Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Aygo warto, czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika kierowców japońskich bolidów, zastanawiam się nad zakupem dla żony używanej Toyoty Aygo, napiszczie mi proszę coś więcej o tych samochodzikach. Chodzi mi o to czy faktycznie są bezawaryjne, jak jest z dostępem do części oryginalnych bądź zamienników i jak się tym jeździ. Z góry dziękuję za pomoc bow.gif

Napisano

Ja takim latam służbowo (dosłownie latam cool.gif)i generalnie całkiem sympatycznie, mało pali, raczej sie nie psuje, silniczek dość fajny choć dodanie gazu wywołuje burze hałasu a dopiero po dłuższej chwili reakcje prędkościomierza smile.gifdlaczego latam przy wyższych prędkościach (poza miastem)zachowuje sie bardzo niestabilnie,podskakuje,podmuchy wiatru oznaczają ostrą kontre kierownicą-nawet podmuch tira przejeżdzającego obok powoduje bardzo nerwowe zachowanie.Części orginalne drogie i generalnie nie jest aż za dużego wyboru jesli chodzi o zamienniki.

Trzeba sie liczyć z "brakiem" bagażnika a ilość miejsca na tyle jest raczej symboliczna cool.gif

Napisano

proponuję wizyte w salonie, i jazde próbną takim samochodem. Za jazdę próbną się przecież nie płaci. Ja mam odpowiednik Aygo tylko z innym znaczkiem, a dokładniej Peugeota 107, masz jeszcze do wyboru Citroena C1. Są to praktycznie takie same auta różniące się znaczkami oraz stylistyką przodu i tyłu. Silnik w tym samochodzie 1,0 fajnie się wkręca na obroty, najmocniejszą ma 2 ( odcina zapłon przy około 105km/h)oraz 3 ( przy 130 jeszcze nie odcięło), jego minusem jest głośna praca, natomiast plusem mały apetyt na paliwo, to co podają w danych katalogowych jest jak najbardziej możliwe do osiągnięcia. Zamieniików części jest jeszcze mało na rynku (stosunkowo młody samochód), ale zawsze możesz porównać ceny materiałów eksploatacyjnych u Peugeota, Citroena i Toyoty. Przy zakupie zwróć uwagę na tapicerkę wew, czy przypadkiem nie jest mokra, wadą tych samochodów jest to że czasem do środka wlewała się woda przez uszczelkę u góry drzwi. Serwis sobie z tym daje radę przez doginanie rantu mocowania uszczelki, ewentualnie doginanie ("łamanie") drzwi. Przypadłość tą jest łatwo wykryć, patrzysz jak jest wygnieciona uszczelka drzwi , tzn. czy jest równo wygnieciona na swoim górnym odcinku, objawia się to również podczas jazdy charakterystycznym "mlaskaniem" drzwi gdy jedziesz po nierównościach. Zresztą ciekawa sprawa że producent jakoś tej usterki nie usunął. Objawia się ona głównie w 3 drzwiowych wersjach, gdzie drzwi są większe, ale w 5 drzwiowych również możesz się z tym spotkać. W modelach z początku produkcji pojawiały się również problemy z odpowietrzaniem zbiornika paliwa (nie można było zatankować, bo pistolet wybijał), ale wymieniali to na gwarancji. Pozatym uważaj na używki sprowadzane, niby tańsze ale większość z nich ma historię powypadkową. Lepiej dorzuć trochę więcej kasy i kup używkę w komisie przy salonie, lub przynajmniej z upatrzonym samochodem podjedź do ASO na kontrole.

Napisano

Już lepiej wziąść Yarisa - ma 5 gwiazdek w teście zderzeniowym a nie 4 jak Aygo ( silnik taki sam jak w Yarisie a autko mniejsze).

Jeśli Yarisa to tylko z silnikiem 1,3 bo o wiele lepiej się jeździ (chodzi mi o wersję II ).

Napisano
  • Autor

> Już lepiej wziąść Yarisa - ma 5 gwiazdek w teście zderzeniowym a nie

> 4 jak Aygo ( silnik taki sam jak w Yarisie a autko mniejsze).

> Jeśli Yarisa to tylko z silnikiem 1,3 bo o wiele lepiej się jeździ

> (chodzi mi o wersję II ).

no właśnie chodzi o to, że ma to być mniejsze autko

Napisano

Ja z żoną przerabialiśmy to samo.Poszliśmy do znajomego do salonu po Aygo, a można powiedzieć wyszliśmy z Yarkiem.

Ani mi ani żonie aygo do gustu nie przypadł, a kumpel też za bardzo go nie polecał.

wpadła też na chwilę jego klienta która niedawno aygo odebrała i stwierdziła że jakby mogła jesio raz wybierać padło by na pewno na yarka.

Napisano

> Już lepiej wziąść Yarisa - ma 5 gwiazdek w teście zderzeniowym a nie

> 4 jak Aygo ( silnik taki sam jak w Yarisie a autko mniejsze).

> Jeśli Yarisa to tylko z silnikiem 1,3 bo o wiele lepiej się jeździ

> (chodzi mi o wersję II ).

Podobnie i my wybraliśmy. Zamiast aygo/c1/peugeot zanabyliśmy yarisa II.

Mały peugeot wink.gif po jeździe próbnej totalnie odpadł ... po prostu żonka siedzaca z tyłu już nie wytrzymała kompresji. Po zamianie ról (ja siadłem z tyłu) no cóż, miałem wrażenie że w maluszku było więcej miejsca i wygody. Do tego hałas też dość dokuczliwy.

Symboliczny bagażnik jak i 2 miejsca z tyłu to pewne ograniczenie. Spartański wystrój to też raczej "-".

Choć jako zupełnie miejskie autko dla 1 osoby - zrywne i maleńkie - to może się podobać. Ale fizycznie nawet nie wiem jak tam z tyłu jest choćby z wpinaniem fotelika dla ewentualnego juniora.

Po 1,5 roku po zakupie yarisa II mogę go śmiało polecić, nawet wersję z silnikiem 1.0. Spokojnie daje radę i w mieście, i na autostradzie - zasadniczo to tych kucy w wersji 1.3 tak dużo więcej nie ma.

Oczywiście w wersji 1.0 zapomnijmy o dynamicznym wyprzedzaniu. Ale kwestia kto z czego się do yariska przesiada i czego po nim oczekuje.

Napisano
  • Autor

> Ja z żoną przerabialiśmy to samo.Poszliśmy do znajomego do salonu po

> Aygo, a można powiedzieć wyszliśmy z Yarkiem.

> Ani mi ani żonie aygo do gustu nie przypadł, a kumpel też za bardzo

> go nie polecał.

> wpadła też na chwilę jego klienta która niedawno aygo odebrała i

> stwierdziła że jakby mogła jesio raz wybierać padło by na pewno

> na yarka.

ale oczywiście ja się całk. zgadzam, że yaris jest dużo lepszy od aygo, ale nie ja mam tym jeździć, tylko żona która jest drobnej postury i najlepiej czuje się za kierownicą w naprawdę małych autach

Napisano

> ale oczywiście ja się całk. zgadzam, że yaris jest dużo lepszy od

> aygo, ale nie ja mam tym jeździć, tylko żona która jest drobnej

> postury i najlepiej czuje się za kierownicą w naprawdę małych

> autach

Mam podobną zagwózdkę, bo też zastanawiam się nad autem dla 1 osoby do miasta, właśnie wielkości Aygo/C1/107...

I coraz bardziej skłaniam się ku Aygo, bo spokojnie wystarcza, zwłaszcza w wersji 5-drzwiowej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.