Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgubiony jedyny kluczyk

Featured Replies

Napisano

Witam. Brać Astrolotów. Pytanie mam co prawda o Corsę B ale to akurat o sprawy, które w Astrach F są niemal identyczne.

Otóż moja wspaniała żona właśnie zgubiła jedyny kluczyk do Corsy B 1998r.

Na szczęście mam drugiego pilota do alarmu, więc otworzy mi centralny zamek ale co dalej? Wiem, że można dorobić sam "metal" jak wykręcę wkład stacyjki ale gorzej z kodowaniem immobilisera. Zdaje się, że potrzebny jest kod PIN, którego niestety nie mam. Co mnie czeka? Jakie koszty? Jak to załatwić? Tylko ASO czy można inaczej?

Napisano

98 to pewnie masz immo. Możesz się upewnić - czy masz białą kropę przy stacyjce, na tym gumiatym kółeczku na którym są też piktogramy I, II, III czy jak to tam szło wink.gif

Jeżlei masz immo to możesz:

1. wywalić immo ze sterownika silnika. Koszt pewnie ze 100 - 200 pln + wyprucie sterownika. pewnie trzeba wyslac go gdzies albo poszukac magika na miejscu.

2. uzyskać w aso PIN i dopisać nowy klucz. PIN 120 PLN, dopisanie pewnie ze 100, klucz z immo ze 100

3. wyczytać PIN z modułu immo. Magik zrobi wraz z dopisaniem klucza za 150. Plus klucz z immo

Ja bym zastosował opcje nr 1 wink.gif

Napisano

Wiec tak- nic sie nie dopisuje jesli juz chodzi o dorobienie klucza( grot z immo). Trzeba miec kod car pass( 122 zł z vat w ASO) . Dorabia sie wtedy grot z pastylka immo w cenie od 80 do 200 zl i wsio dziala juz. Ja mam kolege co mi dorabia grot z pastylka za 80 zl calosc ale normalna cena to cos kolo 150.

Napisano

> Wiec tak- nic sie nie dopisuje jesli juz chodzi o dorobienie klucza(

> grot z immo). Trzeba miec kod car pass( 122 zł z vat w ASO) .

> Dorabia sie wtedy grot z pastylka immo w cenie od 80 do 200 zl i

> wsio dziala juz. Ja mam kolege co mi dorabia grot z pastylka za

> 80 zl calosc ale normalna cena to cos kolo 150.

Hmm.. Czyli twierdzisz że ten dorobiony klucz w aso ma juz taki kod immo jak jeden z tych kluczy co były i są dopisane do immo ? Nie słyszałem nigdy o takiej opcji.. Każda pastylka immo ma swój unikatowy kod i trzeba ją dopisać do immo. Do tego potrzebny PIN. Posiadając jeden sprawny kluczyk z immo, mozna "sklonować" transponder - do "czystego" transpondera wpisać taki kod jaki jest w działającym kluczy.

Transponder czyli "pastylka immo" czyli chip RFID czyli to cuś w kluczyku odpowiedzialne za immo wink.gif

Aha, jeżeli nie masz teraz wogóle kluczyka to pewnie będziesz chciał mieć dwa... Czyli najtaniej wywalić immo precz. Albo dorobić jeden kluczyk "legalnie" a drugi sklonować. No chyba że nie zależy ci na kosztach smile.gif

Napisano

Pastylki immo ( te ktore sa w kluczyku sie klonuje a tylko pilota radiowego sie doklada do auta i potrzebny jest ten pin( car pass). Pastylki immo nie da sie dolozyc do auta( jego elektroniki).

Napisano

> Pastylki immo ( te ktore sa w kluczyku sie klonuje a tylko pilota

> radiowego sie doklada do auta i potrzebny jest ten pin( car

> pass). Pastylki immo nie da sie dolozyc do auta( jego

> elektroniki).

Ja jestem spokojny człowiek ale zaraz stracę cierpliwość. To co, przyśniło mi się jak to robiłem? wink.gif

Owszem, dopisuje się / usuwa się kolejne klucze do samochodu. Można to zrobić orginalnym techem, można OpelScannerem. Trzeba mieć pin do immo.

I nie do żadnej "elektroniki auta" tylko do do modułu immo, Taka czarna puszka z kółeczkiem przy stacyjce. Kody (numery) zaprogramowanych transponderów są zapamietane w module immo. Moduł immo daje sygnał zezwolenia na uruchomienie do sterownika silnika. Moduł immo też jest sparowany (przypisany) ze sterowniwnikiem silnika, więc np sama podmianka modułu immo nic nie da.

A od kiedy ci jest PIN potrzebny zeby pilota zaprogramować ?? smile.gif

W autach z CANbusem czyli astra H, corsa C (od któregoś rocznika) , corsa D, vectra C immo siedzi w "body computerze" zwanym też BSI albo "moduł komfortu" . I wtedy też PIN potrzebny, do innych rzeczy także.

Napisano

> Ja jestem spokojny człowiek ale zaraz stracę cierpliwość. To co,

> przyśniło mi się jak to robiłem?

> Owszem, dopisuje się / usuwa się kolejne klucze do samochodu. Można

> to zrobić orginalnym techem, można OpelScannerem. Trzeba mieć

> pin do immo.

> I nie do żadnej "elektroniki auta" tylko do do modułu immo, Taka

> czarna puszka z kółeczkiem przy stacyjce. Kody (numery)

> zaprogramowanych transponderów są zapamietane w module immo.

> Moduł immo daje sygnał zezwolenia na uruchomienie do sterownika

> silnika. Moduł immo też jest sparowany (przypisany) ze

> sterowniwnikiem silnika, więc np sama podmianka modułu immo nic

> nie da.

> A od kiedy ci jest PIN potrzebny zeby pilota zaprogramować ??

> W autach z CANbusem czyli astra H, corsa C (od któregoś rocznika) ,

> corsa D, vectra C immo siedzi w "body computerze" zwanym też BSI

> albo "moduł komfortu" . I wtedy też PIN potrzebny, do innych

> rzeczy także.

Pisz konkretnie a nie ze sie "dopisuje klucze"- klucz to jest grot immo i pilot radiowy. Ktora z tych rzeczy dokladales do auta? Pastylke immo chyba cos namieszales. Rozmawiamy o AG a nie o innych autach z magistrala CAN itp. Do AG mozna dolozych max 5 pilotow radiowych, pastylek immo sie nie doklada. Co do modulu immo to to jest tylko do zczytywania kluczyka podaczas odpalania i tylko zczytuje pastylke i weryfikuje z danymi w ECU. Na allegro tak wlasnie robia ludzi w bambuko ze sprzedaja wlasnie z tym modulem kluczyki twierdzac ze jak sie to podmieni w aucie to juz mozna sobie jechac. Niestety ale tak naprawde funkcja immo siedzi w ECU auta a ten modul immo jest razem z cewka zczytujaca. Grotow z pastylka immo mozesz miec nawet 20 szt i bedziesz mogl opalic auto i odjechac. Ten moduł immo wspolpracuje tak samo jak modul od centralnego zamka ktory reaguje na pilota radiowego ale tez jest powiazany z ECU- reaguje tylko na nasz pilot a na sasiada juz nie.

Napisano

> Pisz konkretnie a nie ze sie "dopisuje klucze"- klucz to jest grot

> immo i pilot radiowy.

Ok, może wyraziłem się nieprezcyzyjnie. Chodiz o dopisywanie transponderów RFID immobilisera (tych w kluczyku) do sterownika immobilisera. Powiedziałem to w żargonie "warsztatowym", operatorów Techa, OpelScannera itp urządeń przy pomocy których dokonuje się w/w czynności.

> Ktora z tych rzeczy dokladales do auta?

Wszystkie smile.gif

> Rozmawiamy o AG a nie o

> innych autach z magistrala CAN itp.

Akurat wątek zaczął się od Corsy B. Z resztą w A G do pewnego rocznika też występował ten sam immobiliser. Później zastąpiony przez "Immo II" tzw crypto. Zmieniono protokół komunikacji transpondera z immobiliserem, ale zasada pozostała ta sama.

>Do AG mozna dolozych max 5

> pilotow radiowych,

Prawda

> pastylek immo sie nie doklada.

Nieprawda. W sumie można mieć 5 kluczy. Ale można usunąć te zgubione klucze. Wiec prawdziwym jest stwiedzenie że można mieć 5 kluczyków dopisanych jednocześnie. W sumie to można mieć baaardzo dużo (kasując poprzednie), aż do zniszczenia pamięci EEPROM w module immo. Jakieś 500.000 cykli wink.gif

> Co do modulu

> immo to to jest tylko do zczytywania kluczyka podaczas odpalania

> i tylko zczytuje pastylke i weryfikuje z danymi w ECU.

Częściowo prawda. Pastylka jest weryfikowana w module immo, bo tam znajduje się pamięć EEPROM przechowująca identyfikatory zarejestrowanych transponderów.

> Na

> allegro tak wlasnie robia ludzi w bambuko ze sprzedaja wlasnie z

> tym modulem kluczyki twierdzac ze jak sie to podmieni w aucie to

> juz mozna sobie jechac.

Nie można, bo moduł immo jest "sparowany" z ECM. Po to aby nie można było sobie właśnie go podmienić. Moduł Immo ma unikatowy numer i ECU ma zapamiętany ten numer (pierwsze immo które się zgłosi do ECU zostaje zapamiętane). PO to właśnie żeby nie podmieniać tych modułów. Tymsamym ECU + moduł immo + transpondery stanowią komplet.

Można oczywiście zrobić operację zwaną żargonowo "synchro" przypisania innego immo do ECU. W tym przypadku Tech2.

> Niestety ale tak naprawde funkcja immo

> siedzi w ECU auta a ten modul immo jest razem z cewka

> zczytujaca.

Nieprawda. W każdym razie nie w Oplu. W Daewoo tak. W innych autach róznie.

> Grotow z pastylka immo mozesz miec nawet 20 szt i

> bedziesz mogl opalic auto i odjechac.

Pod warunkiem że będą w sumie miały nie więcej niż 5 różnych kodów.

> Ten moduł immo

> wspolpracuje tak samo jak modul od centralnego zamka ktory

> reaguje na pilota radiowego ale tez jest powiazany z ECU-

> reaguje tylko na nasz pilot a na sasiada juz nie.

Wyjaśnij co ma wspólnego pilot radiowy centralnego zamka z ECU ?

Napisano

> Pastylki immo ( te ktore sa w kluczyku sie klonuje a tylko pilota

> radiowego sie doklada do auta i potrzebny jest ten pin( car

> pass). Pastylki immo nie da sie dolozyc do auta( jego

> elektroniki).

ja w kwestii formalnej: jak kolega Inter, ktorego problem dotknal, ma sklonowac cos czego nie posiada? napisal ze zaginal mu jedyny kluczyk wiec chyba opcja z klonowaniem immo odpada...

Napisano

> ja w kwestii formalnej: jak kolega Inter, ktorego problem dotknal, ma

> sklonowac cos czego nie posiada? napisal ze zaginal mu jedyny

> kluczyk wiec chyba opcja z klonowaniem immo odpada...

I tak sie nie da klonowac kluczyka od AG bo jest "krypto kod" chodzi oto zeby miec car pass i wtedy mozna sobie narobic grotow z pastylka immo nawet 20 czy 50 szt takich samych.

>Wyjaśnij co ma wspólnego pilot radiowy centralnego zamka z ECU ?

Przeciez dokladajac pilota radiowego potrzebny jest tez kod immo z car passa zeby wejsc do ECU i uruchomic funkcje dolozenia pilota radiowego. Swiadczy to o powiazaniu modulu centralnego zamka z ECU- proste.

Napisano

> I tak sie nie da klonowac kluczyka od AG bo jest "krypto kod" chodzi

> oto zeby miec car pass i wtedy mozna sobie narobic grotow z

> pastylka immo nawet 20 czy 50 szt takich samych.

To właśnie chyba "klonowanie", nie ?

> Przeciez dokladajac pilota radiowego potrzebny jest tez kod immo z

> car passa zeby wejsc do ECU i uruchomic funkcje dolozenia pilota

> radiowego. Swiadczy to o powiazaniu modulu centralnego zamka z

> ECU- proste.

Nie takie proste. Skąd u ciebie przeświadczenie że PIN jest w jakiś sposób powiązany z ECU ? Moim zdaniem błędne przeświadczenie....

Żeby dopisać pilota nie potrzebowałem nigdy PIN czy tam Car-pass jak to się ładnie w oplowskiej nomenklaturze zwie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.