Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak prądu

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj rano odpalam samochód, rozrusznik kręci trochę wolniej wiadomo spory mrozek na dworku ale silnik odpala, jest dobrze. Odczekałem jakąś chwile i kiedy własnie miałem już ruszać w momencie zapalania świateł silnik zgasł. W tej samej chwili jak silnik przestawał pracować wydawało mi się że słyszałem jakieś dziwne puknięcie chyba spod maski z prawej strony. Ponowne przekręcenie kluczyka na pozycje zapłonu i niestety na desce nie świeci się żadna kontrolka, tzn. może przez jakąś krótką chwile ledwo widoczna była kontrolka oleju i poduszki powietrznej i za chwile zupełna ciemność. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki łącznie z tymi pod maską, wszystkie w porządku. Niestety nic więcej nie udało mi się sprawdzić bo spieszyłem się do pracy. Czy ktoś miał podobny objaw, co radzicie w pierwszej kolejności sprawdzić ? Dzięki za pomoc.

Napisano

> alternator się rozpadł?

qmplowi jak nawalił alternator to mógł zapalić samochód tylko świeciło się brak ładowania, nawet do domu dojechał bez ładowania ok 20km,

Napisano
  • Autor

> alternator się rozpadł?

Zewnętrznie wygląda na cały !!

Napisano

> Zewnętrznie wygląda na cały !!

alternator w bbm ma tendencje do puchnięcia uzwojecia czy jakoś tak i rozsadzania obudowy, możesz tego tak na oko nie zauważyć

Napisano
  • Autor

> alternator w bbm ma tendencje do puchnięcia uzwojecia czy jakoś tak i

> rozsadzania obudowy, możesz tego tak na oko nie zauważyć

Ale czy w takim przypadku nic kompletnie by nie działało ? Ładowania oczywiście by nie było, chyba że zrobiło się w nim zwarcie i wszystko siadło.

Napisano

> Ale czy w takim przypadku nic kompletnie by nie działało ? Ładowania

> oczywiście by nie było, chyba że zrobiło się w nim zwarcie i

> wszystko siadło.

tak głęboko nie wchodziłem w temat, wiem tyle co qmpla spotkało, mój jeszcze nie miał problemu z alternatorem ale pomału będę się do tego przymierzał, wiadomo gdzie prąd to może być zwarcie trzeba to oblukać

Napisano

W ciągu 6 lat mialem dwa razy podobną awarię:

tuleje wirnika rozrusznika sie wyrabiają i dostają luzu. I to takiego, ze wirnik zawadza przy starcie o stojan. Wyglada to na zwarcie. Najpierw przez kilka tygodni rozrusznik slabiej kreci, potem slabo odpala (bo spada napiecie na swiecach), potem rozrusznik kompletnie przestaje krecic a

swiatelka przygasają. Samochodu sie nie da uruchomic.

Jedyna mozliwosc to wyjąć rozrusznik i wymienic zużyte tuleje - w W-wie koszt ok 150 zl. Wyjmowanie rozrusznika z silnika 1,2 bardzo uciążliwe. Nie kupuj nowego akumulatora dopoki nie sprawdzisz rozrusznika. Pozycz od kogos sprawny na 100% akumulator i sprobuj odpalic, jezeli nadal rozrusznik nie kreci to trzeba go wygrzebac.

gradient

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.