albo klikanaście razy trzeba zakręcić).

Czyżby trzeba było zresetować komputer ?

Napisano

> Czyżby trzeba było zresetować komputer ?

Jak piszesz ok.gif

Klemy zdjąć, odczekać klkanaście minut i podłączyć, odpalać bez gazu i czekać do włączenia wentylatora chłodnicy

Napisano
  • Autor

OK. Więc są to tylko objawy komputera ?

Ale czy wystarczy sam reset , elektryk mówił żęby przejechać jeszcze za 20 km na benzynie i wtedy ma być spoko .

Napisano

> OK. Więc są to tylko objawy komputera ?

> Ale czy wystarczy sam reset , elektryk mówił żęby przejechać

> jeszcze za 20 km na benzynie i wtedy ma być spoko .

Sprobuj zrobić reset, powinno pomoc...

Acha i odpal na benzycne nie na LPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.